Trenutno čitaš
Evo zašto je mačka kao kućni ljubimac dobra za tvoje zdravlje

Evo zašto je mačka kao kućni ljubimac dobra za tvoje zdravlje

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Imati mačku za kućnog ljubimca znači smanjenje stresa i anksioznosti, a studije su pokazale da mačke takođe mogu pomoći u upravljanju fizičkom boli.

Posjedovanje mačke ima naučne benefite, koje mnoge druge životinje možda nemaju.

Smanjenje stresa

Svi znaju da mačke vole da ih mazimo po glavi i češkamo po bradi, ali da li znaš da maženje mačke može izazvati oslobađanje oksitocina kod ljudi? Oksitocin je hormon koji pojačava osjećaje ljubavi, povezanosti i veze. Pomaže smanjenju krvnog pritiska i nivoa kortizola.

Dok maziš mačku, krvni pritisak i puls se smanjuju, što omogućava normalizaciju disanja i smanjenje anksioznosti. Ne samo da maženje mačke smanjuje nivo tvog stresa, već smanjuje i njihov! Obostrana korist za ljubimca i vlasnika.

Povećana fizička aktivnost

Mačke zahtijevaju dobru količinu vježbanja. Igranje sa mačkom je važno za njih, ali je i odlično za tebe.

Fizička aktivnost pomaže i mački i vlasniku da održe zdravu tjelesnu težinu i oslobađaju endorfine. Endorfini, poznati kao hormoni sreće, stvaraju osjećaj pozitivnog blagostanja, što smanjuje nervozu i napetost. Možda se čini nevažno, ali čak i čišćenje pijeska i punjenje posuda za hranu pomaže starijim osobama da se više kreću nego što bi to činile bez mačke.

Dakle, sljedeći put kada se uključiš u živahnu igru lova sa mačkom i njenim igračkama, ne samo da zabavljaš svog krznenog prijatelja – njeguješ i svoje mentalno i emocionalno zdravlje.

pexels

Upravljanje bolom

Endorfini i oksitocin koje proizvodimo kada se družimo s mačkama, poznati su po svojoj ulozi u prenosu signala boli. Mačke mogu pomoći u upravljanju hroničnom boli, posebno starijim osobama.

Jedna od razlika između mačaka i drugih životinja je ta što mačke predu kada su zadovoljne. Kada ih maziš, mačke obično proizvode zvukove i predu u frekvencijskom opsegu od 25 do 150 Hz. Ova frekvencija je slična drugim metodama liječenja boli, koje doktori koriste za frakture, uganuća mišića i promovisanje zarastanja rana.

Da li znaš da mačke takođe predu kada su povrijeđene? Možda se povezuju s vlastitim internim mehanizmima za liječenje!

Iako količina upravljanja boli koju mačka pruža može zavisiti o temperamentu životinje, većina starijih osoba osjetila je zdravstvene beneficije od posjedovanja mačke. Dakle, ako se povrijediš ili se suočavaš s fizičkom boli, pokušaj provesti više vremena sa svojom mačkom.

Mačke takođe pružaju potrebnu distrakciju i opuštanje ljudima koji pate od hronične boli. Podsjećaju svoje vlasnike da imaju razlog za življenje i daju im razlog da sudjeluju u životnim aktivnostima. Jednostavno posjedovanje mačke može napraviti veliku razliku u svrsi nečijeg života, kada se suočavaju s očajem koji hronična bol može uzrokovati.

pexels

Jačanje imunološkog sistema

Izloženost dlaci i peruti mačke može pomoći jačanju imunološkog sistema, posebno kod djece. Odrastanje s mačkom u kući povezano je s manjim rizikom od razvoja alergija i respiratornih infekcija. Osim toga, istraživanja sugerišu da rani kontakt s mačkama može doprinijeti razvoju snažnog imunološkog sistema generalno. Ovo bi moglo pružiti doživotnu zaštitu od uobičajenih alergena i podsticati opšte zdravlje disajnih organa tokom odraslog doba.

Pročitaj

Jedno posebno istraživanje napomenulo je da bebe koje provode prvu godinu života s mačkom imaju smanjen rizik od astme, upale pluća i bronhiolitisa. Smanjeni stres i povećana fizička aktivnost od posjedovanja mačke takođe rezultuju jačanjem imunološkog sistema tokom vremena.

pexels

Zdravo srce

Jedno istraživanje iz 2009. godine otkrilo je da je samo prisustvo mačke dobro za zdravlje kada je riječ o kardiovaskularnim bolestima i srčanim problemima. To uključuje srčani udar, moždani udar i dijabetes. Povezano s posjedovanjem mačke, rizik od sve troje se smanjuje. Vlasnici mačaka takođe prijavljuju niži nivo holesterola, što može biti veliki faktor za zdravlje srca. Dio toga može se pripisati povećanoj fizičkoj aktivnosti, smanjenju stresa i ljekovitim svojstvima mačijeg predenja.

Drugo istraživanje iz 2009. godine otkrilo je da su ljudi koji nikada nisu imali mačku 40% više izloženi riziku od smrti od srčanog udara u poređenju s onima koji su je imali. Dakle, čak i ako trenutno nemaš mačku, još uvijek uživaš u prednostima imanja jedne mačke u svom životu.

Bilo da ti treba društvo, razlog da ustaneš s kauča ili jednostavno želiš biti bezuslovno voljen/voljena, mačka bi mogla biti pravi ljubimac za tebe. Radost posjedovanja mačke ne završava na satima ljubavi, radosti i smijeha koje pružaju. Sve više istraživanja zaključuje da je posjedovanje mačke odličan izbor za životni stil. Razmisli o tome da udomiš mačku u svoj život kao ulaganje u zdraviju i sretniju verziju sebe!

 

Izvor: petmojo.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum