Polako nam stiže sezona smokava, a mi ti donosimo luksuzan recept za galetu sa smokvama. Mješavina aroma i slatko – slani ukus čine ovo jelo posebnim užitkom za sve gurmane. Evo šta ti je potrebno od sastojaka:
Za koru:
25 g lješnjaka
225 g bijelog speltinog brašna ili običnog brašna, plus dodatno za posipanje
125 g vrlo hladnog putera ili veganskog putera, na kockice
Za fil:
300 g mekog kozjeg sira ili veganskog mekog sira
1 kašičica meda
Mali grozd majčine dušice ili origana, ubrani listovi
3 kašike kapara
Mala veza peršuna, listova i stabljika grubo nasjeckanih
Sok i korica ½ limuna
Ekstradjevičansko maslinovo ulje
8 smokava, narezanih
1 organsko jaje, umućeno, ili malo biljnog mlijeka
50 g lješnika, tostiranih i iseckanih
Priprema:
Prvo napravi koru. Stavi lješnjake u procesor hrane i miješaj dok ne dobiješ sitne mrvice; pazi da ne pretjeraš jer će se pretvoriti u puter od orašastih plodova. Dodaj brašno i pola kašičice ljuskave morske soli, pa miješaj nekoliko puta da se sve ravnomjerno izmiješa.
Sada dodaj puter i ponovo miješaj dok ne izgleda kao prezle. Zatim, dok motor radi, dodaj 2-3 kašike ledeno hladne vode jednu po jednu kašiku dok se ne sjedini u kuglu tijesta. Izvadi tijesto iz procesora, spljošti u hrapavi disk, zatim umotaj u čist kuhinjski ubrus ili papir za pečenje i stavi u frižider da se hladi pola sata.
Zagrij rernu na 220 stepeni.
U isti procesor za hranu dodaj kozji sir, med, listove 4 grančice timijana ili origana, kapare, peršun, limunov sok i koricu u zdjelu i miješaj nekoliko sekundi dok ne postanu kremasti i prošarani začinskim biljem i kaparima. Začini sa malo crnog bibera.
Kada se tijesto ohladi, izvadi ga iz frižidera i obloži veliki pleh papirom za pečenje. U sredinu papira nakapaj malo maslinovog ulja.
Razvaljaj tijesto na pobrašnjenoj površini na oko 30 cm okruglo i 1 cm debljine, okrećući ga dok mijesiš kako bi ostalo okruglo. Namotaj ga na oklagiju i pažljivo prebaci u pripremljenu tepsiju.
Na tijesto rasporedi smjesu od kozjeg sira, ostavljajući rub od 4 cm da bi ga kasnije preklopila. Na vrh stavi smokve, da budu izdašne jer će se u rerni malo stisnuti.
Zatim preklopi rubove tijesta preko smokava da ih drže, premaži rubove umućenim jajetom ili biljnim mlijekom, a zatim sve začini solju i biberom.
Peci u rerni 45-50 minuta dok ne porumeni, a poslednjih 5 minuta posipaj sa 50 g sjeckanih lješnika da se tostiraju. Ohladi na plehu 10 minuta, a zatim pospi preostalim listićima timijana ili origana prelivenima limunom.