Trenutno čitaš
Filmovi koji su privukli najviše pažnje na Filmskom festivalu u Cannesu

Filmovi koji su privukli najviše pažnje na Filmskom festivalu u Cannesu

filmovi

Ovogodišnji Filmski festival Cannes 2024 održava se od 14. do 25. maja, a mi donosimo naslove koje ne smiješ propustiti. 

Emilia Perez

Nakon takmičarskih naslova A Prophet (2009), Rust And Bone (2012), Pariz, 13. Distrikt (2021) i, naravno, njegovog dobitnika Zlatne palme Dheepan (2015), francuski režiser Jacques Audiard orkestrira hrabar i uzbudljiv povratak na Filmski festival Cannes.

Jacques Audiard vraća se na takmičenje sa melodramom na španskom jeziku o šefu meksičkog kartela Manitasu (Karla Sofía Gascón), koji želi da postane žena.

Kako bi to učinio neotkriven od kriminalnog podzemlja, on kidnapuje advokaticu Ritu (Zoé Saldaña), koja je umorna od odbrane nasilnih muževa u korumpiranom sistemu. Ona ima zadatak da pronađe pravog doktora za obavljanje mnoštva hirurških zahvata, i ubrzo shvata da ova transformacija koja mijenja život nije nestanak kako bi izbjegla autoritete, već da bi potvrdila novi identitet o kojem je Manitas oduvijek sanjao. Čak i ako to znači da ostavi ženu Jessi (Selena Gomez) i dva sina.

Ova već ekscentrična priča o emancipaciji, identitetu, korupciji i organizovanom kriminalu je mjuzikl.

Inspirisana poglavljem u romanu Borisa Rasona “Écoute” i producirana od strane modne kuće Saint Laurent – prvog luksuznog brenda koji je uključio filmsku produkciju u svoje aktivnosti – Emilia Pérez osnažuje i privlači na sve prave načine. Audiard uspjeva samouvjereno da uravnoteži svjesno kičaste aspekte muzičkog žanra sa nekim dirljivim trenucima vođenim karakterom, ne zaboravljajući da oduševi i obradi društveno- nabijene teme usput.

Kinds of Kindness

Nakon uspjeha i priznanja filmova The Favourite i Poor Things, Yórgos Lánthimos se ponovo susreće sa svojim dugogodišnjim scenaristom Efthimisom Filippouom za čudan antologijski triptih koji je mračniji i mnogo više nadrealan od njegovog nedavnog izdanja.

Kinds of Kindness priča tri različite priče koristeći istu glumačku ekipu u različitim ulogama svaka s jedinstvenim izazovima i duhovnim putovanjima. Prvi lik je muškarac koji pokušava pobjeći od svog unaprijed određenog puta, preispitujući svoju sudbinu i tražeći vlastiti put u životu.

Druga priča prati policajca koji se suočava s nevjerojatnom situacijom kada njegova žena, za koju se vjerovalo da se utopila, iznenada vraća u njegov život. On se suočava sa pitanjima o njenom ponašanju i stvarnosti same situacije.

Treća priča prati ženu koja je u potrazi za izvanrednom osobom kojoj je prorečeno da će postati poznati duhovni vodič. Emma Stone predvodi, naravno, glumačku ekipu u Kinds of Kindness.

Megalopolis

Film legendarnog reditelja Francisa Forda Coppole, našao se u službenoj konkurenciji na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu. Nakon mnogo spekulacija, film potvrđen kao jedan od najzanimljivijih naslova na festivalu.

Radnja filma prati arhitektu koji se suočava s monumentalnim zadatkom obnove New Yorka nakon razorne katastrofe. Kroz njegovu viziju i napore, film istražuje teme urbanističke obnove, inovacije i humanosti, donoseći priču o ponovnom rađanju i transformaciji.

Film se može pohvaliti impresivnom glumačkom postavom. Adam Driver, poznat po svojim ulogama u filmovima kao što su Marriage Story i Star Wars, predvodi ekipu talentovanih glumaca. Među njima su i veterani poput Dustina Hoffmana i Laurencea Fishburnea, kao i zvijezde poput Giancarla Esposita, Aubrey Plaza i Shia LaBeoufa.

Bird

Film režiserke Andree Arnold dobio je sedam minuta ovacija, ostavljajući snažan utisak na prisutne. Iako je Barry Keoghan najveće i najpoznatije glumačko ime u ovom filmu, najveće uzvike oduševljenja izazvali su njegove mlađe kolege glumci, posebno Jason Buda i Jasmine Jobson.

Pročitaj
gangs of galicia serija netflix

Barry Keoghan u filmu glumi Buga, mladog oca nekonvencionalnog izgleda, koji se prilično muči oko odgoja svoje dvoje dece, posebno ćerke Bailey. Franz Rogowski glumi Birda, koji ulazi u njihove živote, posebno u Baileyin, i tu se stvari počinju dramatično mijenjati. Barry Keoghan, koji tumači glavnu ulogu, već je dobro poznat publici na ovom prestižnom Filmskom festivalu. Ovo mu je treći dolazak na festival, a ovacije koje je dobio za ulogu u Bird bile su jedne od najvećih do sada.

The Apprentice

Jedan od filmova koji će sigurno izazvati dosta kontroverze na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu je The Apprentice, biografski film o Donaldu Trumpu. Režirao ga je Ali Abbasi, a radnja prati rane godine Donalda Trumpa, fokusirajući se na njegove početke u poslovanju nekretninama tokom 70-ih i 80-ih godina u New Yorku.

Film istražuje Trumpove poslovne strategije, uspone i padove, te njegov kompleksan odnos sa zloglasnim advkatom Rayom Cohnom. Kroz ovaj period, film takođe prikazuje Trumpov privatni život, uključujući njegov odnos s prvom suprugom.

The Shrouds

David Cronenberg svojim novim filmom The Shrouds donosi intrigantnu priču koja ne ostavlja ravnodušnim. Vincent Cassel glumi Karsha, uglednog poslovnog čovjeka u pedesetim godinama, koji nakon smrti svoje žene razvija revolucionaran sistem za povezivanje živih s preminulima. No, kada nekoliko grobova, uključujući i grob njegove žene, biva oskrnavljeno, priča poprima mračan zaokret.

Inspirisan smrću svoje supruge, Cronenberg je u ovom filmu spojio tehničko istraživanje s duboko ličnim emotivnim iskustvom. The Shrouds ne samo da istražuje veze s preminulima, već postavlja brojna filozofska i moralna pitanja, s paralelama između vraćanja mrtvih u život i kinematografskog procesa.

Za više sadržaja prati nas na Facebooku i Instagramu.

Naslovna fotografija: ATSUSHI NISHIJIMA/SEARCHLIGHT PICTURES

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum