Trenutno čitaš
Kako je Shonda Rhimes, kreatorka “Bridgertona”, stvorila medijsko carstvo?

Kako je Shonda Rhimes, kreatorka “Bridgertona”, stvorila medijsko carstvo?

Banja Luka Fest - Bijelo dugme
Banja Luka Fest - Bijelo dugme

Dok su prošlog Božića milioni gledali njenu seriju „Bridgerton“, Shonda Rhimes je sa svojim ćerkama otpakivala poklone. Svojom adaptacijom popularnih ljubavnih romana, Rhimes je učinila naizgled nemoguće: stvorila je senzaciju koja se mora pogledati, u svijetu prepunom televizije koja je vrijedna bindžovanja.

shonda rhimes carstvo
Foto: Getty Images

U prvih 28 dana dostupnosti, 82 miliona domaćinstava – 40% Netflixove publike – gledalo je seriju od osam epizoda, srušivši prethodne rekorde gledanosti na ovoj platformi. Ted Sarandos, CEO Netlixa, je rezervisao drugu sezonu u roku od nekoliko sedmica, a u aprilu je pristao da finansira treću i četvrtu sezonu. U toku je spinoff. Očekuje se da će Rhimes, koji već zarađuje oko 30 miliona dolara godišnje za kreiranje ekskluzivnog sadržaja za streamera, dobiti milionske bonuse zbog uspjeha serije – što je rijedak podvig u tipično unaprijed postavljenim ugovorima za striming.

„Nikada nisam brinula da li zaslužujem taj novac“, kaže ona. “Zaslužujem svaki peni koji zaradim. . . . Uvijek pronalazim te mlade žene koje su bile uvjetovane da vjeruju ili govore o sebi na način koji ih čini inferiornim. Izluđuje me to.”

Bridgertonov veliki uspjeh dokaz je da se „povlačenje s broda“ ABC-a 2017., njenog doma više od decenije, isplatilo. “Ne znam kako radite stvari bez klađenja na sebe”, kaže kreatorka serije. „Da sam htjela da igram na sigurno, ostala bih tačno gdje sam bila i nastavila da radim upravo ono što sam radila. Ne bi bilo ludog skoka u vjeru u sebe.”

LIAM DANIEL/NETFLIX

Rhimes je donijela više od 2 milijarde dolara ABC-ovoj matičnoj kompaniji, Disney, sa hitovima kao što je medicinska drama „Grey’s Anatomy“; „Scandal“, koji je Kerry Washington postavio kao prvu crnu glavnu žensku ulogu u mrežnoj drami u gotovo 40 godina; i „Kako se izvući s ubistvom“, s Violom Davis u glavnoj ulozi, koja je postala prva crnkinja koja je osvojila Emmy za najbolju glavnu glumicu drame za svoju ulogu.

Uprkos tome, Rhimes se morala stalno boriti za veće plate za scenariste i produkciju (sa oko 30.000 dolara po epizodi počela je da zarađuje 250.000 dolara, od početka prikazivanja Grey’s Anatomy 2005. godine, procjenjuje Forbes) i veći dio profita serije. „Rukovodioci mreže bi na kraju pojačali profit“, kaže ona, „ali to je uvijek bila bitka“.

“Zaista je zapanjujuće shvatiti koliko novca zarađuješ svojim radom za kompaniju, a zatim otkriti koliko oni misle da vrijediš u odnosu na to”, dodaje ona o godinama koje je provela svađajući se s ABC-om.

Kada je 2017. započela pregovore sa Sarandosom, Rhimes se odrekla bilo kakve glume skromnosti. „Bila sam vrlo jasna da će svi ostvariti cilj na način na koji ja želim“, kaže ona. Sarandos se slaže: „Bio sam zapanjen Shondinom potpunom jasnoćom o tome šta želi u ovom sljedećem poglavlju. . . . „Ona je na samom vrhu svoje igre.”

shonda rhimes carstvo
Foto: Getty Images

“Shonda Rhimes je sila kao nijedna druga”, kaže Michelle Obama, koja je prvi put upoznala Rhimes kada je show women sjedila u Obaminoj loži na dodjeli počasti Kenedi centra 2013. “Sve što treba da uradite je da pogledate carstvo koje raste iz godine u godinu da biste vidjeli da su njene priče – njen primjer – nešto za čim su ljudi gladni.”

To carstvo, nazvano Shondaland, sada ima 50 zaposlenih i, kao i glumačke ekipe u njenim serijama – rasno najrazličitije na televiziji – je “neuobičajeno inkluzivno”, prema Rhimes. Dok se polovina bavi stvaranjem televizije, ostali rade u novim oblastima.

Pročitaj

Tu je Shondaland Audio, partnerstvo sa iHeartRadio, koji ima Bridgertonov prateći podcast, kao i emisije koje vode Laverne Cox i zvijezda Scandal-a Katie Lowes. Shondaland.com, partnerstvo s Hearstom, mješavina je članaka namijenjenih osnaživanju žena i ažuriranju obožavalaca njenih serija. Tu je i osmosedmični Peloton program zasnovan na njenoj inspirativnoj knjizi iz 2015., „Year of Yes“, i višestruko prodavani master class.

shonda rhimes carstvo
Foto: Getty Images

Forbes procjenjuje da će Rhimes zaraditi blizu 40 miliona dolara od Netflixa 2021. godine zahvaljujući bonusima od Bridgertona, plus oko 8 miliona dolara u produkcijskim honorarima za Grey’s Anatomy i Station 19, još 17 miliona dolara za svoj dio profita od Grey’s, Scandal i „Kako se izvućis ubistvom“ i još nekoliko miliona od poduhvata Shondalanda, uključujući podcaste, web sadržaj, knjige i još mnogo toga.

Sve u svemu, Rhimes bi iz 2021. godini trebala donijeti kući blizu 70 miliona dolara prije oporezivanja, što je njena najveća zarada do sada. Otkako je počela njena televizijska karijera, već je zaradila više od 350 miliona dolara, bez poreza.

Sve je to samo početak, jer Rhimes gleda decenijama unaprijed. “Ne radimo ni za koga. . . . Radimo stvari na Shondaland način,” kaže ona, dodajući: “Za 30 godina, neko bi trebao pogledati okolo i ne znati da postoji Shonda u Shondalandu.”

Izvor: forbes.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum