Trenutno čitaš
Evo šta jesti prije i poslije treninga

Evo šta jesti prije i poslije treninga

šta jesti prije i poslije treninga

Krenuti na fitnes putovanje zahtijeva ne samo posvećenost u teretani već i svjesne zdrave izbore u kuhinji. Hrana koju konzumiraš prije i poslije treninga igra ključnu ulogu u optimizaciji performansi, podsticanju oporavka tijela i postizanju fitnes ciljeva. Bilo da si ljubitelj mesa ili vegan, otkrivamo ti savjete, ukusne recepte i pametne izbore… 

Tvoja ishrana prije i poslije treninga trebala bi se podudarati s tvojim fitness ciljevima i prehrambenim preferencijama. Pravilnim izborima i uključivanjem ovih ukusnih recepata, možeš poboljšati svoje izvođenje treninga, podstaći oporavak mišića i uživati u prednostima na tvom putovanju prema top formi.

pexels

Prije treninga: Punjenje energijom za najbolje performanse

Kompleksni ugljikohidrati: Prije nego što kreneš u teretanu, fokusiraj se na konzumaciju kompleksnih ugljikohidrata da pružiš tijelu održiv izvor energije. Odaberi namirnice poput integralnih žitarica, zobenih pahuljica, bobičastog voća, grškog jogurta, batata i smeđe riže. Ovi sporije probavljivi ugljikohidrati pomažu održavanju razine šećera u krvi i pružaju energiju tokom cijelog treninga.

Recept: Ovsena kaša s voćem i malo chia sjemenki.

Protein: Uključivanje umjerene količine praha proteina prije treninga pomaže u sintezi mišića i pruža osjećaj sitosti. Izvori proteina poput piletine, puretine, tofua ili grčkog jogurta odličan su izbor.

Hidratacija

Ne zaboravi se hidrirati! Voda je ključna za održavanje performansi i sprečavanje dehidracije. Ciljaj popiti vodu 2-3 sata prije vježbanja. Pijuckaj vodu tokom treninga, posebno ako je to intenzivna sesija koja traje duže od 60 minuta. Razmisli o sportskom piću za posebno zahtjevne aktivnosti da nadoknadiš elektrolite, zbog znojenja.

Pexels

Vegan opcije

Kompleksni ugljikohidrati: Quinoa salata s mješavinom povrća i prelivom od maslinovog ulja i bundevinih sjemenki.

Protein: Čorba od leće ili curry sa slanutkom i smeđom rižom.

Nakon treninga: Hranjenje tijela za oporavak

Protein za obnovu mišića: Nakon treninga, tijelu je potreban protein za obnovu i izgradnju mišića. Laganije meso, riba, jaja ili biljni izvori proteina poput mahunarki i tofua odlični su izbori, kao i protein prah.

Pročitaj

Mesni recept: Pečeni losos s quinoom i kuhanom brokulom

Vegan recept: Wok povrće sa batatom, tofuom i crnim grahom.

Napomena za kraj

Vrijeme je važno: Konzumiraj balansiran obrok 2-3 sata prije vježbanja i jelo 30 minuta do sat vremena nakon treninga.

Slušaj svoje tijelo: Pripazi na signale gladi i sitosti. Prilagodi veličinu porcija prema vašim individualnim potrebama i intenzitetu treninga.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum