Trenutno čitaš
Fotografije morskog svijeta koje će ti oduzeti dah

Fotografije morskog svijeta koje će ti oduzeti dah

Young Lions
Young Lions

Okean je jedna od najvećih misterija na planeti. Ispod njegove valovite plave površine nalazi se šareni svijet koji je dom za otprilike 200.000 jedinstvenih i bizarno lijepih vrsta. Sveukupno, okean pokriva otprilike 71% Zemljine površine, ali ljudi su istražili samo oko 20% od toga, što je navelo naučnike da vjeruju da u neistraženim dubinama mora vjerovatno vreba blizu dva miliona neidentifikovanih stvorenja. Iako se toliko toga ne zna o okeanu, jedno je sigurno: njegova zapanjujuća ljepota. Pogledaj ove spektakularne podvodne fotografije.

GEORGETTE DOUWMA/GETTY IMAGES

Poluprozirna meduza pelagia noctiluca pluta blizu površine Sredozemnog mora.

Ruben Earth/GETTY IMAGES

Sramežljiva riba klovn krije se u plavoj morskoj anemoni.

GETTY IMAGES

Jarko obojeni narandžasti koral (koji pripada porodici Dendrophylliidae) ne zavisi od sunčeve svjetlosti, tako da može da živi u dubokom moru ili pećinama.

GETTY IMAGES

Delfin može skočiti 15-30 stopa iznad površine vode. Kao što se ovdje može vidjeti, par delfina hvata malo zraka tokom zalaska sunca u Karipskom moru.

GETTY IMAGES

Lisnati morski zmaj pliva blizu plitkog morskog dna na obali Južne Australije. Nemaju poznatih grabežljivaca, jer ih njihova lisnata kamuflaža čini nepoželjnim obrokom.

GETTY IMAGES

Jato plavoprugastih riba uredno putuje u liniji.

Pročitaj

GETTY IMAGES

Mekani koralji ružičaste boje koji rastu na stijenama izgledaju kao podvodno drveće.

GETTY IMAGES

Tropske ribe plivaju blizu površine kristalno čiste, plave vode. Vjeruje se da Maldivi, Bahami i Grčka posjeduju jednu od najplavijih morskih voda na svijetu.

GETTY IMAGES

Neonske ribe skupljaju se u blizini koraljne stijene na obali Mauija na Havajima.

GETTY IMAGES

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum