Trenutno čitaš
Inspirativni filmski prikazi o samospoznaji, mudrosti i istrajnosti žena

Inspirativni filmski prikazi o samospoznaji, mudrosti i istrajnosti žena

inspirativni filmovi

Filmovi posvećeni ženskim prijateljstvima, ženskoj istrajnosti, mudtrosti ustvari prikazuju složenu prirodu žena, njihovih ličnosti, želja i odnosa. Neki su posvećeni priči o ženskom prijateljstvu, sestrinstvu i prirodi podrške, dok drugi filmovi kreću na put samospoznaje i osnaživanja žena. Evo naših prijedloga šta pogledati i inspirisati se. 

Roma 

Roma je meksičko-američki film u režiji Alfornsa Cuarona. Po žanru je drama, velikim dijelom autobiografskog karaktera, odnosno priča inspirisana Cuaronovim odrastanjem u Colonia Roma, četvrti Ciudad Mexica gdje je 1960-ih i 1970-ih živjela tadašnja srednja klasa. Protagonistica, čiji lik tumači Yalitza Aparicio, je sluškinja zaposlena u relativnoj situiranoj porodici. Radnja prati godinu dana u njenog života, od ljeta 1970. do ljeta 1971. godine, i prati njene vlastite probleme, probleme u porodici njenih poslodavaca koja se raspada, ali i političke napetosti unutar samog Meksika.

Erin Brockovich

Istinita priča koja prati hrabru i nekonvencionalnu Erin Brockovich, koju odlično glumi  Julia Roberts. Film prati njenu borbu protiv korporacije Pacific Gas and Electric Company (PG&E) zbog zagađenja vode u malom gradu Hinkleyu, Kalifornija. Erin, bez pravnog obrazovanja, istražuje slučaj, okuplja zajednicu i na kraju postiže pravdu za stanovnike, dok se suočava s izazovima i predrasudama. “Erin Brockovich” je emotivna drama koja slavi snagu žene u suočavanju s moćnim korporacijama i borbi za pravdu.

Where Do We Go Now?

Radnja je smještena u udaljenom libanskom selu gdje žive i hrišćani i muslimani. Film prati dosjetljivost žena kako bi spriječile svoje muškarce da započnu vjerski rat. Žene koje boluju zbog gubitaka sinova, muževa i očeva izgubljenih u prethodnim napadima udružuju se kako bi odvratile svoje muškarce lukavstvima od rata. Od lažiranja i raznih čuda do unajmljivanja trupa ukrajinskih striptizeta…

Iron Jawed Angels 

Film se fokusira na američki ženski pokret za pravo glasa tokom 1910-ih i prati vođe ženskog prava glasa Alice Paul i Lucy Burns dok koriste mirne i efikasne nenasilne strategije, taktike i dijaloge kako bi revolucionirali američki feministički pokret dao pravo glasa.

Sex and the city

Nije potrebno posebno predstavljati slavne prijateljice koje su kroz planetarno popularnu seriju dokazale žensko prijateljstvo. Najslavije televizijske prijateljice doživjele su jednako velik uspjeh i na filmskom platnu. Priča Carrie, Samanthe, Charlotte i Mirande nastavlja se četiri godine nakon završetka serije, a omiljene modne ikone nastavljaju priče o poslovima, prijateljstvima, vezama i samospoznaji.

Komedija o teškim fazama ženskog prijateljstva. Najbolja drugarica Annie (Kristen Wiig) nezadovoljna je svojim životom, a situacija postaje još gora kad joj najbolja prijateljica Lillian (Maya Rudolph) objavi da se udaje. Iznenada se suočava sa glavnom djeverušom, ženom koja očigledno želi da preuzme njenu ulogu, kao i status najbolje prijateljice. Urnebesno smešan i povremeno dirljiv pogled na značaj ženskih odnosa, podseća nas na šaljivi bol koji nastaje kad shvatimo da naš život ne napreduje onom brzinom kojom napreduju životi naših prijatelja.

Steel Magnolias

Život žena u malom mjestu na jugu Amerike i sve njihove nade, ljubavi i pobjede, dobijaju smisao u salonu ljepote čija vlasnicaje jedna od njih. Taj salon predstavlja njihovo sklonište u kom nalaze utjehu za svoje poraze i radost za svoje pobjede, tu dijele svoje tajne i međusobno pomažu jedna drugoj podrškom i savjetima. Možemo reći da je u pitanju nezaboravan klasik.

Gentlemen Prefer Blondes

Da li muškarci više vole plavuše ili brinete nebitno je u poređenju sa prijateljstvom između dvije žene. Bezvremenski klasik, koji je doživio veliki komercijalni uspjeh djelo je slavnog američkog reditelja Howarda Hawksa i inače adaptacija nešto starijega broadwayskoga mjuzikla, koji je i sam nastao prema istoimenom romanu.

Pročitaj

Girl, Interrupted

Ovaj film se pozabavio pitanjem psiholoških problema kod žena. Nakon što Susanna (Winona Ryder) završi u mentalnoj instituciji, ona i Lisa (Angelina Jolie) u filmu postaju prijateljice, jer se razumiju na potpuno drugačiji način nego što ih razumije okolina. Jedna drugoj su podrška i ohrabruju se, a čak uz obostranu pomoć uspijevaju se izvući iz problema.

 

Frida

Ovaj film prati turbulentan život ikonične umjetnice Fride Kahlo, istražujući njenu strastvenu prirodu, kreativnost i otpornost.

Wild 

Baziran na istinitoj priči, ovaj film prati Cheryl Strayed na nenom putu samospoznaje.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum