Trenutno čitaš
Joga za svaki dan: Sve što trebaš znati o tehnici vježbanja pozdrav suncu

Joga za svaki dan: Sve što trebaš znati o tehnici vježbanja pozdrav suncu

joga
Young Lions
Young Lions

Već smo uronili u svijet jutarnjih rutina zahvaljujući uticaju TikToka i upoznali se sa raznim metodama koje obećavaju povećanje energije, poboljšanje pokretljivosti i smanjenje stresa. Jedna od preporučenih praksi koja je dobila popularnost među instruktorima joge jeste pozdrav suncu, poznat i kao Surya Namaskar. 

Šta je pozdrav suncu?

Pozdrav suncu je dinamičan niz joga položaja koji su povezani sa disanjem, stvarajući fluidan pokret i tok energije kroz tijelo. Prema riječima Rachel Hirsch, instruktorke joge i suosnivačice Empowered Yoga studija u Los Angelesu, ovaj niz se tradicionalno koristi kao pokretna molitva, izražavajući zahvalnost Suncu. Iako je prvobitno praktikovan ujutro, moderna praksa često ga koristi kao dio zagrijavanja na početku časa joge.

Postoje tri različite sekvence ozdrava suncu – A, B i C. Svaka od njih ima svoje specifične poze i korake, pri čemu je A često preporučen za početnike, dok je C smatran naprednijim.

Uključivanje pozdrava suncu u svoju rutinu može donijeti brojne fizičke i mentalne prednosti. Ovo su neke od njih.

Pruža nalet energije ujutru i poboljšava kardiovaskularni kapacitet

Ova tehnika vježbanja pokreće srce i poboljšavaju cirkulaciju. Povećanje broja otkucaja srca tokom izvođenja ovog niza vježbi može doprinijeti kardiovaskularnom zdravlju, podržavajući hormone, smanjujući ukočenost i započinjući dan sa pozitivnim ritmom.

Povećava snagu čitavog tijela

Različite poze u pri izvođenju pozdrava suncu ciljaju različite dijelove tela, doprinoseći izgradnji snage u grudima, rukama, ramenima, leđima i drugim mišićnim grupama. Redovna praksa ove tehnike može povećati mišićnu izdržljivost, bez obzira koliko dugo ostajemo u pozama.

joga
Freepik

Povećava fleksibilnost i mobilnost cijelog tijela

Vezivna tkiva i mišići postaju savitljiviji kada su dobro prokrvljeni hranljivim tvarima. Pozdrav suncu, kroz svoju dinamičnu sekvencu, poboljšava protok krvi, što rezultira poboljšanom fleksibilnošću. Ovaj ritual olakšava ukočenost, povećava fleksibilnost i unapređuje opseg pokreta i pokretljivost.

Smanjuje stres i poboljšava mentalno zdravlje

Nakon što razvučemo prostirku za jogu, pozdrav suncu postaje trenutak fokusa i opuštanja. Kroz izazovne položaje, kako fizički tako i mentalno, smanjuje se stres i pruža trenutna mentalna jasnoća. Tokom ovih sekvenci fokus je na pokretima, eliminišući stresore vanjskog svijeta i usmjeravajući energiju na trenutak u sadašnjosti.

Freepik

Povećava vezu uma i tijela

Svaka poza u pozdravu suncu je povezana s disanjem, stvarajući snažnu vezu uma i tijela. Sjvesno usklađivanje pokreta s dahom pojačava ovu vezu. Ova poboljšana harmonija može smanjiti stres, poboljšati samopouzdanje i doprinijeti cjelokupnom blagostanju.

Varijacije i modifikacije za sve nivoe

Pročitaj
japodski otoci

Jedna od ključnih prednosti ove tehnike vježbanja je prilagodljivost. Bez obzira na nivo iskustva, zdravstveno stanje ili fizičku sposobnost, možemo pronaći odgovarajuću varijaciju ili modifikaciju.

Freepik

Tehnike disanja za dodatnu dimenziju

Izvođenje pravilnih pokreta je važno u toku izvođenja vježbi, ali jednako je važno i usklađivanje daha sa svakim pokretom. Tehnike disanja dodaju dimenziju pozitivnog iskustva tokom pozdrava suncu. Prilikom napredovanja kroz sekvencu, treba dodati fokus na disanje, poboljšavajući tako joga praksu.

Greške koje treba izbjegavati

Najveća greška koju ljudi prave tokom joge bilo koje vrste je ulazak dublje u poze nego što njihovo tijelo trenutno može podnijeti. Opet, ovo se može izbjeći ako prihvatimo početnički način razmišljanja jer je dugovječnost (a ne savršenstvo!) cilj.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum