Trenutno čitaš
Frida Kahlo: 5 činjenica koje možda ne znaš o njenom životu

Frida Kahlo: 5 činjenica koje možda ne znaš o njenom životu

Gala Home
Gala Home

Meksička slikarka Frida Kahlo  je cijenjena kao umjetnica, politička aktivistica i moćna feministička ikona.

Frida Kalo, rođena kao Magdalena Carmen Frida Khalo y Calderon, bila je meksička slikarka povezana sa nadrealizmom i magičnim realizmom, kao i Mexacayotl, meksičkim pokretom identiteta. Kahlo je poznata po svojim autoportretima, intimnim temama i istraživanju meksičke kulture i kolonijalizma u svom radu. Smatra se veoma uticajnom slikarkom 20. vijeka i feminističkom ikonom. Evo pet stvari koje možda ne znaš o njenom životu i radu.

thecollector.com

1. Frida Kahlo je bila komunistkinja i politička aktivistkinja

Kahlo je cijeli život bila politički aktivna. Bila je učenica Nacionalne pripremne škole i članica Cachuchas-a, organizacije povezane s marksizmom, koja ju je uvela u socijalizam. Dvadesetih godina prošlog vijeka pridružila se Savezu mladih komunista. Tokom ovog perioda postala je sve više politički aktivna, prisustvovala je komunističkim skupovima i tajnim sastancima.

Kada je upoznala svog muža, Diega Riveru, on je takođe bio komunista. Međutim, njih dvoje su napustili komunističku partiju 1929. godine usred Riverinog zategnutog odnosa s partijom i konačnog isključenja iz nje. Iste godine, Rivera i Kahlo su osigurali politički azil komunističkog revolucionara Leona Trockog u Meksiku, omogućivši mu da živi u njenoj kući iz djetinjstva, sada poznatoj kao La Casa Azul.

1948. Kahlo se ponovo pridružila komunističkoj partiji. Podučavala je učenike o marksizmu u Školi slikanja i vajarstva Ministarstva narodnog obrazovanja. Njene slike su takođe postajale sve više političke, a 1954. godine, uprkos svom lošem zdravlju, prisustvovala je komunističkom protestu sa Riverom. Međutim, demonstracije su se pokazale opterećujućim njeno fizičko zdravlje i ona je ubrzo umrla.

Frida Kahlo, Marxism Will Give Health to the Sick, 1954, Culture Matters

2. Živjela je sa stalnim bolom i patnjom

Kahlo nisu bili strani bol i patnja. Sa šest godina oboljela je od dječje paralize, što je donijelo trajno oštećenje njene noge i izazvalo šepanje. Godine 1925. doživjela je nesreću u kojoj se tramvaj zabio u drveni autobus kojim se vozila. Kahlo je pretrpjela hronične bolove, brojne lomove tijela, karlica joj je zgnječena, a metalni stup je probio njenu matericu, pomjerajući tri njena pršljena.

Nakon nesreće, Kahlo nije mogla da hoda tri mjeseca i ostala je invalid do kraja života. Takođe nije mogla da rađa i bila je podvrgnuta operacijama kako bi pokušala da ispravi štetu od nesreće autobusa, ali nijedna nije bila uspješna.

Do ranih 1950-ih nije mogla sjediti ili stajati duži vremenski period. Takođe je kasnije u životu patila od gangrene stopala, što je dovelo do amputacije stopala 1953. godine, zbog čega nije mogla da hoda.

Frida Kahlo, The Broken Column, 1944, Art History Project

3. Frida Kahlo i Diego Rivera imali su brak ispunjen mnogim aferama

Kahlo se udala za svog muža Diega Riveru, poznatog meksičkog slikara u to vrijeme, kada je ona imala 22, a on 42 godine. Ona mu je bila treća žena. Dok su ostali u braku do kraja njenog života, ona i Rivera su se upuštali u više vanbračnih afera tokom zajedničkog vremena. Zapravo, razveli su se i ponovo vjenčali 1940. godine zbog Riverine afere s njenom sestrom, Cristinom, koja ju je duboko ranila i dovela do depresije.

Njene afere o kojima se pričalo bile su šarene kao i Riverine. Imala je skoro decenijsku aferu sa fotografom Nickolasom Murrayem nakon što ga je upoznala u Meksiku. Imala je i emocionalnu ljubavnu vezu sa vajarom Isamuom Noguchijem, koju je osujetila Riverina ljubomora kada je zaprijetio Noguchiju pištoljem.

Osim toga, započela je aferu sa Leonom Trockim nakon što su on i njegova supruga dobili politički azil u Meksiku 1936. Nakon ubistva Trockog 1940. preselila se u New York i započela aferu s trgovcem umjetninama Heinzom Berggruenom.

Frida Kahlo, The Heart (1937). Photo by Fine Art Images/Bridgeman Images

4. Kahlo se nije pridržavala tradicionalnih rodnih uloga

Nisu sve njene značajne afere bile s muškarcima. Jedna od njenih najpoznatijih afera o kojima se pričalo bila je sa izvođačicom iz noćnog kluba Josephine Baker, koju je navodno upoznala u jednom noćnom klubu u Parizu 1939. Iako postoje foto dokazi da su zajedno 1952. godine, nema konkretnih dokaza o aferi.

Pričalo se i da je imala afere sa fotografkinjom Tinom Modoti, slikarkom georgiom O’Kif, glumicama Dolores del Rio, Paulom Godard i Marijom Felix i pjevačicom Chavelom Vargas. Njena slika pod naslovom Dva akta u šumi (1939) takođe aludira na njenu privlačnost prema ženama.

Pročitaj

Kahlo je u to vrijeme prkosila očekivanim rodnim ulogama; odbijajući da bude zadržana jer je bila žena, često je posuđivala očeve knjige kako bi se intelektualno obogatila kao nezavisna žena i politička aktivistkinja. Eksperimentisala je i s rodnim izrazom povremeno oblačeći mušku odjeću i zauzimajući muško držanje.

Nickolas Muray, Frida in New York (1946); printed 2006. Brooklyn Museum; Emily Winthrop Miles Fund, 2010.80. © Nickolas Muray Photo Archives. Photo: Brooklyn Museum.

5. Frida Kahlo postala je slavna nakon svoje smrti

Njena prva samostalna izložba bila je tek 1953., godinu dana prije njene smrti. Imala je 46 godina. Međutim, posthumno se u svijetu moderne umjetnosti smatra pionirkom feminizma, LGBTQ+ zajednice i osoba sa invaliditetom.

Njen rad je takođe povezan s meksičkom revolucijom i latinoameričkim međuratnim periodom. Iako je poznato da obuhvata sve ove stvari, njeno djelo je takođe cijenjeno zbog svoje duboko ličnih tema, kao što su pobačaj, zdravlje, nevjera, gubitak i slika o sebi.

Ovo javno izlaganje i povezanost doveli su do statusa gotovo slavne ličnosti poznatog kao ‘Frida-manija.’ Postojala je i biografska drama o njenom životu objavljena 2002. pod naslovom Frida, sa Salmom Hayek u glavnoj ulozi, dodatno povećavajući njeno javno izlaganje i slavu u savremenom društvu.

 

Izvor: thecollector.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum