Trenutno čitaš
Google će prestati da odgovara na naša glupa pitanja

Google će prestati da odgovara na naša glupa pitanja

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

U dugom blog postu, Google je najavio da će prestati da odgovara na naša glupa pitanja. Iznenađujuće, to zvuči kao prilično dobra ideja.

google pitanja
Foto: freepik.com

U počecima i tokom većeg dijela svoje istorije, Google je pokušavao da ti ukaže na put do informacija koje su ti potrebne, dovodeći najrelevantnije rezultate na vrh stranice da bi istraživanje bilo lakše. Međutim, posljednjih godina pokušao je dodatno olakšati stvari svojim korisnicima, pokušavajući brzo odgovoriti na pitanje bez potrebe da istražuješ dalje web stranice.

Bilo da je u pitanju “panel znanja” (mali blok na desnoj strani koji ti govori o javnoj ličnosti), “istaknuti isječci” na vrhu, ili odjeljak “ljudi takođe pitaju”, Google sada pokušava odgovoriti na tvoje pitanje brzo, bez potrebe da napuštaš stranicu.

Iako je ovo nevjerovatno korisno za dobro utvrđene činjenice ili pitanja gdje postoji veliki konsenzus, postoje drugi slučajevi kada pojavljivanje onoga što (za laike) izgleda kao konačan odgovor, može biti manje idealno, posebno kada te algoritam pogrešno shvati.

Jedan problem je što ne tražiš kao pravi robot. Pitanja mogu biti pogrešno napisana (“jesam li trunda?” umjesto “jesam li trudna?”) ili jednostavno besmislena u svojoj premisi. Googleu je, razumljivo, malo teže da se nosi sa njima. Ako postaviš besmisleno pitanje o kojem je neko drugi odvojio vrijeme da piše, njegov odgovor bi algoritmu mogao izgledati kao konačan i relevantan odgovor.

google pitanja
Foto: brodieclark.com

Kao što The Outline primjećuje, ako pretražuješ besmislena pitanja, Google će ti često dati odgovor. Na pitanje “Ko je kralj Sjedinjenih Država” svojevremeno je dao odgovor “Barack Obama”, dok je na pitanje “da li Obama planira državni udar” vratio odgovor “ne samo da bi Obama mogao biti u krevetu s komunističkim Kinezima, već bi Obama mogao u stvari planirati komunistički državni udar na kraju svog mandata 2016.”, što je ono što je poznato kao “ogromna stvar ako je istina”.

Google je svjestan problema.

Na primjer, kada neko pita “kada je Snupi ubio predsjednika Linkolna”, ne želiš da odgovori sa “1865”, čak i ako sumnjaš u njegovu umiješanost.

Odgovor do kojeg su došli je da prestanu odgovarati na naša glupa pitanja.

“Upotrebom našeg najnovijeg AI modela, Multitask Unified Modela (MUM), naši sistemi sada mogu razumjeti pojam konsenzusa, što znači da se više visokokvalitetnih izvora na webu svi slažu oko iste činjenice”, piše tim u svom ažuriranju.

Pročitaj

google pitanja
Foto: freepik.com

Ako algoritam utvrdi da postoji konsenzus o toj temi – čak i ako različiti članci navode činjenicu na različite načine – može vratiti tekst s relevantnim informacijama.

“AI modeli takođe pomažu našim sistemima da shvate kada istaknuti članak možda nije najkorisniji način za predstavljanje informacija”, nastavljaju. “Obučili smo naše sisteme da postanu bolji u otkrivanju ovakvih lažnih premisa, koje nisu baš česte, ali su slučajevi u kojima nije od pomoći prikazati istaknuti isječak. Smanjili smo pokretanje istaknutih isječaka u ovim slučajevima 40% s ovim ažuriranjem.”

Google će takođe dodati više konteksta odjeljku “o ovom rezultatu”, kako bi uključio informacije o vlasništvu kompanija, recenzije o izvorima i informaciju kada Google ne može pronaći mnogo o izvoru, kako bi pomogao korisnicima da malo kritičnije razmišljaju o informacijama kojima pristupaju putem pretraživača.

“Google je izgrađen na pretpostavci da informacije mogu biti moćna stvar za ljude širom svijeta”, zaključuje tim. “Odlučni smo da nastavimo činiti svoj dio kako bismo pomogli ljudima posvuda da pronađu ono što traže i da im pružimo kontekst koji im je potreban za donošenje informisanih odluka o onome što vide na mreži.”

Izvor: iflscience.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum