Trenutno čitaš
Fokusiraj se na ovaj vitamin za bolji rast kose

Fokusiraj se na ovaj vitamin za bolji rast kose

L'Occitane
L'Occitane

U ljepoti, postizanje ciljanih rezultata svodi se na prevenciju – od lokalne njege kože do podmlađivanja, tretmana u ordinaciji i, da, čak i njege kose. Međutim, nijedna hidratantna maska ​​ili serum koji naneseš ne može se porediti s učinkom onoga što konzumiraš, jer je ishrana glavni stub vrhunskog zdravlja kože i kose.

Slavna stilistkinja Helen Reavey, osnivačica prve kompanije za njegu vlasišta kose Act+Acre, podijelila je svoje savjete uključujući vitamin koji smatra neophodnim za rast kose.

rast kose
Foto: unsplash

Zašto je vitamin C toliko važan za rast kose?

“Vitamin C je važan za sve u tijelu”, kaže Reavey. “Ali jedna stvar koja je značajna za kosu je da vitamin C pomaže tijelu da apsorbuje željezo”, dodaje ona. Iako ovo može biti važno za cjelokupno zdravlje, možda se pitaš kakve veze ovaj vitamin ima sa zdravljem kose.

Pa, željezo je jedan od najvažnijih nutrijenata na koji se treba fokusirati kada je u pitanju rast kose, objašnjava Reavey. „Mnogi ljudi imaju malo željeza, pa je to nešto na šta treba obratiti pažnju – jer zaista utiče na rast kose“, kaže ona. I što više vitamina C unosiš, veće su šanse da apsorbuješ željezo.

rast kose
Foto: unsplash

Štaviše, vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena u tvojoj koži. U stvari, tvoje tijelo ne može efikasno proizvoditi kolagen bez antioksidansa. Vitamin C je zapravo u stanju da podstakne proizvodnju fibroblasta, ima tendenciju da ošteti DNK kolagena i reguliše sintezu kolagena, odnosno put kojim se kolagen stvara.

Dakle, vitamin C pruža sveobuhvatnu podršku i za kožu i za kosu – ali moraš se pobrinuti da ga unosiš dovoljno jer tvoje tijelo ne proizvodi vitamin C samo. Najbolji način da znaš da li si dostigao/la svoju dnevnu kvotu? Dodaj vitamin C u svoju rutinu preko ishrane ili suplemenata.

Pročitaj

Zapamti da vitamin C podržava apsorpciju željeza u tvom tijelu, što je neophodno za zdrav rast kose. Ovaj antioksidans takođe podržava proizvodnju kolagena, što znači da je obostrano koristan za kosu i kožu.

 

Izvor: mindbodygreen.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum