Trenutno čitaš
Bodrum – šarmantna destinacija tursko-egejske obale idealna za produženi ljetni odmor

Bodrum – šarmantna destinacija tursko-egejske obale idealna za produženi ljetni odmor

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Kada je u pitanju ljetovanje u Turskoj, jedna od najinspirativnijih destinacija je Bodrum, zadivljujuća četvrt Mugle koja se nalazi na ušću Sredozemnog i Egejskog mora…

Sa svojim spektakularnim krajolikom i prekrasnim prirodnim i istorijskim atrakcijama, Bodrum svake godine dočekuje milione posjetilaca, predstavljajući spoj glamuroznog luksuza i mirnog načina života tipičnog za tursko-egejsku obalu.

goturkiye.com

Uzbudljiv i svjetski poznat noćni život Bodruma, prelijepe marine i jedinstvena iskustva počevši od plavih krstarenja do ronjenja nude beskrajna raznovrsna iskustva, koja mogu ispuniti sva očekivanja godišnjeg odmora. Osim toga, restorani u ovoj regiji služe vrhunske primjere turske i svjetske kuhinje. Sastavili smo jedinstvena iskustva baš ove destinacije, koja će ovog novembra ujedno biti uvrštena kao najnovija lokacija u Michelinovom vodiču.

Nezaboravne avanture u tirkiznim vodama

Prekrasne uvale sa šumskim kulisama, zlatni pijesak, plaže s Plavom zastavom i čisto more su samo neke od karakteristika Bodruma. Svaki put u ovoj slikovitoj četvrti vodi do prekrasne uvale. Svoje vodene avanture možeš upotpuniti u jednom od brojnih klubova na plaži, dok uživaš u suncu i fantastičnom vremenu na poznatim plažama Bodruma kao što su Gümbet, Bitez i Türkbükü. Bodrum, mjesto iz kojeg potiče koncept plavog krstarenja u Turskoj, svake godine dočekuje bezbroj moreplovaca na jedinstvenim turskim guletima i jahtama, koje klize blistavim tirkiznim zaljevima. Gümüşlük, Bitez, Yalıkavak, Aspat, Cennet i Zaliv Iassos je među najpopularnijim uvalama za plava krstarenja. Takođe možeš pristati u jednoj od spektakularnih marina u Bodrumu i uživati u boravku u gradu.

goturkiye.com

Luksuzan izbor smještaja

Gostoprimstvo s pet zvjezdica svjetske klase i mogućnosti premium smještaja, zbog kojih se osjećaš posebno uz brojne druge čari Bodruma. Od velikih međunarodnih hotela do turskih hotelskih lanaca i butik hotela do luksuznih odmarališta, Bodrum ima neuporedive smještajne kapacitete. Posjetioce u hotelima u Bodrumu čeka sofisticiran i udoban smještaj, s opremljenim modernim sadržajima, VIP uslugama i privilegovanim hotelskim uslugama, kao što su banje i privatne plaže i bazeni. Osim toga, mnogi svjetski poznati restorani nalaze se u luksuznim hotelima Bodruma.

Pročitaj

goturkiye.com

Tursko-egejska kulinarska stanica

Bodrum na svojim stolovima čini odraz obilja turske kuhinje, zahvaljujući bogatoj i ukusnoj kulinarskoj kulturi regije. Bodrum je poznat po autentičnim restoranima, koji služe svježe začinsko bilje, plodove mora i egejske delicije, kao i po restoranima koji predstavljaju najbolje primjere svjetske kuhinje. Bodrum će, zajedno sa Izmirom, ove godine biti jedna od najnovijih destinacija na Turskoj mapi Michelin vodiča, sa svojom duboko ukorijenjenom egejskom i mediteranskom kuhinjom. Na posebnoj ceremoniji u Istanbulu 9. novembra 2023. biće objavljeni restorani sa Michelinovim zvjezdicama u Bodrumu. Večerajući u jednom od izabranih restorana, možeš uživati u prepoznatljivom Michelin iskustvu upotpunjenim prekrasnim zalascima sunca u Bodrumu.

goturkiye.com

Putovanje u istoriju sa veličanstvenim ostacima prošlosti

Bodrum je magična destinacija koja podsjeća na muzej na otvorenom, sa svojim spektakularnim ruševinama i uskim ulicama koje odišu istorijom. Sa kristalnom vodom, prekrasnim plažama i slojevima istorije, grad posjetiocima pruža bezbroj mogućnosti istraživanja. Bodrum je svjedočio raznim civilizacijama, kao što su Karijsko, Perzijsko, Helensko, Rimsko, Istočno rimsko i Osmansko carstvo. Bitni ostaci iz ovih epoha se mogu naći i u gradu. Vitezovi sa Rodosa sagradili su Dvorac Bodrum u 15. vijeku, a Bodrumski podvodni muzej, smješten u dvorcu, spada među lokacije koje nude bolje razumijevanje istorijske vrijednosti Bodruma. Mnogi artefakti, uključujući i ostatke brodoloma otkrivenih u Turskoj, mogu se vidjeti u Muzeju, koji je 1995. godine osvojio nagradu za Evropski muzej godine. Nadalje, ruševine Mauzoleja u Halikarnasu, koje se smatraju jednim od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta je nešto što se obavezno treba posjetiti u Bodrumu!

goturkiye.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum