Trenutno čitaš
Bloomhouse je najneobočnija kuća na svijetu

Bloomhouse je najneobočnija kuća na svijetu

Gala Home
Gala Home

Početkom 1970-ih, dva muškaraca u Austinu u odlučili su da učine nešto hrabro i dosad neviđeno. Dalton Bloom, pokrovitelj i inicijator projekta, želio je stvoriti izvanredno mjesto koje će trajati zauvijek. Charles Harker, arhitekta projekta, želio je dizajnirati nešto jedinstveno. Zajedno su stvorili Bloomhouse, najneobičniji dom na svijetu.

Izgrađen na brdima zapadnog Austina, Bloomhouse predstavlja simbiozu čovjeka i prirode. Oblik ove neobične građevine, koji se uzdiže iz zemlje, oponaša strujanje vazduha i blagi uspon i pad prirodne melodije. Harkerovi krivolinijski dizajni su istovremeno poznati i fantastični.

Foto: Instagram/a.design_for.life

Bloomhouse je izgrađen neuobičajenim metodama i materijalima, a rezultat je struktura koja je izuzetno dobro izolovana i ekološki prihvatljiva. Unutrašnjost sadrži akcente od drveta trešnje, police i ormare izrezbarene na licu mjesta kako bi upotpunili i poboljšali prirodne oblike. Plafoni su prekriveni recikliranim prirodnim vlaknima koja upijaju zvuk. Ručno rađene betonske i keramičke pločice koje podsjećaju na urezane kedrovine prekrivaju podove iznutra i izvana.

Foto: Instagram/a.design_for.life

Za izgradnju ove strukture bilo je potrebno 11 godina, a nakon svog debija najavljena je kao remek-djelo savremene arhitekture. Temeljna restauracija 2017. i 2018. vratila je Bloomhouseu prvobitni sjaj i sada ga nudi javnosti na kratkoročni i dugoročni najam.

Pročitaj

 

Izvor: bloomhouse.live

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum