Kada su u pitanju osnovne namirnice, univerzalno brašno često dominira. Međutim, postoji odlična alternativa koja nije samo mnogo zdravija od tradicionalnog bijelog brašna, već je i odličnog okusa – brašno od slanutka.
Puno je esencijalnih nutrijenata, uključujući proteine, što jelima daje zdraviji i ukusniji efekat. Osim toga, ima manje ugljikohidrata i nema glutena. Nastavi čitati da saznaš više o brašnu od slanutka, njegovim nutritivnim svojstvima i kako ga koristiti u svakodnevnom kuhanju.
Kako se pravi brašno od slanutka?
Jednostavno, mljevenjem sušenog slanutka. Proces mljevenja daje zdrobljenom slanutku finu teksturu koja podsjeća na brašno.
Razlika između brašna od slanutka i višenamjenskog brašna
Raazlikuje se po ukusu i teksturi od univerzalnog brašna, što je važno uzeti u obzir prije kuhanja. Brašno od slanutka je malo orašastog okusa i mnogo gušće. Obično se preporučuje da polovinu količine višenamjenskog brašna zamijenimo brašnom od slanutka.
Zdravstvene prednosti brašna od slanutka
Još jedna jedinstvena kvaliteta je da sadrži više nutritivnih vrijednosti s manje kalorija. Jedna šolja brašna od slanutka ima 356 kalorija, 21 gram proteina i 53 grama ugljenih hidrata.
Sadrži esencijalne nutrijente poput folne kiseline, gvožđa, fosfora i magnezijuma. To čini brašno od slanutka prikladnom opcijom za one koji traže više proteina i vlakana u svojoj ishrani, posebno za vegetarijance i vegane.
Studija iz 2021. godine pokazala je da konzumiranje hrane napravljene od njega može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 smanjenjem glukoze u krvi. Takođe, sam slanutak ima brojne zdravstvene prednosti u borbi protiv gubitka kose, pomaže u probavi i kontroli težine i pomaže da bolje spavaš.
Kako da uključiš brašno od slanutka u kuhanje?
Ako tražiš inspiraciju kako da dodaš ovo brašno u svoja omiljena jela, počni s ovih pet ideja.
Palačinke i vafli: Zamijeni dio ili sve višenamjensko brašno u domaćim palačinkama i vaflima brašnom od slanutka da povećaš sadržaj proteina i vlakana.
Tijesto: Koristi kao zdraviju alternativu za pohovanje namirnica poput piletine ili povrća.
Pizza: Napravi ukusno tijesto za pizzu bez glutena koristeći brašno od slanutka umjesto drugih vrsta brašna za intenzivniji okus.
Slane grickalice: Pripremi hranjive grickalice, uključujući krekere na bazi slanutka.
Vegansko pečenje: Brašno od slanutka može se koristiti kao zamjena za jaja u nekim receptima zbog svojstava vezivanja. Obično se koristi u veganskim jelima, pa čak i desertima. Za svako jaje navedeno u receptu, stručnjaci predlažu korištenje ¼ šolje brašna od slanutka pomiješanog sa ¼ šolje vode.
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.