Trenutno čitaš
Petominutna joga koju možeš raditi u krevetu

Petominutna joga koju možeš raditi u krevetu

joga u krevetu
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Šta je prva stvar koju uradiš ujutro? Da li skroluješ po Instagramu? Provjeravaš email? Petominutna joga koju možeš raditi u krevetu je idealna za početak dana.

Tvoje ranojutarnje misli i radnje su nevjerovatno važne, jer određuju ton za cijeli dan. Odmah ući u namjernu vježbu joge prije nego što učiniš bilo šta drugo je kao postavljanje internog GPS-a.

Postavlja te da upravljaš svojim životom s većom gracioznošću i lakoćom, bez obzira na neočekivane preokrete i zaokrete. Evo kako da odradiš jutarnju jogu u krevetu.

Vajrasana (poza munje)

Postavi se u klečeći položaj na krevetu i sjedi na pete sa neuvučenim nožnim prstima u Vajrasanu. Drži kičmu izduženom. Ako osjetiš bol u koljenima, možeš zauzeti bilo koji drugi udoban položaj sjedenja. Stavi obje ruke na srce i nekoliko puta duboko udahni, polako udišući i izdišući kroz nos.

Nakon petog daha, zastani na trenutak. Ako želiš, razmisli o jednoj stvari na kojoj danas moraš biti zahvalan/a. Praksa zahvalnosti – ili bilo koja namjerna praksa meditacije – nakon buđenja i prije nego što učiniš bilo šta drugo je transformativna jer nema smetnji između tebe i tvojih instinkta i osjećaja. Zamisli i osjeti zahvalnost ili bilo koju drugu namjeru, bez obzira da li si smiren/a, strpljiv/a, opušten/a. Osjeti to u potpunosti. Zadrži ovaj fokus u svom umu tokom ostatka prakse i vraćaj se na njega tokom dana.

Balasana (produžena poza djeteta)

joga u krevetu
Foto: yogajournal.com

Razdvoji koljena u širinu kukova i drži stopala zajedno. Nakloni se naprijed i ponovo se fokusiraj na svoju namjeru. Ispruži ruke, dozvoli im da se opuste i spoji dlanove. Uzmi 5 sporih, dubokih udaha koji proširuju kapacitet tvojih pluća dok proširuješ kapacitet svoje zahvalnosti.

Sjedeća poza mačke-krave

joga u krevetu
Foto: yogajournal.com

Vrati se sjedenju na petama u Vajrasani s rukama oslonjenim na koljena. Ako osjetiš bol u koljenima, možeš zauzeti bilo koji drugi udoban položaj sjedenja. Udahni da saviješ kičmu nazad dok privlačiš ruke prema kukovima i gledaš prema gore. Izdahni i savij kičmu naprijed dok povlačiš ruke naprijed prema koljenima i gledaš prema pupku. Ponovi ovaj niz pokreta 5 puta da probudiš svoju srčanu čakru.

Jednostavan sjedeći zaokret

joga u krevetu
Foto: yogajournal.com

Ostani sjediti u Vajrasani ili pređi na Sukhasanu (Laka poza). Udahni da produžiš kičmu. Izdahni i okreni se udesno dok desnu ruku stavljaš blizu desnog kuka, a lijevu ruku na desno koljeno. Duboko udahni 5 puta. Polako okreni glavu da pogledaš preko lijevog ramena i dovršiš okret. Izdahni i vrati se u centar. Ponovi na drugoj strani.

Pročitaj
samopouzdanje

Pozdrav suncu

joga u krevetu
Foto: yogajournal.com

Udahni dok istežeš kičmu, ispruži ruke iznad glave i spoji dlanove. Izdahni i spusti ruke sa spojenim dlanovima dolje do srca. Ponovi. Nakon pete runde, pauziraj sa par dubokih udaha sa rukama kod srca i nježno radi pritisak između dlanova.

Vrati se u svoju namjenu. “Namaskara” znači pozdrav i “anjali” znači “božanska ponuda, dar ili molitva”. Uzmi ovaj momenat da pečatiraš svoju namjeru za taj dan.

Započni dan s rutinom joga u krevetu! Ova jednostavna praksa pomaže ti da se probudiš osvježeno i spremno za novi dan.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum