Trenutno čitaš
Cvijeće i njegovo značenje

Cvijeće i njegovo značenje

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Od porijekla imena cvijeta, do njegovih karakterističnih obilježja i bogate mitologije, cvijeće je prožeto simbolikom i značenjem. Predstavljamo vodič sa značenjem cvijeća, kreiran da otkrije ove skrivene misterije, cvjetne dragulje i otvori ti potpuno novi jezik – jezik cvijeća.

Foto: Unsplash

Japanci ga zovu Hanakotoba, a kralj Charles II ga je donio u Švedsku iz Persije u 17. vijeku. Hanakotoba je japansko ime za povezivanje određenog cvijeća sa različitim značenjima. To je prastara forma umjetnosti. Floriografija – fensi naziv za jezik cvijeća – skovan je u viktorijanskom dobu, i iako su se njegovi originalni prevodi možda mijenjali tokom vremena, ideja da kroz simboliku cvijeća možemo izraziti ono što želimo reći (i možda ne možemo izgovoriti naglas) i dalje važi.

Osjećamo ličnosti različitog cvijeća i intuitivno biramo jedno prije nego drugo, kako bi odgovaralo našem raspoloženju ili prilici za koju ga poklanjamo. Mi to stalno radimo. Zato nekoga iznenadimo gomilom jarko žutog cvijeća kako bi ih oraspoložili, ili proglasili našu ogromnu strast s dvadesetak baršunastih ruža.

Gladiola

Foto: Unsplash

Nazvane po obliku lišća, gladiole – od latinske riječi “gladius”, što znači mač – imaju istoriju rasprostranjenu od Afrike do Mediterana. Simbolišući snagu i moralni integritet, gladiole takođe predstavljaju zaljubljenost, a buket poručuje primaocu da probode srce onoga ko ih poklanja sa strašću. Sjajan i raznobojan s visokim stabljikama, ovaj cvijet rođenih u avgustu i 40. godišnjice vjenčanja, dočarava dramu rimskih gladijatora.

Ljiljan

Foto: Unsplash

Datirajući još od 1580. godine prije Hrista, kada su slike ljiljana otkrivene u vili na Kritu, ovo veličanstveno cvijeće već dugo ima ulogu u antičkoj mitologiji. Izveden iz grčke riječi “leiron”, ljuljan je toliko poštovan kod Grka da su vjerovali da je iznikao iz mlijeka Here, kraljice bogova. Poznato je da su ljiljani cvijet rođenih u mjesecu maju i da su karakteristični za 30. godišnjicu braka.

Dok bijeli ljiljani simbolišu čednost i vrlinu, rozi predstavljaju bogatstvo i prosperitet.

Rajska Ptica

Foto: Newfloridians

Imajući nepogriješivu sličnost sa jarko obojenom pticom u letu, rajska ptica je porijeklom iz Južne Afrike i predstavlja radost i (ne iznenađujuće) sam raj. Karakteristične su i upadljive, spektakularno oblikovane kao ptičji kljun i perje. Rajska ptica je cvijet devete godišnjice braka.

Orhideja

Foto: Unsplash

Najtraženije ukrasno bilje, delikatna, egzotična i graciozna orhideja predstavlja ljubav, luksuz, ljepotu i snagu. U drevnoj Grčkoj, orhideje su bile povezane sa muževnošću. U stvari, grčke žene su vjerovale da ako otac njihovog nerođenog djeteta jede velike, nove orhidejske gomolje, beba će biti dječak. Ako bi majka jela male gomolje orhideja, rodila bi djevojčicu.

Tokom viktorijanske ere, simbolika orhideje se pomjerila u luksuz, a danas se osjećaj veličanstva i vještog sjaja nastavlja, a orhideje predstavljaju rijetku i delikatnu lepotu. Cvijet četrnaeste godišnjice braka, roze orhideje prenose čistu naklonost, a popularna “cattleya” orhideja predstavlja zreli šarm.

Ruža

Foto: Unsplash

Dugo su simbol ljubavi i strasti, ruže, stari Grci i Rimljani povezivali s Afroditom i Venerom, boginjama ljubavi. Koriste se stotinama godina da prenesu poruke bez riječi, a takođe predstavljaju povjerljivost. U stvari, latinski izraz “sub rosa” (doslovno, “pod ružom”) znači nešto što je rečeno u tajnosti, a u drevnom Rimu, divlja ruža je stavljana na vrata sobe gdje se raspravljalo o povjerljivim pitanjima.

Svaka boja ima posebno značenje: crvena, ljubavnička ruža označava trajnu strast; bijela, poniznost i nevinost; žuta izražava prijateljstvo i radost; roza zahvalnost, poštovanje i divljenje; narandžasta entuzijazam i želju; bijelo-lila i ljubičaste ruže predstavljaju čaroliju i ljubav na prvi pogled. Broj stabljika u buketu ruže takođe može izraziti specifične osjećaje. Cvijet je rođenih u junu i cvijet 15. godišnjice braka.

Suncokret

Foto: Unsplash

Iako njihov prepoznatljiv i briljantan izgled olakšava uvid u to zašto su suncokreti odavno zadržali našu fascinaciju, kada su prvi put uzgajani u Centralnoj i Južnoj Americi, to je bilo više zbog njihovih korisnih karakteristika (pružanje ulja i hrane) nego za ljepotu. I možda je ova jedinstvena kombinacija upečatljive ljepote i korisnosti djelimično razlog zašto su se suncokreti pojavljivali kao takvi poštovani simboli kroz vijekove.

Govori se da su domoroci carstva Inka obožavali divovski suncokret, i da su sveštenice Inka nosile velike diskove od suncokreta, napravljene od zlata, na svojoj odjeći. Slike suncokreta pronađene su u hramovima Anda, a Indijanci su stavljali zdjele suncokretovih sjemenki na grobove svojih mrtvih. Impresionistički period umjetnosti poznat je po svojoj fascinaciji suncokretima, a ovaj upečatljiv cvijet i danas je najčešće fotografisana i oslikavana ikona neobične ljepote.

Suncokreti se okreću kako bi pratili Sunce i predstavljaju cvijet treće godišnjice braka. Njihova otvorena lica simbolišu samo Sunce, prenoseći toplinu i sreću, obožavanje i dugovječnost.

Tulipani

Foto: Unsplash

Porijeklom iz Perzije i Turske, tulipani su u Evropu stigli u 16. vijeku, gdje su dobili zajedničko ime od turske riječi za gazu (kojom su bili umotavani turbani) – odražavajući izgled tulipana nalik na turban u punom cvatu. Do 17. vijeka, popularnost tulipana, posebno u Holandiji, postala je toliko velika da je cijena jedne stabljike porasla na nove visine, što je dovelo do pada tržišta i pokretanja “tulipanije”.

Iako različite boje tulipana nose različita značenja – žuti tulipani koji simbolišu vesele misli, bijeli predstavljaju praštanja, a ljubičasti predstavljaju kraljevstva – turska legenda može biti odgovorna za simboliku crvenog tulipana. Priča se da je princ Farhad bio zaljubljen u djevojku po imenu Shirin. Kada je Farhad saznao da je Shirin ubijena, bio je toliko preplavljen tugom da se ubio – jašući svog konja preko ivice litice. Rečeno je da je iz svake kapi njegove krvi iskočio grimizni tulipan, dajući crvenom tulipanu značenje “savršene ljubavi”.

Cvijet 11. godišnjice braka ima baršunasto crni centar koji predstavlja ljubavničko srce, potamnjeno toplinom strasti. Sa snagom da se suprotstavi ružama u njihovoj crvenoj raznolikosti i slatkom šarmu, da izrazi jednostavnu radost u žutoj boji, nije ni čudo da pored sve svoje druge simbolike, na jeziku cvijeća, buket tulipana predstavlja eleganciju i milost.

Pročitaj
šećer u banani

Gerber

Foto: Unsplash

Peti najpopularniji cvijet na svijetu, gerber može predstavljati nevinost, čistoću i vedrinu. Dolazi u raznim varijacijama u velikom broju živih boja, a njihovo poklanjanje je savršen način da uljepšaš nečiji dan.

Kada želiš poslati poklon da nekoga razveseliš, gerber je siguran izbor. Odlikuju ga velike cvjetne glave koje liče na suncokrete. Svijetlo roza, snježnobijela, sunčano žuta i rubin crvena su samo neke od prekrasnih boja kojima se ovo srećno cvijeće može pohvaliti. Gerber je otkriven 1884. u blizini Barbertona, u Južnoj Africi, od strane škota Roberta Jamesona. Dok se naučno ime cvijeta, Gerbera jamesoni, osvrće na ime njegovog osnivača, značenje njegovog zajedničkog imena dolazi od njemačkog prirodnjaka Traugott Gerbera. Programi uzgoja koji su započeti u Engleskoj 1890. godine povećali su kvalitet i varijacije boja cvijeća.

Kala

Foto: Wallpaperplay

Porijeklo riječi kala je grčka riječ za ljepotu – calla. Cvijeće ima zanimljivu mitološku istoriju. Kažu da kale potiču od drevne boginje Here, Zevsove žene. U priči, Zevs je doveo Herkula da ga njegova žena podoji dok je spavala. Želio je da njegov sin ima snagu bogova. Hera se probudila i odgurnula bebu od sebe. Kapi mlijeka preletjele su nebo stvarajući mliječni put i svuda gdje su sletjele na zemlju, kale su cvjetale.

Bijela kala simbolizuje čistoću i nevinost, žuta zahvalnost, roza uvažavanje i romantiku, ljubičasta kraljevstvo i divljenje, crna eleganciju i misteriju, a crvena ljepotu i hrabrost.

Anturijum

Foto: Shutterstock

Ova vrsta cvijeća varira u boji, obliku i veličini ali su po izgledu i upotrebi slični. Anturijum cvjeta u obliku srca koja variraju u boji od zelene ili bijele do nijansi roze i sjajne crvene. Ova tropska biljka se prilagođava skoro svakom okruženju i proizvodi novo cvijeće tokom cijele godine, dajući mu reputaciju biljke gostoprimstva. Ali ima i druga značenja, a to su sreća i obilje.

Cvijet anturijum nosi svoje ime iz dvije grčke riječi: oura, što znači rep i anthos, što znači cvijet. Prevedena fraza znači rep cvijet, vjerovatno zbog šiljka u središtu biljke, koji izgleda kao rep.

Crvena boja predstavlja ljubav i strast, bijela nevinost i čistoću, a roza samilost, ženstvenost i majčinsku ljubav.

Nadamo se da će ti ovaj vodič pomoći sljedeći put, prilikom odabira idealnog cvijeća za drage osobe!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum