Trenutno čitaš
Evo zašto trebaš pojesti bananu svake noći prije spavanja

Evo zašto trebaš pojesti bananu svake noći prije spavanja

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ono što jedeš prije spavanja i koliko brzo prije spavanja jedeš, može uticati i na san i na varenje. Ako se hrana ne probavi prije nego što odeš u krevet, onda tijelo troši vrijeme, koje bi trebalo da se odmara na varenju hrane. Povišeni nivoi glukoze mogu da te drže budnim, ali to zavisi i od toga koliko je tvoje tijelo osjetljivo. Nutricionistkinja Tracy Lockwood Beckerman, tvrdi da je banana sa puterom od kikirikija najbolja užina za bolji san.

Ona ne savjetuje rafinisani šećer i ugljikohidrate prije spavanja, jer mogu doprinijeti lošem snu i probavi. Ali ponekad naš mozak vrišti “nahrani me kolačićima i čipsom” nakon stresnog dana, jer će mu rafinisani šećeri i ugljikohidrati dati nalet dopamina.

Banana s puterom od kikirikija je užina prije spavanja, koja nam zapravo može pomoći da bolje spavamo. Ne samo da su ovi sastojci odličan spoj, već i pomažu jedni drugima da zablistaju. “Banane su bogate kalijumom i magnezijumom, što može pomoći vašim mišićima da se opuste”, objašnjava Tracyy Beckerman.

Pročitaj

Foto: Designed2eat

Maslac od orašastih plodova sadrži triptofan, aminokiselinu koja se u mozgu pretvara u serotonin i preteča je melatonina. Kada se jedu zajedno, ugljikohidrati iz banane mogu učiniti triptofan dostupnijim našem mozgu i povećati našu sposobnost spavanja. “Ova poslastica je čudo za pomoć pri spavanju”, kaže ona.

Izvor: wellandgood.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum