Početak septembra donosi prve znakove jeseni, ali još uvijek možemo uživati u blagim temperaturama i obilju svježih sezonskih namirnica.
Ovo je idealno vrijeme da obogatiš svoju kuhinju novim receptima koji kombinuju najbolje od ljeta i jeseni. Donosimo ti pet ukusnih i jednostavnih recepata, koji će te inspirisati na početku nove sezone.
Salata od pečenog povrća i kvinoje
Sastojci:
- 1 šolja kvinoje
- 2 šolje vode ili povrtnog bujona
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 1 tikvica
- 1 patlidžan
- 1 crveni luk
- Maslinovo ulje
- So i biber po ukusu
- Sok od jednog limuna
- Svježi peršun ili bosiljak za dekoraciju
Priprema:
Zagrij rernu na 200°C. Isjeckaj povrće na jednake komade. Poredaj povrće na pleh obložen pek papirom, prelij maslinovim uljem, posoli i pobiberi. Peci 25-30 minuta dok ne omekša i lagano porumeni.
U međuvremenu, isperi kvinoju i kuhaj je u vodi ili bujonu prema uputstvu na pakovanju. Kada su povrće i kvinoja gotovi, pomiješaj ih u većoj posudi. Dodaj sok od limuna i svježi peršun ili bosiljak.
Posluži salatu toplu ili hladnu kao lagani obrok ili prilog.
Kremasta supa od bundeve i mrkve
Sastojci:
- 500 g bundeve, isječene na kocke
- 3 mrkve, isječene na kolutiće
- 1 veći krompir, isječen na kocke
- 1 crni luk, sitno sjeckan
- 2 češnja bijelog luka
- 1 l povrtnog bujona
- 200 ml kokosovog mlijeka ili pavlake za kuhanje
- Maslinovo ulje
- So, biber i prstohvat muškatnog oraščića
Priprema:
U velikom loncu zagriuj maslinovo ulje. Dodaj crni luk i prži dok ne postane staklast. Dodaj bijeli luk, bundevu, mrkvu i krompir. Prži nekoliko minuta uz stalno miješanje.
Prelij povrće bujonom i kuhaj oko 20-25 minuta dok sve ne omekša. Skloni lonac sa vatre i izmiksaj supu štapnim mikserom dok ne postane glatka.
Vrati supu na laganu vatru, dodaj kokosovo mlijeko ili pavlaku, začini solju, biberom i muškatnim oraščićem. Zagrij još nekoliko minuta.
Posluži toplo, ukrašeno sjemenkama bundeve ili svježim začinskim biljem.
Ovsena kaša sa jabukama i cimetom
Sastojci:
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 1 šolja mlijeka (kravlje, bademovo ili sojino)
- 1 jabuka, narendana ili isječena na kockice
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašika meda ili javorovog sirupa
- Šaka suhog voća (grožđice, brusnice)
- Šaka sjeckanih orašastih plodova (orasi, bademi)
Priprema:
U staklenoj tegli ili činiji pomiješaj ovsene pahuljice, mlijeko, jabuku, cimet i med. Dobro promiješaj, dodaj suho voće i orašaste plodove.
Poklopi i ostavi u frižideru preko noći. Ujutru promiješaj i ako je potrebno, dodaj još mlijeka za željenu konzistenciju.
Posluži hladno ili lagano zagrijano, po želji dodaj još svježeg voća na vrh.
Punjene paprike sa povrćem i kuskusom
Sastojci:
- 6 srednjih paprika (crvene, žute ili zelene)
- 1 šolja kuskusa
- 1 šolja vrele vode ili povrtnog bujona
- 1 tikvica, sitno sjeckana
- 1 paradajz, isjeckan
- 1 crveni luk, sitno sjeckan
- 2 češnja bijelog luka, sitno sjeckana
- Šaka suhih brusnica ili grožđica (po želji)
- Maslinovo ulje
- So, biber, mlevena paprika, kurkuma po ukusu
- Svježi peršun ili korijander za dekoraciju
Priprema:
Prelij kuskus vrelim bujonom ili vodom, poklopi i ostavi da upije tečnost oko 10 minuta. Potom ga razdvoji viljuškom.
U tavi zagrij maslinovo ulje, dodaj crveni luk i bijeli luk, prži dok ne omekšaju. Dodaj tikvicu i paradajz, prži još nekoliko minuta. Začini po ukusu. Pomiješaj povrće sa kuskusom, dodaj suho voće ako koristiš.
Operi paprike, odsijeci vrhove i očisti sjemenke. Napuni ih smjesom kuskusa i povrća. Poredaj paprike u vatrostalnu posudu, prelij ih sa malo maslinovog ulja i pokrij folijom.
Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta. Na pola pečenja možš skinuti foliju da paprike dobiju lijepu boju.
Posluži toplo, ukrašeno svježim peršunom ili korijanderom.
Pečene jabuke sa medom i cimetom
Sastojci:
- 4 srednje jabuke
- 4 kašike meda ili javorovog sirupa
- 1 kašičica cimeta
- Šaka sjeckanih oraha ili lješnjaka
- Sok od pola limuna
- Grčki jogurt ili sladoled od vanile za serviranje (po želji)
Priprema:
Zagrij rernu na 180°C. Operi jabuke i pažljivo ukloni sredinu sa sjemenkama, pazeći da ne probušiš dno.
U svaku jabuku nakapaj malo soka od limuna, dodaj kašiku meda, pospi cimetom i napuni sjeckanim orašastim plodovima.
Poredaj jabuke u posudu za pečenje, prelij sa malo vode na dnu posude.
Peci oko 30-35 minuta dok jabuke ne omekšaju i korica ne postane zlatno smeđa.
Posluži toplo, uz grčki jogurt ili kuglu sladoleda.
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.