Trenutno čitaš
Cryptide patike s 3D printom dizajnirane da ostavljaju tragove mitskih bića

Cryptide patike s 3D printom dizajnirane da ostavljaju tragove mitskih bića

Gala Home
Gala Home

Njemački dizajner Stephan Henrich ima detaljan i futuristički pristup formi, a njegov pogled na đon 3D printanih patika je odličan primjer za to.

Cryptide patike
Foto: newatlas.com

Cryptide patike su uglavnom dizajnirane da pokažu Sintratec-ov S2 3D sistem štampanja, kao i TPE elastični materijal kompanije koji liči na gumu.

Tanje strukture su vrlo fleksibilne, dok deblje mogu apsorbovati znatno više energije prije savijanja, stoga je gornji dio super tanak i prozračan, dok je đon dizajniran posebno da se nosi s očekivanim silama koje nastaju hodanjem i u toku trčanja.

Cryptide patike
Foto: newatlas.com

Henrich pri dizajniranju đona odvaja svih pet prstiju, od kojih svaki može da se kotrlja prema naprijed i tako stvara utisak oštre kandže. Otisci u prašini ili pijesku će  natjerati ljude da se zapitaju da li je Bigfoot bio u komšiluku, pa su tako Criptide i dobile ime, po mitskoj zvijeri.

Henrich navodi da bi trebalo biti prilično jednostavno 3D skenirati stopala ljudi i stvoriti set Cryptida u savršenim dimenzijama, ali realno, ove cipele će vjerovatno ostati eksponat Sintrateca i primjer mitskog traga.

Cryptide patike
Foto: newatlas.com

Henrichov stil je tehnički i veoma odvažan pa treba napomenuti i njegov nečuveni dizajn koji je predstavio 2009. godine za “Infinity” cruiser AWD, a u pitanju je bicikl, koji pokreće jednu, modularnu gumu koju drže hidrauličke raspršivače i formiraju virtualni prednji dio i zadnjim točkovima.

Pročitaj

Potpuno nepraktično naravno, ali savršena futuristička ideja. Takođe je u skorije vrijeme Henrich radio na “3D Cocooner” dizajniranom za štampanje trodimenzionalnih oblika rešetke od UV očvrslog e-stakla bez ikakvih nosača.

Izvor: newatlas.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum