Trenutno čitaš
Čokoladna torta bez brašna slavne Audrey Hepburn

Čokoladna torta bez brašna slavne Audrey Hepburn

čokoladna torta bez brašna
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ovaj recept za čokoladnu tortu bez brašna je jednako božanstven kao što je i ona bila…

Sin Audrey Hepburn objavio je ovaj recept za čokoladnu tortu bez brašna i druge omiljene recepte svoje majke u svojoj knjizi. Prema njemu, Audrey je voljela čokoladu i svakodnevno je pojela malo čokolade. Voljela je praviti ovu bogatu čokoladnu tortu za posebne prilike. Audreyna torta se lako priprema i moćan je desert za svaku priliku.

Za pripremu ove bezbrašne čokoladne torte trebaće ti samo 6 sastojaka. Evo slatke (i kratke!) liste za kupovinu: tamna čokolada, punomasno mlijeko, maslac, jaja, kristalni šećer i šećer u prahu za posipanje vrha. Priprema je jednostavna, a torta je spremna za otprilike 45 minuta.

Posluži ovu dekadentnu bezbrašnu čokoladnu tortu bez glutena za desert za goste ili jednostavno za bilo koju priliku. Ova torta bila bi ukusna s velikom kuglom šlaga ili sa vanila sladoledom.

Sastojci:

  • 300 grama tamne čokolade, nasjeckane
  • 1/4 šolje punomasnog mlijeka
  • 1/2 šolje maslaca, narezanog na male komadiće
  • 8 jaja, odvojenih
  • 1 šolja kristalnog šećera
  • šećer u prahu, za posipanje
dailymail.co.uk

Priprema:

Poprskaj uljem ili premaži maslacem okrugli kalup za pečenje i lagano pobrašni kalup. Odvoji žumanjke i stavi ih sa strane.

Dodaj nasjeckanu čokoladu i mlijeko u srednje veliku zdjelu otpornu na toplinu i stavi je preko lonca s lagano ključalom vodom. Otopi čokoladu, pa dodaj komadiće maslaca.

Miješaj da se sjedini. Kad se maslac sjedini u smjesu, isključi vatru. Dodaj žumanjke i dobro izmiješaj.

U zdjeli dodaj bjelanjke i miksaj ih na visokoj brzini električnim mikserom, dok dodaješ šećer malo po malo. Miksaj dok bjelanjci ne budu čvrsti i formiraju vrhove. Pažljivo umiješaj tučene bjelanjke u čokoladu.

Pročitaj

Rasporedi smjesu u kalup za torte. Peci tortu u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni 25 do 30 minuta. Isključi pećnicu i ostavi vrata pećnice otvorena 5 minuta, zatim tortu stavi na stalak za hlađenje. Stavi je na tanjir za torte i pospi šećerom u prahu.

Posluži toplo uz sladoled ili šlag baš kao Audrey!

Ne propusti i ostale ultra ukusne recepte.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum