Trenutno čitaš
Jovana Kerić ručno izrađuje realistične minijature inspirisane hranom

Jovana Kerić ručno izrađuje realistične minijature inspirisane hranom

Često možemo čuti izjavu kako ključ uspješne kombinacije leži u detaljima, a taj detalj je najčešće komad upečatljivog nakita. Mi smo pronašli jedinstven nakit inspirisan hranom i kreiran u obliku realističnih minijatura koje ćeš poželjeti da pojedeš.

Naime, radi se o brendu pod nazivom krofna.nakit iza kojeg se krije Jovana Kerić. U našem online razgovoru Jovana nam je otkrila detalje izrade ovog unikatnog nakita i odakle se rodila ideja za ove “ukusne” minijature.

Za naše čitaoce koji ne znaju o čemu je riječ, kako biste predstavili brend „Krofna nakit“ i ko se nalazi iza njega?

Jovana: “Krofna nakit je brend koji se bavi izradom unikatnog nakita. Riječ je o nakitu i privjescima za ključeve u obliku realistične hrane kako slatke tako i slane. Iza njega se nalazi jedna Teslićanka, po zaimanju inženjer geodezije, a zapravo sam se potpuno pronašla u izradi ovog neobičnog nakita u obliku hrane”.

S obzirom da je riječ o veoma neobičnim i jedinstvenim komadima nakita, kada i kako se rodila ideja da počnete stvarati nešto takvo?

Jovana: “Sama ideja se rodila za vrijeme korone, tj. sve je zapravo i počelo tada. Prvo je  počelo sa papirom, odnosno quilling tehnikom. To je tehnika motanja i savijanja papirnih trakica. Zatim nekoliko mjeseci poslije imala sam želju da probam raditi i sa polimernom glinom tako sam postepeno prešla potpuno na rad s njom, a prva napravljenja minijatura od polimerne gline je bila upravo krofna, pa je logično zašto se moj brend tako zove”.

Šta se sve može pronaći u ponudi i na koji način zainteresovani mogu pogledati nakit?

Jovana: “U ponudi se mogu pronaći razni komadi nakita kao što su minđuše koje prilagođavam kupcima. Iglice su od nerđajućeg čelika ili plastične za osobe koje su alergnične na bižuteriju, ali radim i minđuše na klipsu za osobe koje nemaju probušene uši. Pored minđuša obično su u ponudi i ogrlice, prstenčići, broševi, pinovi i naravno privjesci za ključeve. Sve proizvode zainteresovani mogu pogledati na mom Instagram profilu ili na nekom od sajmova kada izlažem. Obično su to sajmovi u Domu omladine, Tržnom centru Delta, Parku Petar Kočić i slično”.

Koliko vremena u prosjeku je potrebno za jedan komad nakita?

Jovana: “Vrijeme za izradu zavisi od složenosti određenog komada nakita. Za neke složenije je potrebno i do par sati, dok se neki mogu i brže završiti”.

Kako izgleda sam proces izrade od prvog koraka, pa sve do fotografisanja za društvene mreže i koji dio je Vama najinteresantniji?

Jovana: “Sam proces izrade se sastoji iz više faza. Prva, odnoso početna faza jeste faza modelovanja određenog komada nakita. Zatim faza pečenja koja traje 30 minuta i peče se u običnoj rerni na 110 stepeni Celzijusa. Nakon toga kada se određeni komad nakita ohladi prelazi se na fazu šmirglanja i poliranja ako ima potrebe. Poslije slijedi faza lakiranja i na kraju faza spajanja određenih metalnih komponenti zavisno o kojem se komadu nakita radi. I naravno, na kraju slijedi fotografisanje. Meni lično je omiljena faza modelovanja, jer nekako u toj fazi zapravo i nastaje određeni komad nakita”.

Koji je do sada najprodavaniji komad nakita, a koji je Vama omiljeni?

Jovana: “Mogu reći da se to stalno mijenja, ali definitivno su na  prvom mjestu krofnice, sarma i ćevapi kao suvenir grada Banjaluke. Moj omiljeni nakit koji sam izradila su sarmice u zdjelici”.

Javljaju li vam se kupci sa željama da izradite personalizovani nakit, po njihovim zamislima i željama?

Jovana: “Da, naravno često se javljaju sa nekim svojim željama i iskreno se trudim da ispunim njihove želje”.

Radite li trenutno na nečemu novom i kakve novitete možemo očekivati u bližoj budućnosti?

Jovana: “Pa da. Ovih dana radim na dosta stvari vezano za nakit, ali i neke nove proizvode, koje ne bih otkrivala. Uglavnom, dolazi dosta noviteta”.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum