Trenutno čitaš
Joga poze koje obećavaju olakšanje ukoliko stalno sjediš ispred računara

Joga poze koje obećavaju olakšanje ukoliko stalno sjediš ispred računara

Nije važno da li učiš, radiš ili jednostavno uživaš u omiljenoj seriji na računaru, mnogi od nas provode sate ispred ekrana. 

Foto: Shutterstock

Tek kada ustaneš da se protegneš i zaboli te svaki mišić, shvatiš negativan uticaj, koji pretjerano sjedneje ima na tvoje tijelo. Odlazak u šetnju, istezanje svakih sat vremena i povremeno odvajanje od ekrana, mogu biti od pomoći, ali postoji i drugi način, joga.

Bavljenje jogom ujutro, opušta um i tijelo tokom dana. Opuštajuće vježbe prije spavanja opuštaju mišiće i misli. Čak i svakodnevno istezanje, uz par osnovnih joga poza, može da olakša bol.

Bilo koji vid istezanja može da pomogne, ali mi ti donosimo joga poze koje su izabrali stručnjaci za sve koji provode dane sjedeći i gledajući u ekran. Ako nemaš vremena za cijeli set vježbi, pokušaj da uvedeš bar nekoliko brzih položaja u svoju rutinu. Neke od njih čak možeš i da radiš za radnim stolom. Zato protegni se i osjeti kako stres odlazi!

DJEČIJA POZA 

Foto: popsugar.co.uk

Ova klasična poza isteže kičmu, donja leđa i kukove. Mentalno pomaže da se prizemljiš, prije, ili čak u toku stresnog radnog dana.

MAČKA

Foto: popsugar.co.uk

Prema mišljenju stručnjaka ova poza radi sve, otvara grudi, pokreće tijelo, poboljšava držanje tijela i balans, a najvažnije od svega povećava snagu i fleksibilnost kičme. Ova poza je odlična za ublažavanje bola u donjem dijelu leđa i istezanje tijela nakon cijelog dana isred ekrana.

STAJANJE PREMA NAPRIJED SA SAVIJENIM LAKTOVIMA

Foto: popsugar.co.uk

Odlična poza za kičmu. Najvažnije je da saviješ koljena što više možeš i da se skoncentrišeš na istezanje leđa.

ISTEZANJE PRSA 

Foto: popsugar.co.uk

Ova poza isteže grudne mišiće i takođe je odlična za istezanje donjeg dijela leđa.

SAVIJANJE

Foto: popsugar.co.uk

Ovu pozu možeš da radiš stojeći ili sjedeći za stolom za brzinsko istezanje koje skida pritisak sa grudnog koša i gornjeg dijela tijela.

NISKI POLUMJESEC

Foto: popsugar.co.uk

Ova poza je nevjerovatna za cijelu donju polovinu tijela i olakšava bolove izazvane pretjeranim sjedenjem.

OTVORENI GUŠTER

Foto: popsugar.co.uk

Stručnjaci vole ovu pozu, jer isteže kukove i kvadricepse. Kruti kukovi i tetive vode do bola u donjem dijelu leđa, a ova poza olakšava tegobe.

Pročitaj
Villajoyosa

GOLUB
Foto: popsugar.co.uk

Kada sjedimo cijeli dan gubimo mobilnost kukova, kada se kukovi ukrute može doći do decentriranja karlice i donjeg dijela kičme, što izaziva bol u leđima. Poza goluba je jedna od kompletnijih za otvaranje kukova, ako redovno praktikuješ ovu pozu, bol u leđima će nestati.

SJEDEĆI ZAOKRET

Foto: popsugar.co.uk

Ovaj lagani zaokret je odličan za opuštanje napetih leđnih mišića. Takođe pomaže gornjem dijelu grudnog koša i mišićima između rebara.

BROJ 4

Foto: popsugar.co.uk

Ako imaš problema sa koljenima, zamijeni pozu Goluba sa ovom pozom koja isteže kukove, donji dio leđa i stražnjicu – znači obuhvata sve dijelove tijela koji su napeti od pretjeranog sjedenja za stolom.

RIBLJA POZA

Foto: popsugar.co.uk

Stručnjaci kažu da je ova poza neophodna za sve koji provode puno vremena za računarom. Isteže tijelo cijelom dužinom, posebno vrat i ramena, dok u isto vrijeme obuhvata trbušne mišiće i mišiće između rebara

Izvor: popsugar.co.uk

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum