Trenutno čitaš
Šta se dešava sa organizmom kada prestaneš da konzumiraš alkohol?

Šta se dešava sa organizmom kada prestaneš da konzumiraš alkohol?

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Ako vikendom voliš da izađeš ili da sa društvom pijuckaš vino na kauču kod kuće, kao što čini većina ljudi, onda ćeš sigurno primijetiti razliku kada prestaneš da piješ tokom radnih dana. Čak i ako nemaš problema sa mamurlukom ili nekim drugim posljedicama konzumiranja alkohola, tijelo svakako mora da prođe kroz fazu oporavka. Pročitaj šta se dešava sa organizmom, kada prestaneš da konzumiraš alkohol.

šta se dešava sa organizmom
Foto: Bustle

Sviđalo se to tebi ili ne, alkohol je toksičan. Kada piješ alkoholno piće, ono se pretvara u otrovne materije i širi se tvojim tijelom preko krvotoka. To će dalje jetra procesuirati, kako bi se apsorbovalo. Cijeli proces može dovesti do oksidativnog stresa, koji zna izazvati različite upale i probleme u tijelu.

Još jedna mana alkohola je što dovodi tijelo u stanje dehidratacije. Pored toga, može umanjiti raznolikost mikroba u crijevima i stvoriti osjećaj anksioznosti i neprijatnosti dan poslije, na šta se ljudi često žale. Sa onim što je danas poznato o povezanosti mozga i crijeva, izazivanje upale crijeva sigurno može uticati i na mentalno zdravlje.

To koliko će alkohol uticati na čovjeka, zavisi i od količine koju je konzumirao, tako da će svačije iskustvo biti drugačije, kada prestane da pije alkohol. Ali i dalje je zanimljvo proučavati šta se dešava u organizmu ponedjeljkom kada dođe novi radni dan, nakon burnog vikenda.

šta se dešava sa organizmom
Foto: Bustle

Otprilike sat vremena nakon posljednjeg pića, jetra aktivno radi na uklanjanju alkohola iz krvotoka. Nakon 6 do 12 sati od zadnje čaše alkohola, mogu se javiti glavobolja i depresivno raspoloženje, nastupa mamurluk, koji najčešće prati osjećaj nelagode.

Nivo glukoze u krvi počinje da se stabilizuje 18 sati poslije posljednjeg pića. Nakon otpirlike 72 sata, odnosno 3 dana, spavanje se potpuno vraća u normalu, jer je poremećen san još jedna od nuspojava, koju može izazvati konzumacija alkohola.

Naravno, ako provedeš cijeli vikend pijući neko od alkoholnih pića, tijelu će trebati i više vremena da se oporavi. Kada odlučiš vikend provesti mirno, bez piva i vina, normalizuje se ravnoteža elektrolita u organizmu i tijelo uspijeva da se potpuno regeneriše od negativnih uticaja, koje donosi alkohol.

Ali opet, ne postoji formula univerzalna za sve. Mnogo zavisi od toga kako tvoje tijelo reaguje i podnosi alkohol. Svačije tijelo drugačije probavlja alkohol, u zavisnosti od genetike, metaboličkih aktivnosti i stanja jetre. Ali ono što sigurno pomaže svima je dovoljno dug odmor i povremena apstinencija. Što duže provedeš ne konzumirajući alkohol, tvoje tijelo će se bolje oporaviti.

šta se dešava sa organizmom
Foto: Bustle

Važno je imati na umu da se nijedna količina alkohola ne smatra bezazlenom, niti se može preporučiti idealna količina, koja bi se trebala konzumirati. Nedavna istraživanja su opovrgnula ideju, da umjereno pijenje alkohola može biti korisno.

Pročitaj

Jedna od glavnih prednosti pijenja crnog vina je bila prepisana resveratrolu, korisnom polifenolu koji ima antioksidativno dejstvo i važan je za zdravlje. Ovo jedinjenje se nalazi i u drugim namirnicama poput brusnica, grožđa, borovnica i kupina. Tako da se resveratrol može unijeti u organizam jedenjem voća, umjesto putem alkohola.

Ipak, dva do tri pića sedmično ne mogu trajno naštetiti organizmu. Važna je samo umjerenosti i ne pretjerivati. Ako poželiš popiti piće uz obrok, slobodno si natoči jednu čašu. Ne zaboravi piti vodu zajedno sa alkoholom i nakon konzumacije.

 

Izvor: bustle.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum