Trenutno čitaš
Germ knedle – idealna praznična poslastica!

Germ knedle – idealna praznična poslastica!

Indomie
Indomie

Germ knedle su idealna poslastica u kojoj ćeš uživati tokom praznika. Prisutne su uglavnom na prazničnim sajmovima i adventima. Mogućnosti pripreme i sastava ove poslastice su mnogobrojne, od klasičnih sa džemom od šljiva, toplom kremom od vanilije i makom, do onih sa nutelom i rendanim Snickers čokoladicama.

Slobodno u pripremu dodaj neki svoj omiljeni dodatak i uživaj u praznicima uz ovu fantastičnu poslasticu. Ovog puta ti donosimo recept za klasične i neodoljive germ knedle.

Cooking Bazar

Od sastojaka ti je potrebno:

  • 250 g glatkog brašna
  • 250 g oštrog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 2 jaja
  • 50 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 50 – 100 ml mlijeka
  • 1 prstohvat soli
  • 200 g džema od šljiva
  • 50 g maka

Priprema traje oko sat vremena:

U malo mlakog mlijeka namrvi svježi kvasac, dodaj malo šećera i brašna, pa ostavi desetak minuta na toplom.

Pomiješaj oba brašna, dodaj dignuti kvasac, mijesi tijesto dodajući rastopljeni maslac, jaja, so i mlijeko po potrebi da dobiješ fino tijesto. Ostavi da se tijesto pokriveno diže 45 minuta, oblikuj u deblju kobasicu, nožem nareži na dijelove jednake veličine od kojih ćeš oblikovati knedle (8 kom).

Rukom na pobrašnjenoj dasci raširi svaki komad tijesta, stavi u sredinu kašiku džema od šljiva, prstima zatvori tijesto, oblikuj knedlu i odloži na dasku tako da je mjesto spoja ispod knedle. Ostavi da se knedle dižu na toplom oko pola sata.

Knedle kuhaj poklopljene u kipućoj, posoljenoj vodi 5 – 6 minuta. Tople knedle prelij s malo maslaca, pospi mješavinom mljevenog maka i šećera i posluži najbližima dok su tople.

Pročitaj

Ukoliko želiš, germ knedle možeš dodatno obogatiti umakom od vanilije.

Od sastojaka ti je potrebno:

  • 2 velika žumanjka
  • 300 ml mlijeka
  • 200 ml vrhnja
  • 25 g šećera u prahu
  • 2 kašičice škroba
  • 1 mahuna vanilije ili 1 kašika arome vanilije

Dok se germ knedle dižu, pripremi umak. U lonac srednje veličine stavi žumanjke, pa dodaj škrob i šećer. Prereži mahunu vanilije po dužini i sastruži sjemenke u smjesu ili dodaj aromu vanilije. Dobro sjedini sve sastojke. Lagano sipaj mlijeko i vrhnje stalno miješajući. Stavi lonac na laganu vatru i kuvaj 6-8 minuta, stalno miješajući (smjesa ne smije da kipi). Kuvaj dok ne postane glatko i gusto. Sipaj umak preko knedli dok je topao.

Uživaj!

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum