Trenutno čitaš
Budućnost poslova – ovo su najtraženije vještine i znanja budućnosti

Budućnost poslova – ovo su najtraženije vještine i znanja budućnosti

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma – Budućnost poslova 2023, otkriva da će analitičko razmišljanje, kreativno razmišljanje i AI biti najviše tražene vještine do 2027. godine.

unsplash

Liderstvo, društveni uticaj, radoznalost i cjeloživotno učenje su među ostalim vještinama za kojima se očekuje rastuća potražnja. 6 od 10 radnika će zahtijevati obuke prije 2027. godine, ali se smatra da samo polovina radnika ima pristup adekvatnim prilikama za obuku, navodi se u izvještaju. Na budućem tržištu rada isplatiće se imati vještine koje su tražene.

Svjetski ekonomski forum je predvidio ove vjerovatne skupove vještina, te kako bi potražnja za njima mogla rasti – u svom izvještaju o budućnosti poslova 2023. Od sada do 2027. godine, predviđa se da će 44% osnovnih vještina radnika biti poremećeno, jer se tehnologija kreće brže nego što kompanije mogu dizajnirati i proširiti svoje programe obuke. Evo nekih ključnih vještina rasta za radnike i poslodavce, koji žele ostati ispred promjena.

unsplash

10 najboljih vještina u 2023

Kognitivne vještine su na vrhu liste onih za koje se smatra da su od najvećeg značaja za radnike 2023. godine.

Više kompanija smatra analitičko razmišljanje osnovnom vještinom nego bilo koju drugu vještinu, što u prosjeku čini 9,1% ključnih vještina koje kompanije navode. Kreativno razmišljanje je na drugom mjestu, ispred tri vještine samoefikasnosti – otpornosti, fleksibilnosti i agilnosti; motivacija i samosvijest; te radoznalost i cjeloživotno učenje – koji prepoznaju važnost sposobnosti radnika, da se prilagode novim radnim mjestima.

„Postoji više fokusa i interesa za ljude sa analitičkim razmišljanjem, ljude sa kreativnošću,“ rekla je Saadia Zahidi, generalna direktorica Svjetskog ekonomskog foruma u intervjuu za podcast Radio Davosa o Izvještaju o budućnosti poslova 2023. „Ali takođe je postalo veoma važno imati liderske veštine i imati društveni uticaj, kao i sposobnost da radimo sa drugim ljudima. Osobine koje nas čine ljudima, čine nas sposobnim da se međusobno povezujemo i da unosimo inovativne, kreativne stvari u radno mesto.”

unsplash

Buduće vještine – sve veći značaj

Analitičko razmišljanje je takođe visoko na listi vještina za koje se predviđa da će porasti važnosti za radnike – za 72% u narednih pet godina, izvještavaju kompanije.

Njihovo obrazloženje je da su rasuđivanje i donošenje odluka, trenutno najmanje automatizovani zadatak na radnom mjestu i čine samo 26% automatizacije zadataka. U međuvremenu, preduzeća anketirana za ovaj izvještaj vjeruju da će potražnja za kreativnim razmišljanjem rasti brže u sljedećih pet godina – za 73% – od potražnje za analitičkim razmišljanjem. Tehnološka pismenost je treća najbrže rastuća osnovna vještina, dok je radoznalost i cjeloživotno učenje; elastičnost, fleksibilnost i agilnost; a motivacija i samosvijest upotpunjuju prvih pet.

Anketirana preduzeća smatraju da nema vještina u neto opadanju, ali neke kompanije procjenjuju čitanje, pisanje i matematiku; globalno građanstvo; sposobnosti senzorne obrade; a ručna spretnost, izdržljivost i preciznost postaju sve manje važni za njihove radnike.

unsplash

Prioriteti obuke vještina

6 od 10 radnika će zahtijevati obuku prije 2027. godine, ali se smatra da samo polovina radnika danas ima pristup adekvatnim mogućnostima za obuku, navodi se u izvještaju. Ali kompanije prepoznaju potrebu za usavršavanjem i prekvalifikacijom zaposlenih, a 82% njih planira uložiti u dodatno učenje i obuku na poslu.

Pročitaj

AI i Big data zauzimaju sedmo mjesto po vještinama koje danas rastu po važnosti, sa 60% rasta potražnje predviđenim do 2027. godine. Ali kada su u pitanju prioriteti obuke za kompanije u narednih pet godina, AI i Big data su na trećem mjestu i daće im prioritet 42% anketiranih kompanija, navodi se u izvještaju.

Liderske vještine, koje su na devetom mjestu među najboljim vještinama za 2023. godinu i 11 po redu po vještinama koje rastu po važnosti, biće u fokusu četiri od 10 strategija korporativnih vještina. Izvještava se da je usavršavanje rukovodećih radnika poseban prioritet u automobilskoj i svemirskoj i infrastrukturnoj industriji. To je takođe prioritet broj jedan u lancu o snabdijevanju, transportu i naprednim proizvodnim industrijama.

 

Izvor: weforum.org

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum