Trenutno čitaš
Stiže Netflixova istorijsko-humoristična serija “Dekameron”

Stiže Netflixova istorijsko-humoristična serija “Dekameron”

dekameroon

U moru novih sadržaja koje nam Netflix nudi, jedna serija se posebno izdvaja svojom jedinstvenom tematikom, a to je serija “Dekameron” koju sa nestrpljenjem iščekujemo. Ova mračna komedija, inspirisana istoimenom zbirkom kratkih priča Đovanija Bokača, donosi svjež pogled na istorijske događaje iz 14. vjeka, ali kroz modernu prizmu.

Prvi put objavljen sredinom 14. veka, Bokačov “Dekameron” prati grupu plemića i njihovih sluga koji se sklanjaju u luksuznu vilu izvan Firence dok Crna smrt bjesni 1348. godine. Da bi prekratili vrijeme, oni naizmjenično pričaju priče koje variraju od duhovitih do razvratnih. Netflixova serija preuzima ovu premisu, ali dodaje svoj jedinstveni obrt, uvodeći elemente društvene kritike i klasnih borbi.

dekameron
COURTESY OF NETFLIX © 2024

Radnja serije

Radnja serije prati grupu otpadnika koji pokušavaju da prežive pandemiju kuge u Firenci 1348. godine. Dok vrijeme prolazi i društvena pravila počinju da slabe, bogatstvo i luksuz brzo ustupaju mjesto borbi za opstanak. Kroz smiješne, ali često mračne priče, serija istražuje vječite teme klasnih razlika i društvenih nejednakosti, koje su itekako relevantne u današnjem svijetu, posebno u svjetlu nedavne COVID-19 pandemije.

“Dekameron” nije tipična istorijska drama nego i intriga koju nazivaju i Love Islandom smještenim u srednji vijek.

dekameron
COURTESY OF NETFLIX © 2024

Zašto gledati “Dekameron”?

Ova serija nudi nešto za svakoga. Ljubitelji istorije će uživati u autentičnom prikazu srednjovjekovne Italije, dok će ljubitelji komedije i drame biti oduševljeni živopisnim likovima i njihovim međusobnim odnosima.

Neki od glavnih glumaca su Tony Hale, Zosia Mamet, Saoirse-Monica Jackson, Tanya Reynolds i mnogi drugi. Kreativni tim iza serije uključuje kreatore i producente hit Netflixovih serija Orange Is the New Black i GLOW te reditelje koji su radili na serijama Ratched i American Crime Story.

dekameroon
COURTESY OF NETFLIX © 2024

“Dekameron” je serija koja kombinuje najbolje iz oba svijeta – istorijsku autentičnost i moderni humor. Sa jakom glumačkom postavom i kreativnim timom iza sebe, serija obećava da će biti jedan od hitova sezone. Ne propusti priliku da se upustiš u ovo jedinstveno putovanje kroz vrijeme i uživaš u smijehu, drami i introspekciji koju “Dekameron” donosi.

Pročitaj

Pripremi se za premijeru 25. jula na Netflixu i otkrij zašto je “Dekameron” serija o kojoj će svi pričati! A do tada pogledaj trailer.

Naslovna fotografija: COURTESY OF NETFLIX © 2024

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum