Proljeće donosi obilje svježih proizvoda, živih boja i želju za lakšim, a ipak utješnim obrocima. Jedno jelo koje savršeno oličava esenciju proleća je kremasta francuska proljetna supa.
Prepuna okusa nježnog povrća i nježnog začinskog bilja, francuska supa je proslava najbolje ponude sezone. Evo kako napraviti ovo divno kulinarsko remek-djelo u vlastitoj kuhinji.
Recept koji predstavljamo odiše svježinom, interesantnim okusima, te bogatim nutritivinim namirnicama.
Sastojci:
- 2 velika ili 3 srednja praziluka, nasjeckana
- ¼ šolje putera
- 1 glavica luka, nasjeckana
- 2 litre vode
- 3 velika krompira, isjeckana
- 2 veće mrkve, isjeckane
- 1 vezica svježih šparoga, obrezane i narezane na komade
- ⅓ šolje bijele riže dugog zrna
- 4 kašičice soli
- ½ vezice svježeg špinata
- 1 šolja pavlake
Priprema:
Otopiti puter u velikom loncu na srednjoj vatri. Umiješati praziluk i luk i kuhati dok ne omekša. Sipati vodu u lonac i dodati krompir, mrkvu, šparoge i rižu. Dodati so. Pustiti da proključa, zatim smanjiti temperaturu i kuvati 30 minuta dok povrće i riža ne omekšaju.
Na kraju u smjesu za supu umiješajti špinat i pavlaku i nastaviti kuhati oko 5 minuta prije serviranja.
Ova kremasta francuska proljetna supa je divan način da pozdraviš blagodat sezone u svojoj kuhinji. Sa svojom baršunastom teksturom i svježim, živim okusima, sigurno će postati omiljena u tvom repertoaru proljetnih recepata.
Bilo da je serviraš kao predjelo za večeru ili uživaš u zdjeli u mirnoj večeri kod kuće, ova supa će sigurno impresionirati svojom elegancijom i jednostavnošću.
Ne propusti i ostale ultra ukusne recepte.
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.