Ove cheesecake pločice od limuna i borovnice odlikuju se bogatim, kremastim okusom. Tanak sloj od sira s okusom limuna, koji dopunjuje ukus svježih borovnica idealna je ljetna poslastica.
Recept možeš koristiti kao šablon i lako zamijeniti borovnice za drugo omiljeno voće, dok umjesto limuna možeš koristiti i sok limete.
Sastojci koji su potrebni za cheesecake pločice:
- 8 listova graham krekera
- 4 kašike neslanog putera (otopljenog)
- 1 pakovanje krem sira sobne temperature
- ¼ šolje granuliranog šećera
- ¼ šolje pavlake ili običnog procijeđenog jogurta, na primjer na grčki način
- 1 veliko jaje
- Korica 1 većeg limuna
- 3 kašike limunovog soka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Prstohvat soli
- 1 ½ šolje borovnica
Priprema:
Zagrijati rernu na 180°C. Tepsiju za pečenje premazati sprejom za kuhanje.
Obraditi graham krekere u procesoru hrane ili blenderu dok se ne formiraju sitne mrvice. Preliti ih puterom i miješati dok se mrvice ne potope. Prebaciti smjesu u pripremljenu tepsiju i čvrsto i ravnomjerno utisnuti smjesu na dno tepsije. Peći dok kora ne porumeni oko ivica, oko 10 minuta. Ostaviti da se hladi u plehu na rešetki najmanje 10 minuta.
U međuvremenu u posudu procesora za hranu ili blender staviti omekšali krem sir, šećer, pavlaku (ili jogurt), jaje, limunovu koricu, limunov sok, vaniliju i so. Obraditi dok smjesa ne postane glatka. Prebaciti u posudu; umiješajti borovnice.
Na pečenu koru ravnomjerno sipati fil. Peći oko 30 do 35 minuta. Ohladiti na sobnoj temperaturi, a zatim poklopiti i staviti u frižider dok se ne ohladi, još oko 4 sata.
Uživaj u ukusu!
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.