Kako ulazimo u novu 2024. godinu, nema boljeg načina za slavlje od uživanja u svježe pečenim kolačićima koji simbolizuju nadu, ljubav i sreću. Ovi recepti za novogodišnje kolačiće su više od samo ukusnih poslastica; oni su simbol radosti, prosperiteta i novih početaka.
Zato, skupi sve nabrojane sastojke, zagrij tu pećnicu i započni svoje magično kulinarsko slatko putovanje, koje obećava da će uljepšati tvoje proslave i stvoriti trajne uspomene. Evo odabrane liste naših omiljenih recepata za kolačiće koji su idealni za novogodišnju trpezu u kojoj ćeš uživati sa porodicom i prijateljima…
Novogodišnji kolačići – Slatka magija
Sastojci:
- 2 ½ šolje glatkog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 šolja maslaca, omekšalog
- 1 šolja šećera
- 1 veliko jaje
- 2 kašičice ekstrakta vanilije
- Korica od 1 limuna
Priprema:
U posudi pomiješaj brašno i prašak za pecivo. Stavi na stranu. U drugoj posudi umuti maslac i šećer dok ne postane kremast. Dodaj jaje, ekstrakt vanilije i koru limuna.
Postepeno dodaj smjesu brašna i mijesi dok ne dobiješ tijesto. Razvaljaj tijesto, izreži oblike pomoću novogodišnjih oblika za kolačiće i stavi na pleh za pečenje.
Peci na 175°C oko 8-10 minuta ili dok ivice ne postanu lagano zlatne. Ohladi potpuno prije ukrašavanja jestivim sjajem ili čokoladnim ili šarenim slatkim mrvicama za ukrašavanje.
Kolačići sa ukusom šampanjca
Sastojci:
- 2 ¼ šolje glatkog brašna
- ½ kašičice praška za pecivo
- 1 šolja maslaca, omekšalog
- ¾ šolje šećera
- 1 veliko jaje
- ¼ šolje šampanjca ili pjenušavog bijelog vina
- 1 kašičica ekstrakta badema
- Sitno sjeckane jagode ili maline (po izboru)
Priprema:
Zagrij pećnicu na 190°C. Obloži pleh za pečenje papirom za pečenje. U posudi pomiješaj brašno i prašak za pecivo. Stavi na stranu. U drugoj posudi umuti maslac i šećer dok ne postane kremast. Dodaj jaje, šampanjac i ekstrakt badema.
Postepeno dodaj smjesu brašna i dobro promiješaj. Dodaj sitno sjeckane jagode ili maline. Kašikom stavljaj tijesto na pripremljeni pleh i peci 10-12 minuta ili dok ivice ne postanu lagano zlatne.
Ohladi kolačiće na žičanoj rešetki i prelij dodatno šampanjcem ako želiš.
Kolačići sa čokoladom i porukama
Sastojci:
- 2 velika bjelanjka
- ½ šolje šećera
- ½ šolje glatkog brašna
- 2 kašike vode
- ½ kašičice ekstrakta vanilije
- 1 otopljena čokolade
- Sjeckani orašasti plodovi za dekoraciju
Priprema:
Zagrij pećnicu na 190°C. Obloži pleh papirom za pečenje. U posudi umuti bjelanjke, šećer, vodu i ekstrakt vanilije dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj brašno i miješaj dok ne dobiješ tijesto. Kašikom stavljaj tijesto na pleh i peci 5-7 minuta ili dok ivice ne postanu lagano zlatne.
Izvadi iz pećnice, stavi personalizovanu poruku na papiriću u sredinu i preklopi kolač na pola. Prstima pritisni rubove da se zatvore. Umoči pola svakog keksa u otopljenu čokoladu i pospi željenim ukrasima.
Pusti da se čokolada stvrdne prije posluživanja.