Trenutno čitaš
Da li kisele bombone mogu zaustaviti napad panike? ​

Da li kisele bombone mogu zaustaviti napad panike? ​

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Da li su kisele bombone tajna za zaustavljanje anksioznosti ili napada panike? Čini se da neki TikTokeri tako misle.

U TikTok video snimku koji je pregledan 2 miliona puta, žena kaže da joj je terapeut rekao da pojede kiseli slatkiš kad god osjeti napad panike. Žena navodi da je ništa nije izvuklo iz napada panike brže od jedenja kiselog slatkiša.

Ispostavilo se da terapeuti kažu da upotreba kiselih slatkiša za ublažavanje simptoma anksioznosti zapravo nije loša ideja.

“Definitivno postoji istina i nauka iza jedenja kiselih ili začinjenih slatkiša za ublažavanje anksioznosti i napada panike”, kaže savjetnica za mentalno zdravlje Catherine Del Toro. “To je divan ‘terapijski hak’ koji je praktičan jer kisele bombone možete ponijeti bilo gdje.”

Kako kiseli slatkiši pomažu kod anksioznosti?

U drugom videu sa 1,3 miliona pregleda, korisnica TikToka @giveintolove objašnjava razlog zašto izuzetno kiseli slatkiši poput Warheads ublažavaju anksioznost jer ometaju mozak dajući mu nešto drugo na šta se može fokusirati. Ona kaže da mozak “može podnijeti samo jednu hitnu situaciju u jednom trenutku”.

Del Toro kaže da je to u osnovi tačno – i čak drži teglu kiselih bombona u svojoj kancelariji kako bi ih klijenti iz tog razloga ponijeli sa sobom.

„Panika nastaje kada naša amigdala pokrene reakciju bježanja ili borbe“, kaže ona. „Kada jedete nešto kiselo ili začinjeno, promoviršete tehniku uzemljenja koja vas ohrabruje da se fokusirate na sadašnji trenutak, zaustavlja spiralu straha i komunicira vašem mozgu da niste u stvarnoj opasnosti, čime dopuštate da se napad panike uspori i na kraju potpuno prestane.”

Psihoterapeutkinja Stephanie Sarkis kaže da kiseli slatkiši nisu jedina distrakcija koja može prekinuti napade panike. Duboko disanje, joga, dodirivanje palcem svakog prsta i uočavanje tri stvari koje možeš vidjeti, osjetiti i čuti, kao i druge strategije svjesnosti takođe pomažu, kaže ona.

Pročitaj

Međutim, napominje ona, distrakcije postaju manje efikasne kako se više navikavamo na njih, pa je dobro da ih promijenimo.

“Kada smo u tom (paničnom) stanju uma, što više razmišljamo o tome, to se više pogoršava. Što se više aktivira simpatički nervni sistem. Ali, kada smo ometeni, naš fokus ide na drugu stranu i počinjemo koristiti druge dijelove našeg mozga”, kaže ona. “Tako nešto intenzivno će vjerovatnije potaknuti vaš mozak da se fokusira na nešto drugo.”

Instagram/@lm.onlyone

Kiseli slatkiši su privremeno rješenje za anksioznost

Del Toro i Sarkis se slažu da je važno napomenuti da kiseli slatkiši i druge smetnje ne mogu izliječiti anksioznost ili liječiti osnovni uzrok anksioznosti ili napada panike, iako mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

“Ne očekujte da će ovo izliječiti traumu koja vodi do napada panike”, kaže Del Toro. “Međutim, ovo će vam sigurno pomoći da spriječite intenziviranje napada panike i pružiće vam brže olakšanje.”

Za ljude koji pate od anksioznosti, važno je dobiti terapiju od kvalifikovanog stručnjaka za mentalno zdravlje. “Problem je u tome što je to dobar privremeni tretman, ali važno je da se liječi osnovni uzrok napada panike, bilo da se radi o terapiji ili lijekovima ili kombinacijom oboje”, kaže Sarkis.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum