Trenutno čitaš
6 osnovnih pravila koje štene mora usvojiti

6 osnovnih pravila koje štene mora usvojiti

Štene nije igračka koju možeš ostaviti kada ti dosadi ili ti se radi nešto drugo. Psi su društvena živa bića koja traže pažnju, vrijeme i ljubav. Ukoliko imaš ili planiraš da nabaviš novog čupavog člana porodice, moraš znati da oni sa sobom nose obaveze i da je odgovornost na tebi. Kako bi i psi i vlasnici zajedno maksimalno uživali, najbolje ih je što prije naučiti nekoliko pravila, koji će mnogo olakšati i uljepšati njihov boravak u životu vlasnika. Mi smo izdvojili šest osnovnih pravila koje štene mora usvojiti, kako ne bi bilo problema kada naraste. 

Unsplash
Povodac

Možda se čini očiglednim, ali razigrani psići ne hodaju uvijek lako na povocu. Praksa je savršena u ovom slučaju. Dresiranje šteneta da mirno i s poštovanjem hoda na uzici pomoći će u socijalizaciji pasa. Ako ne možeš kontrolisati svog psa na uzici, svaki odlazak u šetnju može biti noćna mora. Upornost je glavna u ovoj situaciji. Štene je radoznalo i sve u šetnji mu je novo i zanimljivo, ali od malena mora učiti da ti imaš kontrolu nad njim i da te mora slušati. Posebno ako će štene kada naraste spadati u velike pse, neophodno je da je poslušan na povocu, kako ne bi bilo neprijatnih situacija.

Unsplash
Sjedi, lezi, dođi i ostani

Naučiti štene da sjedne ili legne može izgledati kao zabavan trik, ali zapravo je vrlo vrijedna vještina. Naredba “sjedi” sprečava psa da skače na goste, i olakšava vlasnicima da im obrok prođe bez skakanja psa oko stola. Pored toga, naredbe „dođi“ i „ostani“ spadaju među najvažnije naredbe koje će ti mnogo olakšati brigu o psima kada porastu. Jednom kada tvoje preslatko štene naraste u psa od npr. 50 kilograma, biće ti drago što zna ove naredbe. To su tajne koje treneri pasa neće otkriti besplatno.

pravila koja štene mora usvojiti
Unsplash
Novi zubi i grickanje vlasnika

Štenad voli puno grickati dok im rastu zubi. Ali, ponekad ne shvataju koliko njihovi mali ugrizi mogu biti bolni. Važno je naučiti ih da ne grizu tebe ili druge, dok su još mladi. Ako ljubimac prejako gricka, pokaži mu visokim glasom sličnim lavežu, da te zaboljelo kada te ugrizao. To će ga upozoriti da više ne ponovi ništa slično i reći mu da se povuku. Kada posluša, obavezno ga nagradi poslasticom i lijepim riječima. Druga pametna alternativa je ignorisanje. Okretanje i uvlačenje ruku pod pazuhe djeluje kao smirujući signal. Nikad nemoj vikati ili fizički kažnjavati štene, jer će mali dlakavi prijatelj to protumačiti kao drugačiji oblik pažnje. Treća opcija je da u blizini uvijek ima igračka koju mu možeš dati kada te počne gristi, kako bi shvatio da je ona namijenjena za grickanje, a ne vlasnikova ruka.

Unsplash
Nužda

Svi stručnjaci i dreseri će se složiti oko ovog savjeta – ukoliko želiš psa naučiti gdje da obavlja nuždu, sa kućnim treningom je potrebno početi čim štene dođe u novi dom. Štene bi trebalo početi učiti kućni red onog trenutka kada dođe kod novih vlasnika. Potrebno je da vlasnici budu čvrsti i odlučni, jer ako pas ne nauči ovo kao štene, vjerovatno ni kada odraste neće znati gdje je njegov WC. Trening sa kavezom, lancem, pelenama i sprejevima kojima se usmjeravaju na određeni kutak gdje bi trebali obavljati nuždu, uveliko će pomoći štenetu da nauči na vrijeme gdje da ide u WC.

Pročitaj
pokloni

pravila koja štene mora usvojiti
Unsplash
Sam u kući

Prvi boravak u kući bez vlasnika, za štene može biti izuzetno stresno, jer su oni prirodno visoko društvena bića. Ipak, nezavisnost psa je cilj koji moraš zacrtati i truditi se da ostvariš. Najbolje je početi svog psa učiti kako biti samostalan dok si još u kući, tako što ćeš ga povremeno staviti u kavez ili kutak u kojem će boraviti kada te nema. Kavez ili kutak pretvori u sretno, opuštajuće okruženje sa igračkama i hranom, kako bi štene bilo zaokupljeno, dok je samo u kući. Kada štene uđe u kavez, tiho zavori vrata i napusti prostoriju. Nakon nekoliko minuta, vrati se u sobu sa ukusnom nagradom i pohvalama. Postepeno, ponavljaj postupak, ali povećaj vrijeme koje pas provodi sam. Ako i dalje bude tih i smiren, obavezno ga nagradi. Nakon nekoliko dana vježbe, štene bi trebalo biti prilično spremno za ostanak u kući bez vlasnika nekoliko sati.

pravila koja štene mora usvojiti
Unsplash
Zabranjeno gristi predmete u kući

Nema ništa gore neko kada se vlasnik vrati kući i zatekne izgrižen kauč, jastuk ili sažvakane cipele. Štene kojem tek rastu novi zubi, ima tendenciju da žvaće sve što mu se nađe na putu, kako bi smanjio bol u desnima. Ovo je optimalno vrijeme da potakneš dozvoljeno žvakanje, odnosno da daš psu do znanja koje predmete smije gristi, a koji su strogo zabranjeni. Daj mu gumene igračke koje može nositi u ustima, poput lopte ili gumenih kostiju. Nemoj im bacati staru cipelu ili čarapu, inače će misliti da je u redu i da nove patike povremeno grize. Ako uhvatiš psa sa zabranjenim predmetom u ustima, usmjeri ga prema igrački za žvakanje. Zatim, potapši štene po glavi i pohvali ga kada grize ispravan predmet.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum