Trenutno čitaš
Čokoladna torta bez brašna slavne Audrey Hepburn

Čokoladna torta bez brašna slavne Audrey Hepburn

čokoladna torta bez brašna

Ovaj recept za čokoladnu tortu bez brašna je jednako božanstven kao što je i ona bila…

Sin Audrey Hepburn objavio je ovaj recept za čokoladnu tortu bez brašna i druge omiljene recepte svoje majke u svojoj knjizi. Prema njemu, Audrey je voljela čokoladu i svakodnevno je pojela malo čokolade. Voljela je praviti ovu bogatu čokoladnu tortu za posebne prilike. Audreyna torta se lako priprema i moćan je desert za svaku priliku.

Za pripremu ove bezbrašne čokoladne torte trebaće ti samo 6 sastojaka. Evo slatke (i kratke!) liste za kupovinu: tamna čokolada, punomasno mlijeko, maslac, jaja, kristalni šećer i šećer u prahu za posipanje vrha. Priprema je jednostavna, a torta je spremna za otprilike 45 minuta.

Posluži ovu dekadentnu bezbrašnu čokoladnu tortu bez glutena za desert za goste ili jednostavno za bilo koju priliku. Ova torta bila bi ukusna s velikom kuglom šlaga ili sa vanila sladoledom.

Sastojci:

  • 300 grama tamne čokolade, nasjeckane
  • 1/4 šolje punomasnog mlijeka
  • 1/2 šolje maslaca, narezanog na male komadiće
  • 8 jaja, odvojenih
  • 1 šolja kristalnog šećera
  • šećer u prahu, za posipanje
dailymail.co.uk

Priprema:

Poprskaj uljem ili premaži maslacem okrugli kalup za pečenje i lagano pobrašni kalup. Odvoji žumanjke i stavi ih sa strane.

Dodaj nasjeckanu čokoladu i mlijeko u srednje veliku zdjelu otpornu na toplinu i stavi je preko lonca s lagano ključalom vodom. Otopi čokoladu, pa dodaj komadiće maslaca.

Miješaj da se sjedini. Kad se maslac sjedini u smjesu, isključi vatru. Dodaj žumanjke i dobro izmiješaj.

U zdjeli dodaj bjelanjke i miksaj ih na visokoj brzini električnim mikserom, dok dodaješ šećer malo po malo. Miksaj dok bjelanjci ne budu čvrsti i formiraju vrhove. Pažljivo umiješaj tučene bjelanjke u čokoladu.

Pročitaj

Rasporedi smjesu u kalup za torte. Peci tortu u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni 25 do 30 minuta. Isključi pećnicu i ostavi vrata pećnice otvorena 5 minuta, zatim tortu stavi na stalak za hlađenje. Stavi je na tanjir za torte i pospi šećerom u prahu.

Posluži toplo uz sladoled ili šlag baš kao Audrey!

Ne propusti i ostale ultra ukusne recepte.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum