Trenutno čitaš
Daily DOSE Challenge je najnoviji TikTok wellness trend. Evo kako te može učiniti sretnijom osobom!

Daily DOSE Challenge je najnoviji TikTok wellness trend. Evo kako te može učiniti sretnijom osobom!

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Lako je zaboraviti da je smisao „wellnessa“ samo da se osjećamo dobro. Možemo se zaokupiti našim rutinama bez razmišljanja o pravoj svrsi ovih rituala. Viralni izazov Daily DOSE Challenge voditeljke wellnessa i certifikovane nutricionističke terapeutkinje Gracie Norton podsjeća nas da sve naše wellness rutine potiču iz želje da budemo sretniji. TikTokerka daje prioritet četiri “hormona” sreće svaki dan kako bi poboljšala svoje raspoloženje.

Nortonova metoda regulacije hormona i neurotransmitera je odobrena od strane stručnjaka. “Svi ovi molekuli igraju važnu ulogu u pomaganju da se osjećamo zadovoljni i sigurni u svom okruženju,” objasnio je dr. NavNirat Nibber, viši medicinski savjetnik u Advanced Orthomolecular Research u Kanadi. “Takođe nam pomažu da postanemo otporni na stresore u našem okruženju i povećamo spoznaju i rješavanje problema.” Bilo da smo u lošem raspoloženju, izgubili smo motivaciju ili jednostavno želimo s vremena na vrijeme poboljšati svoje raspoloženje, Nortonov izazov Daily DOSE može biti odličan način da postanemo sretniji. Koristi ovu listu da odaberetš barem jednu aktivnost dnevno iz svake kategorije i gledaj kako ti nivo sreće vrtoglavo raste.

@gracie_norton

Getting in my daily DOSE of happy chemicals! If you’re in a funk too, would love for you to join the challenge 💕 sometimes its the most simple habits/ choices that make the biggest difference! inspired by the reign club! #routines #routine #habits #healthyhabits

♬ Where Is The Love? – The Black Eyed Peas

Dopamin

Prema dr. Nibber, dopamin je ključni neurotransmiter za podsticanje osjećaja zadovoljstva, olakšanja i uživanja. Međutim, briga o našim dnevnim nivoima dopamina ne znači pokušaj povećanja dopamina u našim tijelima. Umjesto toga, dr. Nibber preporučuje aktivnosti koje će pomoći u regulaciji ciklusa dopamina.

U svom originalnom Tik Toku, Norton preporučuje vježbanje, meditaciju i nova iskustva kao opcije za svakodnevno oslobađanje i regulaciju dopamina. Dr. Nibber proširuje ovo govoreći da je efikasan način za regulaciju dopamina “spajanje” zadataka koje ne želimo da radimo (poput čišćenja) sa privlačnim mirisima i zvukovima (kao što je paljenje omiljenih svijeća i slušanje omiljenih podcasta). Kada uspješno završimo zadatak, doživljavamo oslobađanje dopamina, tako da sastavljanje liste obaveza i označavanje stavki s te liste tokom dana može pomoći. Konačno, rad s disanjem može biti odličan način za postizanje zdravog nivoa dopamina.

Pexels

Oksitocin

Kao misteriozni “hormon ljubavi”, oksitocin zapravo čini da se osjećamo povezanim s ljudima oko nas. U sve usamljenijem i izolovanom svijetu, to je element wellness rutine koji se lako može previdjeti. Socijalizacija i fizički kontakt su zapravo ključni dijelovi promovisanja naših hormona sreće, zbog čega Norton grli svoje roditelje kao dio svoje dnevne rutine.

Naravno, svakodnevno povećanje oksitocina može biti složeno ili jednostavno, korisno ili začinjeno (izaberite svoju avanturu). Napravi planove za večeru sa grupom prijatelja da se osjećaš društveno povezano, grli mamu 10 sekundi, mazi se sa svojim ljubimcem – bez obzira na izbor, dr. Nibber kaže da je ključ fizički kontakt za osjećaj radosti, sigurnosti i zadovoljstva.

pexels

Serotonin

Poput dopamina, serotonin je tehnički neurotransmiter, a ne hormon; međutim, odgovarajući nivoi serotonina mogu napraviti veliku razliku u našem mentalnom blagostanju i sveukupnoj sreći. Prema dr. Nibber, odgovarajući nivoi serotonina zapravo počinju u crijevima. „Značajna količina serotonina proizvedenog u našim tijelima proizvodi se u crijevima i na njega utiče crijevni mikrobiom“, kaže ona. “Jedite puno fermentisane i neprerađene hrane i riješite se parazita ili disbioze.”

Pročitaj

Serotonin je takođe vezan za melatonin, naš hormon spavanja. U svom Tik Toku, Norton osigurava odgovarajuće nivoe melatonina i serotonina tako što izlazi napolje na sunce; Dr. Nibber preporučuje da se fokusiramo na higijenu sna sa zavjesama za zamračivanje noću i prirodnom sunčevom svjetlošću ujutro.

pexels

Endorfini

“E” u izazovu Daily DOSE označava endorfine, koji se odnose na grupu inhibitornih neurotransmitera u našim tijelima. Dok su dopamin i serotonin (oba neurotransmitera) namijenjeni podizanju određenih hormona u endokrinom sistemu tijela, endorfini su namijenjeni da blokiraju određene signale. Konkretno, endorfini pomažu u blokiranju signala boli, što znači da mogu pomoći u smanjenju osjećaja stresa i nelagode. Iako su kratkoročni sistem za olakšanje, unos endorfina u vašu dnevnu rutinu kroz vježbu, smijeh ili čak malo šećera može pomoći da održimo odlično raspoloženje tokom dana.

@mindfully.jess

Prema dr. Nibber, izazov Daily DOSE nas pokreće, što je ključni stub zdravog načina života. Njeno jedno mijenjanje izazova je peti element – upravljanje kortizolom kao sredstvo regulacije stresa. „Na kortizol, ili hormon stresa, utiču san, šećer u krvi, kardiovaskularne promjene i neurotransmiteri epinefrin i norepinefrin“, kaže dr. Nibber. “To će uzrokovati niz promjena koje će nas zaštititi od prijetnje ili opasnosti.” Ako naša tijela zapravo nisu u opasnosti i doživljavamo skokove kortizola, onda je naš nivo stresa previsok ili prenizak, što može odbaciti sav naporan rad koji Daily DOSE izazov pokušava promovisati u našem endokrinom sistemu.

Naši nivoi kortizola bi trebalo da budu prirodno viši ujutro i da se smanjuju tokom dana, ali mi često blokiramo ovaj sistem, a sve to ima veze sa našim jutarnjim i noćnim rutinama. “Izbjegavajte pretjeran ili stimulirajući sadržaj prije spavanja, skrolovanje na našim telefonima ili HIIT treninge neposredno prije spavanja,” kaže dr. Nibber. “Vratite svoje nivoe kortizola tako što ćete ujutro otići u šetnju.”

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum