Trenutno čitaš
Doživi prekrasne obale Turske na legendarnom “plavom putovanju”

Doživi prekrasne obale Turske na legendarnom “plavom putovanju”

plavo putovanje

Otkrivanje skrivenih zaliva na vlastitom brodu, ronjenje u osvježavajućoj plavoj vodi uz zalazak sunca, plovidba prema drevnim ruševinama i uživanje u primamljivim okusima Mediterana i Egeja na palubi… Sve ovo i više čeka te na “plavom putovanju”, posebnom iskustvu koje možeš doživjeti na egejskoj ili mediteranskoj obali Turske.

Za naziv “plavo putovanje” zaslužna je grupa poznatih turskih pisaca i pjesnika kasnih 1950-ih i odnosi se na poseban odmor na brodu. Ovo iskustvo omogućava gostima da se prepuste opuštajućem ritmu vjetra i talasa mora, spavaju na palubi ispod miliona zvijezda, dožive autentična iskustva i uživaju u svježim morskim plodovima regije, veličanstvenim predjelima i odličnim jelima s maslinovim uljem, upotpunjenih vrhunskim turskim vinima.

Bodrum
Bodrum

Putovanje započinje iznajmljivanjem broda po izboru u turskim marinama na Egeju i Mediteranu. Izbori su gotovo neograničeni. Opcije se kreću od drvenih jahti „guleta“, drvenih jahti specifičnih za regiju Bodrum s 2 ili 3 kabine do super jahti koje zadovoljavaju ultra-luksuzne potrebe. Uvijek je dobra ideja iznajmiti cijeli brod s porodicom i prijateljima, a onda odlučiti o ruti.

Bodrum: Rodno mjesto Plavog putovanja

Bodrum, savršena destinacija za odmor u Turskoj, nudi beskrajne plave pejzaže i slikovite bijele kuće. Stoga nije iznenađujuće da je Bodrum mjesto gdje su nastala “plava putovanja”. Bodrum simbolizuje ljeto u Turskoj, plavu boju i turski gulet, klasičnu drvenu jahtu. Privlačeći brojne mornare i posjetioce svake godine u svoje blistave tirkizne zailve, Bodrum je sinonim za glamur – luksuzne marine, luksuzni šoping, nezaboravan noćni život i fine dining u restoranima s Michelinovim zvjezdicama. Ovdje možeš privezati svoj čamac i plivati ​​u dubokim plavim vodama Bodruma na prekrasnim “plavim stajalištima” kao što su Gümüşlük, Yalıkavak, Türkbükü, Göltürkbükü, Ortakent, Bitez i Akyarlar.  Bodrum je i odlično mesto za ronjenje, a unutar istorijske tvrđave Bodrum iz 15. vijeka nalazi se interesantan podvodni arheološki muzej Bodrum.

Plavo putovanje
Bodrum Türkbükü

Datça i Marmaris: Mjesto gdje se spajaju zelena i plava

Poluotok Datça, gdje se Egejsko more susreće s Mediteranom, još je jedna značajna stanica za “plavo putovanje” u Turskoj. Čuvena po vjekovnim stablima maslina i badema, veličanstvenim zalivima i istorijskim blagom, regija čuva sjaj svoje prošlosti s istorijskim kamenim vilama i kaldrmisanim ulicama. Zalivi kao što su Kurubük, Palamutbükü, Hayıtbükü i Kızılbük su među stanicama koje moraš posjetiti. Uživajt u zalasku sunca s obale drevnog Knidosa, koji posjetioce vodi vijekovima u prošlost. Nastavljajući svoje “plavo putovanje” do Marmarisa, prirodnog lučkog grada na Egejskom moru, naići ćeš na prekrasne zalive, uključujući zaliv Hisarönü, zaljev Çiftlik, luku Serçe, Bozukkale i otok Sedir, gdje možeš izaći na obalu i istražiti među ruševinama drevne gradove kao što su Physkas, Bybassas, Amos i Kastabos.

plavo putovanje
Datça

Od Göceka do Fethiyea: Tirkizni zalivi, istorijska otkrića

Još jedna popularna destinacija za “plavo putovanje” u Turskoj je provincija  Mugla. Göcek mami posjetioce blistavim zalivima na svakom koraku. Dalyan i Ekincik su prvi zalivi koji te čekaju na krstarenju od Marmarisa do Göceka. Ovdje možeš pristati na obalu i posjetiti drevni grad Kaunos, poznat po svojim kamenim grobnicama. Takođe, na ovoj ruti nalazi se plaža İztuzu, jedno od najvažnijih područja za razmnožavanje morskih kornjača Caretta caretta. U okolini Göceka postoje mnoge atrakcije koje vrijedi vidjeti, kao što su otok Göcek, otok Yassica, zaliv Bedri Rahmi, zaliv Kleopatra i otok Tersane. Dok ploviš ovim zalivima i otocima, istorija regije je osvijetljena izvanrednim smaragdnim tonovima šuma na obalama. Ploveći od Göceka do Fethiyea, možeš posjetiti mjesta kao što su Ölüdeniz, zaliv Kumburnu, otok Gemiler, zaliv Kabak, zaliv Kıdrak, otok Knight, Kayaköy i dolina leptira, stanište za preko 80 vrsta leptira. Za još više uzbuđenja, probaj paraglajding u Babadağu.

Pročitaj
Taylor Swift trening

Göcek
Göcek

Kaş-Kekova: Jedrenje turskom rivijerom

Jedna od najljepših destinacija za “plavo putovanje” je Turska rivijera… Krstarenje njenim tirkiznim zalivim pruža priliku da istražiš skrivene ljepote, od fascinantnih arheoloških nalazišta do bujnih šuma i od osamljenih plaža do slikovitih staza za šetnju. Možeš krenuti prema Antaliji Kaleiçi i predjelu između Kaş i Kekova. Proslavljeni ronilački centar, Kaş je takođe dom plaže Kaputaş, koja se vodi kao najljepša plaža na svijetu. Ako započneš svoje “plavo putovanje” iz Kaşa, zaliv Limanağzı, Pigeon Island (otok Golub), Twelve Islands (Dvanaest otoka), Ufak Dere, İnönü Bay i Aperlai su među stanicama koje te očekuju. Po dolasku do Kekove možeš vidjeti ruševine svjetski poznatog “potonulog grada”, drevnog grada Doličišta. Osim toga, na ovoj ruti možeš uživati ​​u večernjim satima na obali, prepuštajući se zdravim i ukusnim jelima mediteranske kuhinje bogate maslinovim uljem, svježim morskim plodovima, voćem i povrćem.

Antalya Kaleiçi
Antalya Kaleiçi

Çeşme: Čudo prirode u srcu Egeja

İzmir je u srcu Egejskog mora, divan spoj seoskog života i moderne kulture. Poznata po maslinama i vinogradima, egejskoj kuhinji i Michelin restoranima, ovu pokrajinu odlikuju i strogi standardi kvaliteta hrane i smještaja. Najbolja stanica za “plavo krstarenje”u Izmiru je Çeşme, grad i poznat poluotok u regiji. Možeš se usidriti u divnim zalivima i plažama, uključujući zaliv Boyalık, zaliv Sakızlı i zaliv Aya Yorgi, te plažama: Paşalimanı, Diamond, Çark i Ilıca. Dok si u Çeşmeu, posjeti Alaçatı, s uskim ulicama oivičenim istorijskim kamenim kućama, vjetrenjačama i ugodnim restoranima koji služe egejske specijalitete. Ovdje možeš probati egejska predjela s maslinovim uljem, svježim morskim plodovima i ribom, egejskim biljem i lokalnim turskim vinima. Područje je poznato po snažnim vjetrovima i idealno je za jedrenje na dasci i kitesurfingu. Ako vrijeme dozvoljava, izlet do Urle i njenih poznatih vinogradarskih ruta može se upotpuniti večerom “od polja do stola” u restoranu s Michelin zvijezdom.

İzmir Cesme
İzmir Cesme

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum