Trenutno čitaš
Kako napraviti ružinu vodicu kod kuće?

Kako napraviti ružinu vodicu kod kuće?

L'Occitane
L'Occitane

Ružina vodica se koristi hiljadama godina, počevši od Bliskog istoka, gdje su miješali ruže i vodu za ljepotu, hranu i piće. Ruže su dugo bile cijenjene zbog svojih protuupalnih, antibakterijskih i antioksidativnih svojstava, dok je dokazano da voda iznova i iznova poboljšava metabolizam i ispire toksine iz tijela.

ružina vodica
Foto: freepik.com

Od pravljenja lattea do ublažavanja upale grla, ružina vodica se može koristiti za mnoge stvari, ali posebno je popularna u njezi kože. Duga lista prednosti uključuje: sužavanje pora, zaglađivanje finih linija i bora, hidrataciju i omekšavanje kože i smanjenje crvenila. Bilo da je dodaješ šamponu, toniku ili čak losionu za tijelo, to će tvojoj koži dati dodatni podsticaj vlažnosti.

Najbolje od svega je to što ružinu vodicu možeš sama napraviti kod kuće. Donosimo ti recept za pravljenje ružine vodice.

Nemamo svi ružičnjak koji samo čeka da bude ubran, pa će ti biti potrebna kupovina svježih ruža u lokalnoj cvjećari. Važno je osigurati da to budu organske ruže koje ne sadrže hemikalije i pesticide. (Možeš kupiti i već osušene latice ruže). Prilikom odabira određenih ruža predlažemo engleske ili francuske ruže.

Miris takođe može igrati veliku ulogu u zavisnosti od boje ruža koje odabereš. Ružičaste i crvene ruže imaju jači miris i više latica, dok druge ruže (žute, bijele i narandžaste) često odišu mirisom ljubičice, limuna ili karanfilića.

ružina vodica
Foto: freepik.com
Metoda kuhanja

Metoda kuhanja je najlakši (i najbrži) način da napraviš ružinu vodicu. Počni tako što ćeš skupiti latice ruže, destilovanu vodu, veliki lonac, cjediljku, čaše za mjerenje i zatvorenu posudu (teglu ili bocu sa raspršivačem).

Ukloni latice sa stabljika dok ne dobiješ ½ do 1 šoljicu svježih latica (¼ šolje je dovoljno ako koristiš sušene). 1 šolja svježih latica jednaka je otprilike 2 do 3 puna cvijeta. Kada dobiješ željenu količinu, očisti latice vodom iz slavine kako bi se riješila prljavštine ili buba.

Potopi latice u dovoljno vode da ih prekrije (oko 1 ½ šolje). Sve više od toga će razrijediti ružinu vodicu. (Možeš koristiti filtriranu vodu ako destilovana nije opcija.)

Pročitaj

ružina vodica
Foto: freepik.com

Stavi lonac na šporet i dovedi vodu do ključanja. Kada počne da ključa, poklopi i smanji na nižu temperaturu. Ostavi 15 do 30 minuta ili dok latice ne izgube boju (trebalo bi da budu blijedoružičaste). Isključi vatru, skini poklopac i ostavi da se potpuno ohladi.

Možeš koristiti cjediljku da odvojiš latice i tvoju novu ružinu vodicu. Kada završiš, baci latice.

Upotreba boce ili tegle sa raspršivačem je najbolji način za čuvanje ružine vodice. Može se držati u frižideru do mjesec dana, a u kupatilu do nedjelju dana.

Izvor: purewow.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum