Trenutno čitaš
Kada je najbolje vrijeme za ispijanje omiljenog kofeinskog napitka?

Kada je najbolje vrijeme za ispijanje omiljenog kofeinskog napitka?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Jutra su uvijek drugačija kad god započneš dan ispijanjem kafe. Ništa nije bolje od onog povećanja energije koje dobiješ iz tople šoljice ovog napitka.

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. Sadrži veoma popularan i svima dobro poznat stimulans – kofein. Napitak koji nas ohrabruje ujutro, ima božanstveni ukus i zdravstvene prednosti. Mnogi ljudi posežu za šoljicom ovog kofeinskog napitka odmah nakon ustajanja, dok drugi smatraju da je korisnije kafu popiti nekoliko sati nakon buđenja.

Ultra magazin

Donosimo objašnjenje kada je najbolje vrijeme za ispijanje kafe da bi se postigao maksimum kofeinskih benefita, a nuspojave da se svedu na minimum.

Ispostavilo se da najbolje vrijeme za konzumaciju kafe u prosjeku, sredinom jutra. Nakon buđenja, nivoi kortizola (hormona stresa) su prirodno na svom najvišem nivou. Povišeni nivoi kortizola tokom dugog perioda mogu ometati funkcionisanje imunološkog sistema. Stoga je nepoželjno pojačati prirodni odgovor svog tijela na kortizol kofeinom ujutru. Odgađanje konzumacije kofeina dok vam se nivoi kortizola ne smanje vjerovatno je korisnije.

Dakle, ako želiš maksimum benefita od jutarnje kafe bilo bi dobro pričekati najmanje sat vremena nakon buđenja, pa tek onda uživati u prvoj šoljici omiljenog napitka.

Najidealnije vrijeme za ispijanje kafe zavisi takođe i od planiranih aktivnosti. Ako ćeš se baviti bilo kojim oblikom vježbanja, bilo bi korisno konzumirati kafu u roku od 30 do 60 minuta prije treninga jer može pomoći u poboljšanju performansi i izdržljivosti, te odgađa umor od vježbanja.

Pročitaj

Ultra magazin

Mnogi su zdravstveni benefiti kafe. Poznato je da je puna supstanci koje mogu pomoći u zaštiti od stanja češćih kod žena, uključujući Alchajmerovu bolest i srčane bolesti. Dodatno, kafa takođe sadrži antioksidante i druge aktivne tvari koje mogu smanjiti unutrašnju upalu i zaštititi od bolesti. Jedna važna stvar koju treba napomenuti je izbjegavanje kafe i napitaka s kofeinom u roku od šest do osam sati od uobičajenog vremena za spavanje. Kofein može ometati početak spavanja i pogoršati kvalitet sna.

Osim benefita koje kafa ima na zdravlje ako se pravilno konzumira pauze za kafu su ono što je možda svima najdraže i najposebnije i one mogu biti zaista duge. Isto kao što biraš društvo sa kojim ćeš uživati u omiljenom ritualu ispijanja kafe, potrebno je uključiti istančan ukus i pri izboru kafe koju piješ.

U potrazi za savršenom kafom koju svi vole došli smo do Caffemio napitka u kojem se uživa u čarobnom ukusu i koja se izdvaja po svojoj posebnoj aromi, a svaki sastanak uz šoljicu ove kafe je takođe savršen izgovor za upoznavanje, razgovor ili opuštanje.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum