Trenutno čitaš
Koje namirnice utiču na brži rast kose?

Koje namirnice utiču na brži rast kose?

brži rast kose

Ko ne želi jaku, zdravu kosu? Neki od nas jednostavno nisu rođeni sa luksuzno gustom kosom i to je u redu. Ali to ne znači da ne možemo postići izgled, koji želimo.

Postoje neke namirnice za brži rast kose koje nam mogu pomoći da podignemo volumen svoje kose prirodno, a mi otkrivamo koje su to čarobne namirnice.

kosa
Pexels

Jaja

Jaja su čudesan izvor proteina i biotina, koji su odlični za jačanje kose. Folikuli dlake su uglavnom napravljeni od proteina, pa ako otkriješ da gubiš mnogo kose, možda ćeš morati razmotriti unos proteina. Biotin je povezan sa keratinom u tvojoj kosi i takođe povećava rast kose. Rijetko je da ljudi imaju manjak biotina. Jaja takođe sadrže nevjerovatne hranljive materije, kao što su selen i cink za jačanje imuniteta.

Bobičasto voće

Bobice su prepune antioksidanata, što ih čini dobrom hranom za rast kose. Antioksidanti štite folikul dlake od slobodnih radikala. Slobodni radikali se nalaze u tijelu kao i u okolišu. Bobičasto voće takođe sadrži puno vitamina C, koji pomaže u proizvodnji kolagena. Kolagen je protein koji jača kosu i sprečava njeno lomljenje. Takođe, otkrićeš da ako nemaš dovoljno gvožđa, to može uzrokovati gubitak kose. Vitamin C pomaže tijelu da apsorbuje željezo, tako da bobičasto voće ima dvostruko djelovanje!

kosa
Pexels

Špinat

Špinat sadrži vitamin A, koji pomaže koži da proizvodi sebum. Sebum pomaže vlaženju vlasišta što ga održava zdravim. Sadrži i vitamin E koji je neophodan za rast kose. Ako imaš nedostatak gvožđa i gubiš kosu, onda je šinat savršeno povrće, koje će ti pomoći. Ima mnogo gvožđa u sebi. Razlog zašto je gvožđe toliko važno je taj što pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik kroz tijelo, kako bi podstakli tvoj metabolizam i pomogli u obnavljanju.

Riba

Što se tiče ribe i rasta dlake, što je masnije to bolje. Ribe kao što su losos, haringa i skuša sadrže sve nutrijente, koji su ti potrebni za rast kose. Sadrže omega-3 masne kiseline koje su odlične za tvoju kosu. Ove posebne ribe sadrže i vitamine kao što su selen, vitamin D3 i vitamini B.

Slatki krompir

Slatki krompir sadrži veliku količinu beta-karotena, koji se zauzvrat pretvara u vitamin A. Slatki krompir srednje veličine će više nego pokriti tvoju dnevnu potrebu za vitaminom A. Ne samo to, već je poznato da vitamin A ubrzava rast kose.

kosa
Pexels

Avokado

Pročitaj
Hailey Bieber

Ovo nevjerovatno voće je prepuno hranljivih materija. Počnimo s vitaminom E. Vitamin E je antioksidant, koji pomaže tvojoj kosi u borbi protiv slobodnih radikala, koji su gotovo svuda. Avokado je takođe nevjerovatan izvor esencijalnih masnih kiselina koje su važni gradivni blokovi, koji su tvojoj kosi potrebni da raste zdrava i jaka.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže širok izbor vitamina kao što su cink, vitamini B i esencijalne masne kiseline. Orašasti plodovi su dobro poznati po svojim zdravstvenim prednostima, ne samo da su odlični za tvoju kosu, već i smanjuju upalu koja uzrokuje srčana oboljenja.

Prilično je očigledno da ono što jedeš utiče na zdravlje tvoje kose. Ako počneš da gubiš kosu, možda ti nedostaju vitamini A, C, D, E, cink, gvožđe, a takođe i biotin. Najbolje što možeš da uradiš je da provjeriš krvnu sliku. Ovo će ti dati dobru sliku tvog ukupnog zdravlja i koje vitamine ili hranu, koju treba uključiti više u svoju ishranu. Kada to učiniš, tvoja kosa će vjerovatno rasti mnogo brže i biće zdravija.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

Izvor: glam.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum