Trenutno čitaš
Jovana Kerić ručno izrađuje realistične minijature inspirisane hranom

Jovana Kerić ručno izrađuje realistične minijature inspirisane hranom

Gala Home
Gala Home

Često možemo čuti izjavu kako ključ uspješne kombinacije leži u detaljima, a taj detalj je najčešće komad upečatljivog nakita. Mi smo pronašli jedinstven nakit inspirisan hranom i kreiran u obliku realističnih minijatura koje ćeš poželjeti da pojedeš.

Naime, radi se o brendu pod nazivom krofna.nakit iza kojeg se krije Jovana Kerić. U našem online razgovoru Jovana nam je otkrila detalje izrade ovog unikatnog nakita i odakle se rodila ideja za ove “ukusne” minijature.

Za naše čitaoce koji ne znaju o čemu je riječ, kako biste predstavili brend „Krofna nakit“ i ko se nalazi iza njega?

Jovana: “Krofna nakit je brend koji se bavi izradom unikatnog nakita. Riječ je o nakitu i privjescima za ključeve u obliku realistične hrane kako slatke tako i slane. Iza njega se nalazi jedna Teslićanka, po zaimanju inženjer geodezije, a zapravo sam se potpuno pronašla u izradi ovog neobičnog nakita u obliku hrane”.

S obzirom da je riječ o veoma neobičnim i jedinstvenim komadima nakita, kada i kako se rodila ideja da počnete stvarati nešto takvo?

Jovana: “Sama ideja se rodila za vrijeme korone, tj. sve je zapravo i počelo tada. Prvo je  počelo sa papirom, odnosno quilling tehnikom. To je tehnika motanja i savijanja papirnih trakica. Zatim nekoliko mjeseci poslije imala sam želju da probam raditi i sa polimernom glinom tako sam postepeno prešla potpuno na rad s njom, a prva napravljenja minijatura od polimerne gline je bila upravo krofna, pa je logično zašto se moj brend tako zove”.

Šta se sve može pronaći u ponudi i na koji način zainteresovani mogu pogledati nakit?

Jovana: “U ponudi se mogu pronaći razni komadi nakita kao što su minđuše koje prilagođavam kupcima. Iglice su od nerđajućeg čelika ili plastične za osobe koje su alergnične na bižuteriju, ali radim i minđuše na klipsu za osobe koje nemaju probušene uši. Pored minđuša obično su u ponudi i ogrlice, prstenčići, broševi, pinovi i naravno privjesci za ključeve. Sve proizvode zainteresovani mogu pogledati na mom Instagram profilu ili na nekom od sajmova kada izlažem. Obično su to sajmovi u Domu omladine, Tržnom centru Delta, Parku Petar Kočić i slično”.

Koliko vremena u prosjeku je potrebno za jedan komad nakita?

Jovana: “Vrijeme za izradu zavisi od složenosti određenog komada nakita. Za neke složenije je potrebno i do par sati, dok se neki mogu i brže završiti”.

Kako izgleda sam proces izrade od prvog koraka, pa sve do fotografisanja za društvene mreže i koji dio je Vama najinteresantniji?

Jovana: “Sam proces izrade se sastoji iz više faza. Prva, odnoso početna faza jeste faza modelovanja određenog komada nakita. Zatim faza pečenja koja traje 30 minuta i peče se u običnoj rerni na 110 stepeni Celzijusa. Nakon toga kada se određeni komad nakita ohladi prelazi se na fazu šmirglanja i poliranja ako ima potrebe. Poslije slijedi faza lakiranja i na kraju faza spajanja određenih metalnih komponenti zavisno o kojem se komadu nakita radi. I naravno, na kraju slijedi fotografisanje. Meni lično je omiljena faza modelovanja, jer nekako u toj fazi zapravo i nastaje određeni komad nakita”.

Koji je do sada najprodavaniji komad nakita, a koji je Vama omiljeni?

Jovana: “Mogu reći da se to stalno mijenja, ali definitivno su na  prvom mjestu krofnice, sarma i ćevapi kao suvenir grada Banjaluke. Moj omiljeni nakit koji sam izradila su sarmice u zdjelici”.

Javljaju li vam se kupci sa željama da izradite personalizovani nakit, po njihovim zamislima i željama?

Jovana: “Da, naravno često se javljaju sa nekim svojim željama i iskreno se trudim da ispunim njihove želje”.

Radite li trenutno na nečemu novom i kakve novitete možemo očekivati u bližoj budućnosti?

Jovana: “Pa da. Ovih dana radim na dosta stvari vezano za nakit, ali i neke nove proizvode, koje ne bih otkrivala. Uglavnom, dolazi dosta noviteta”.

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum