Trenutno čitaš
Bojana Tepić: U meni žive boje, pamučne i olovne kojima želim da stvaram čaroliju

Bojana Tepić: U meni žive boje, pamučne i olovne kojima želim da stvaram čaroliju

Young Lions
Young Lions

U svakom danu je potrebno pronaći komadić ljepote koja će oplemeniti život i ispuniti nas posebnom emocijom. Umjetnost je jedan od načina koji zasigurno može uticati na bogatstvo duha i probuditi te posebne emocije u nama. Jedino umjetnost u isto vrijeme može da nas usreći i dirne do suza, te učini da sebi postavimo važna životna pitanja i tragmo za odgovorima na njih. 

Te posebne emocije i ljepotu pronašli smo u slikama umjetnice Bojane Tepić koja je svoje najdublje osjećaje i doživljaje prije četiri godine počela prenositi na platno, a  slobodu i način izražavanja svojih emocija i misli pronašla je u slikarstvu, koje je ne samo njen hobi nego velika ljubav i strast.

umjetnost
Foto: Bojana Tepić

Ko je Bojana Tepić? 

Bojana kaže da se duboko nada da će jednog dana znati odgovor na pitanje ko je ona ustvari. Smatra da je to pitanje ega i da predstavlja unutrašnje slike koje je ona stvorila o svijetu i da bi bilo sebično da sama odgovori i definiše ko je ona, pa je potražila pomoć bliskih prijatelja i evo šta su oni rekli o njoj:

Bojana je duša koja traga. To nije opšte mjesto, iako svaka duša traga, ona to čini na unikatan način. Nekad potezima četkicom da bi kasnije otkrila šta se krije iza njih, nekad uz održavanje ritma koji je podsećaju da je monotonost stanje nezdravog duha. Bojana sanja, toliko da sve izgubi oblik, i tada apstrakcija postaje opipljiva.

“Bojana je jedna duboko osjećajna i romantična duša koju karakteriše originalnost, intenzitet i duboka introspekcija ili samoanaliza. Ona traga za ljubavlju i sjedinjenjem, što se sve svodi na pitanje svih pitanja: Ko sam ja?”

Bojana je sanjarka, vizionarka, intuitivni stvaralac svoje realnosti. Tragačica je za istinom i hrabro se suočava sa sjenkama. Njena umjetnost je ogoljena emocija na platnu – apstrahovana do same suštine. Krhkost i ranjivost su njena snaga. Ljubav joj je pokretač.

umjetnost
Foto: Bojana Tepić

Kada se rodila ljubav prema slikanju?

“Počela sam slikati prije četiri godine, a ljubav prema umjetnosti je oduvijek u meni. Međutim, prije četiri godine se desilo nešto drugačije. Naime, počele su se stvarati skice u mojoj glavi koje sam željela prenijeti na papir. To se i dalje dešava, dok posmatram ptice ili zvijezde kako se ciklično pomjeraju na nebu, dok slušam muziku ili jednostavno šetam. U meni žive boje, pamučne i olovne, koje usmjerene ka snježno bijelom papiru stvaraju čaroliju”.

Imaš li najdraže motive/teme koje slikaš?

“Prije nastanka slike motiv ne postoji ili se čini beznačajnim, a onda dopustim sebi da se stvori. Najčešće u mojim radovima nikne nešto što predstavlja prasak, da li je to prasak stvaranja ili nestajanja zavisi od perspektive. Nekad imam potrebu da ljudskom duhu dam i tijelo, pa se na mojim slikama odnedavno mogu pronaći i figure”.

umjetnost
Foto: Bojana Tepić

Koju slikarsku tehniku/tehnike koristiš u svom radu?

“Akril koristim od samog početka, jer kad sam počinjala ta tehnika mi se činila kao najpogodnija za mene kao početnika. Vremenom sam naučila da je akril pogodan za eksperimentisanje i prije svega beskrajno je zabavan”.

Kako bi opisala svoju umjetnost?

Pročitaj

“Sve što čovjek radi i u šta ulaže ljubav, volju i želju jeste umjetnost. Umjetnost teče mojim venama, topla i neukrotiva. Ne voli hladnoću i moram je njegovati i hraniti kako bi opstala. Moja umjetnost predstavlja moju esenciju, svaka slika je rad prožet najdubljim emocijama. Svojim djelima želim da posmatraču otkrijem da je umjetnost poput vjetra, da je uvijek svuda oko nas, i da nam šapuće da je redu da se osvješćujemo, zaljubljujemo, primjećujemo detalje, izražavamo svoja najdublja osjećanja, otkrivamo strast”.

umjetnost
Foto: Bojana Tepić

Ko ti je inspiracija, imaš li uzore ili omiljene slikare?

“Ljubav je pokretač svega u čovjeku, satkani smo od emocija, gdje naša mašta postaje komad gline od kog se mogu napraviti čuda. Imam uzore i dosta njih mogu da izdvojim kao inspiraciju.

Jedna od njih je Frida Kahlo koja mi daje snagu kada mi zafali. Njena hrabrost, upornost i prkos koji je imala ne mogu nikog da ostave ravnodušnim. Njeni portreti prikazuju njenu fizičku i duhovnu bol, kao i njen lijek, samoispitivanje i oslobođenje. Posmatrajući ih može da se osjeti ne samo njena bol, nego i bol svih žena.

Takođe volim i Picassa, njegov život i djela su mi pokazali da umjetnost ne mora da bude jedan pravac. On je cijeli život mijenjao stilove i nalazio je načine da to ostvari. Bio je genije koji je znao da mora sačuvati dijete u sebi da bi bio veliki umjetnik. Pored njih inspirišu me i Vlado Kristl, Marcus Rotkovich, František Kupka i mnogi drugi.

bojana tepić umjetnost
Foto: Bojana Tepić

Da li se tvoje slike mogu kupiti u nekim galerijama ili je prodaja isključivo online?

Trenutno se slike mogu poručiti na mom Instagram profilu, ali u planu je i sajt koji će uskoro biti aktivan na kom će biti izloženi svi radovi i na taj način će biti olakšana kupovina i komunikacija.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum