Trenutno čitaš
Fitnes trendovi koji će dominirati u 2024. godini

Fitnes trendovi koji će dominirati u 2024. godini

fitnes trendovi
Young Lions
Young Lions

Ubrzani tempo života i rastuća svijest o važnosti zdravlja čine fitnes neizostavnim dijelom našeg svakodnevnog života. Trendovi i inovacije u svijetu fitnesa u 2024. godini obećavaju uzbudljive promjene koje će oblikovati način na koji vježbamo. 

Virtuelni trening

Sa stalnim napretkom tehnologije, virtuelni trening će postati sveprisutan. Aplikacije, platforme za video-konferencije i pametne uređaje omogućiće ljudima da vježbaju kad god i gdje god žele, imajući pritom pristup raznovrsnim treninzima vođenim instruktorima iz udobnosti svog doma.

Održivo treniranje i eko-fitnes

Fitnes industrija postaje svjesnija svog uticaja na okolinu. Očekujte se porast održivih fitnes opcija, poput treninga na otvorenom, upotrebe recikliranih materijala u opremi, i fitnes studija sa ekološkim sertifikatima.

Pilates

Pilates je razvijen početkom 20. vijeka od strane njemačkog fizičkog terapeuta Josepha Pilatesa. Ovaj sveobuhvatni pristup vežbanju fokusiran je na jačanje tijela, poboljšanje fleksibilnosti, postizanje ravnoteže i razvijanje svjesti o sopstvenom tijelu. Pilates se brzo proširio širom svijeta i postao je popularan ne samo među sportistima i rekreacionim vježbačima, već i među osobama koje traže efikasnu metodu poboljšanja opšteg zdravlja.

Pilates se zasniva na nekoliko osnovnih principa koji čine srž ovog sistema vježbanja. Ovi principi uključuju kontrolu, centriranje, koncentraciju, preciznost, disanje i fluidnost pokreta.Vježbe se izvode sa preciznošću i kontrolom, usredsređujući se na kvalitet svakog pokreta umesto na kvantitet.

Ledene Kupke: Osvježenje za tijelo i um

Ledene kupke su wellness trend koji je postao sve popularniji zbog svojih brojnih fizičkih i mentalnih benefita. Ova praksa uključuje potapanje tijela u hladnu vodu, često uz dodatak leda ili smrznutih elemenata. Iako može zvučati izazovno, ledena kupka može pružiti niz pozitivnih efekata na zdravlje kao što su: smanjenje upala u mišićima, povećana cirkulacija, poboljšanje raspoloženja, povećanje energičnosti, jačanje mentalne izdržljivosti.

@jonnajinton

Gotta start the day fresh ❄️😉 #icebath #iceswim #winter #cold #polarplunge #icebathchallange #morningroutine #nordic #nordiclifestyle #viking #vikings #icefishing #outdoors #rurallife #ice

♬ originalljud – Jonna Jinton

U godini pred nama fitnes neće biti samo fizička aktivnost, već holistički pristup dobrobiti koji uključuje i mentalno zdravlje, personalizaciju i održivost. Bez obzira na to koji trendovi dominiraju, ključ je pronaći ono što odgovara ličnim potrebama i ciljevima kako bismo održali aktivan i zdrav život.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum