Trenutno čitaš
Gladiator II: Sve što znamo o nastavku filma s Paulom Mescalom u glavnoj ulozi

Gladiator II: Sve što znamo o nastavku filma s Paulom Mescalom u glavnoj ulozi

Paul Mescal

Dvadeset četiri godine nakon što je originalni film izašao, Gladiator II je na putu u bioskope.

Ridley Scott, koji je bio nominovan za Oskara za film Gladiator iz 2000. godine, ponovo je na čelu nastavka. U dugo očekivanom filmu glavnu ulogu igra Paul Mescal, sa sporednom glumačkom postavom koja  uključuje Pedra Pascala i Denzela Washingtona.

gladiator paul mescal
Backgrid

Gladijator priča priču o Maximusu (Russell Crowe), rimskom generalu koji je žrtva puča od strane zlog cara Commoda (Hoaquin Phoenix). Primoran je u ropstvo i probija se u rangu gladijatora kako bi se mogao osvetiti Commodu, koji je ubio njegovu porodicu.

U bioskopima 22. novembra 2024. Gladiator II nastavlja tamo gdje je Gladiator stao s novim borcem, Commodusovim nećakom Luciusom (Mescal), spremnim da uđe u arenu.

„Mislio sam da je prvi film, takoreći, potpuno zadovoljavajući, kreativno dovršen, pa zašto se zafrkavati s njim, zar ne?“ Scott je u novembru 2023. rekao za Deadline zašto je odlučio napraviti nastavak. “Ali ovi ciklusi se nastavljaju i nastavljaju, ponavljaju se globalno u posljednjih 20 godina. Počelo je da se navodi kao očigledna stvar, i tako je evoluirala.”

Originalni film je naišao na široku pohvalu kritike, sa 12 nominacija na dodjeli Oskara, osvojio je pet, uključujući najbolji film i najboljeg glumca za Crowea.

O čemu je Gladiator II?

S obzirom da je Gladiator prekinut sa mrtvim Commodusom i Maximusom, nastavak je morao slijediti novi trag. Priča počinje sa sinom Commodove sestre Lucille, Luciusom Verusom, koji obožava pokojnog Maximusa. Iako se ne zna mnogo o zapletu, filmaši su prikazali kratak pogled na nedovršeni trejler na CinemaConu u aprilu 2024.

Paul Mescal predvodi novi film kao Lucius, a odluku je Scott donio nakon što ga je gledao u seriji Normal people iz 2020. Reditelj je za Deadline rekao da je impresioniran Mescalovom glumom u seriji i pozvao ga je na lični sastanak kako bi razgovarali o ulozi ubrzo nakon toga.

Osim Mescala, glumačkoj ekipi pridružio se i Pedro Pascal za još neotkrivenu ulogu, a učestvovaće i Denzel Washington. Prema Deadlineu, Washington je trgovac oružjem koji Rimljane snabdjeva svime, od oružja do vina, i ima svoju legiju od 30 do 40 gladijatora.

gladiator 2 paul mescal

Glumačkoj ekipi se pridružuju i Joseph Quinn iz Stranger Things kao Caracalla i Fred Hechinger iz Bijelog Lotusa kao Geta, obojica carevi. Hechinger je preuzeo ulogu nakon što je Barry Keoghan iz Saltburna morao da odustane zbog drugog projekta.

Pročitaj

Od originalne glumačke ekipe, Connie Nielsen će ponoviti svoju ulogu Lucille, dok će Derek Jacobi ponovo igrati rimskog senatora Gracchusa.

Mescal je priznao da je bio “nervozan” zbog preuzimanja uloge Luciusa, za koju zapravo nije bio na audiciji. Glumac je za Hollywood Reporter u februaru 2023. rekao da mu je uloga ponuđena nakon ličnog sastanka sa Scottom. “I tako sam ponosan što sam uspio”, rekao je. “To je zastrašujući podvig. To je nešto zbog čega sam nervozan, ali nešto što osjećam kao da mogu.”

Russell Crowe, legendarni glumac koji je oživio Maximusa u originalnom Gladijatoru Ridleyja Scotta iz 2000. godine, podijelio je svoje rezerve i nostalgična razmišljanja o naslijeđu filma koji mu je donio Oskara.

Kada su ga upitali šta misli o nastavku, Crowe se nije suzdržavao. „Malo mi je neprijatno zbog činjenice da prave još jedan film– jer, naravno, ja sam mrtav i nemam pravo glasa o tome šta će se uraditi“, priznao je Crowe. Izrazio je zabrinutost oko režije novog filma, nagovještavajući neke aspekte koje smatra zabrinjavajućim. “Nekoliko stvari koje sam čuo jesu: ‘Ne, ne, ne, to nije u moralnom putovanju tog konkretnog lika’. Ali ne mogu ništa da kažem, nije to moje mjesto, ja sam šest stopa ispod zemlje. Pa ćemo vidjeti kako će to biti.”

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum