Trenutno čitaš
Danas je Međunarodni dan planete Zemlje

Danas je Međunarodni dan planete Zemlje

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Svake godine 22. aprila obilježava se Međunarodni dan planete Zemlje i fokus se stavlja na izazove s kojima se ona suočava. Ovaj dan treba da posluži i kao podsjetnik na prijetnje našoj divnoj planeti i prilika da cijenimo sve što nam Zemlja nudi.

Ne trebamo ići kilometrima daleko da bismo vidjeli fenomenalne prizore koji nas okružuju, ali trebalo bi da obratimo pažnju na probleme s kojima se planeta Zemlja svakodnevno suočava, te svaki dan truditi se da očuvamo prirodno naslijeđe, poštujemo kodekse i imamo takvu svijest da našoj planeti moramo pomoći i kako kažu “trebamo je sačuvati za budućnost, jer je nismo naslijedili od predaka nego posudili od potomaka”.

Dan naše planete obilježava se od 1970. godine kada je inicirana ideja da upravo 22. april bude posvećen očuvanju planete, a nije se moglo ni pretpostaviti kako će tada tek prepoznati problemi zadobiti ogromne razmjere. Poslednjih godina, ovaj dan je postao nešto kao godišnja prekretnica za globalni ekološki pokret.

U prethodnom i veoma burnom periodu naša planeta Zemlja suočila se sa velikim izazovima; virusom, globalnim zagrijavanjem, raznim vrstama zagađenja koja su opasna za zdravlje ljudi, a nerijetko čujemo i da je neka životinjska vrsta izumrla. Istraživanja pokazuju da se populacija životinjskog svijeta smanjila i nema naznaka da će ovaj trend opasti.

Vazduh nam je zagađen, glečeri se tope, a životinje izumiru i svaki dan trebamo biti svjesni koliko je bitno da sačuvamo ekološki sistem. Ono što svaki pojedinac može uraditi kako bi dao svoj doprinos očuvanju i sprečavanju propasti jedine planete koju imamo i koju zovemo domom, jeste da osvjesti koja karika u lancu je prekinuta ili tanka i šta da uradi ili ne uradi kako bi budući naraštaji imali siguran dom i priliku da uživaju u ljepotama naše prekrasne planete.

Ako uradimo neku najjednostavniju stvar: smanjimo upotrebu plastike, osvjestimo bitnost reciklaže, smanjimo bespotrebnu potrošnju vode i elekstrične energije, vodimo računa čime zagađujemo vazduh ili slično već smo na dobrom putu da radimo nešto od opšteg interesa, a na taj način dajemo sebi više satisfakcije i svrhe.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum