Trenutno čitaš
Koliko dugo trebaš koristiti kozmetičke proizvode za vidljive rezultate?

Koliko dugo trebaš koristiti kozmetičke proizvode za vidljive rezultate?

njega kože
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Kažu da se promjena ne dešava preko noći, a posebno je istinita kada je u pitanju njega kože. Nažalost, to znači da stavljanjem kreme protiv bora jednu noć, kada se probudiš tvoja koža neće izgledati 10 godina mlađe, uprkos onome što piše na etiketi proizvoda.

koliko treba koristiti kozmetičke proizvode
Foto: The Independent

Ali, ako imaš rutinu i ne preskačeš svakodnevnu njegu kože, postići ćeš rezultate i zacrtani cilj – bilo da je to lice sa manje bora, akni ili pojačana hidratacija kože lica.

Dermatolozi kažu, da se prve trajne promjene na koži generalno mogu očekivati nakon mjesec dana korištenja proizvoda, a nakon najmanje tri mjeseca se može procijeniti njegova efikasnost.

Potrebno je otprilike 30 dana da se epiderm, odnosno vanjski sloj kože obnovi, a period od tri mjeseca omogućuje tri ciklusa njegovog obnavljanja, što je dovoljno vremena da dođe do bioloških efekata proizvoda  i na srednji sloj, odnosno dermu.

Prema dermatologinji dr. Michele Farber iz Schweiger-ove dermatološke grupe iz Njujorka, isto vrijedi i za lijekove za njegu kože, poput nekih tretmana protiv akni.

„Važno je dati lijekovima vrijeme da djeluju“, rekla je. „Svim lijekovima, treba vremena da utiču na način na koji koža raste i treba nekoliko sedmica za ovaj proces.”

“Kratkoročno, može se primijetiti da koža izgleda zategnutije, hidrirano i glatko, ali kada je riječ o trajnom poboljšanju strukture kože, potrebno je najmanje 90 dana”, objašnjava dermatologinja Jennifer Chwalek.

koliko treba koristiti kozmetičke proizvode
Foto: msn

Takav je slučaj sa hidratantnim kremama, kod kojih se efekat brže vidi, jer one hidriraju vanjski sloj kože. Dakle, sve zavisi od toga koji cilj želiš da postigneš, ali nikako rezultate nemoj očekivati nakon jednog ili samo nekoliko korištenja određenog proizvoda.

Kako bi se postigao maksimalan efekat i da bi njega kože bila efikasna, veoma je bitno paziti na to koje proizvode svakodnevno koristiš, te kako oni reaguju jedni na druge. Jer, česta pojava je da sastojci jednog proizvoda, poništavaju dejstvo drugog kozmetičkog proizvoda.

Proizvodi za njegu kože, proučavaju se na osnovu njihove individualne učinkovitosti, zbog toga kada koristiš više različitih proizvoda u isto vrijeme, moguće je da aktivni sastojci u svakom od njih ne djeluju toliko efikasno, koliko bi trebali.

Pročitaj

Zato, prije upotrebe bilo kojih proizvoda, ako nisi stručna osoba za ovo područje, posavjetuj se sa svojim dermatologom.

Za njegu kože kažu da je maratonska disciplina, a ne sprint. Ne treba očekivati nemoguće, već imati realna očekivanja, kada je riječ o proizvodima za njegu kože.

 

Izvor: independent.co.uk

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum