Trenutno čitaš
Bakterije u crijevima utiču na naš um

Bakterije u crijevima utiču na naš um

Vjerovali ili ne, iako zvuči neočekivano, naš mozak je značajno pod uticajem naših crijeva. Očigledno, zdrava crijeva jednaka su zdravom umu. Crijeva su naš drugi mozak, a bakterije koje se tamo razvijaju oblikuju našu moždanu strukturu i mogu uticati na naše mentalno zdravlje, raspoloženje i ponašanje.

Foto: Unsplash

Ljudska crijeva imaju 200 miliona neurona – ekvivalentno mozgu mačke ili psa. Crijeva takođe sadrže skoro 100 triliona mikroorganizama, koji utiču na sve, od biološkog do emocionalnog funkcionisanja.

Naš mozak je dom centralnom nervnom sistemu, a crijeva sadrže crijevni nervni sistem. Dva nervna sistema, centralni nervni sistem u mozgu i crijevni nervni sistem u crijevima, u stalnoj su komunikaciji, povezani preko pneumogastričnog živca.

Pneumogastrični živac je 10. kranijalni živac i najduži živac u našem tijelu, koji se širi kroz vrat u stomak. Ima najširu raspodjelu čulnih i motoričkih vlakana.

Ovo je takođe poznato kao osa crijeva i mozga. Štaviše, čak 90% svih vlakana u pneumogastričnom živcu nose informacije iz crijeva do mozga. Komunikacija je omogućena molekulama koje stvaraju bakterije crijeva, koje ulaze u krvotok. Krv oslobađa hormone i neuroaktivne spojeve koji dopiru do mozga kroz krvotok.

Foto: Unsplash

U slučaju neravnoteže u crijevnim bakterijama, pojavljuju se simptomi kao što su osip, umor, debljanje ili gubitak težine, gasovi, dijareja, nadutost, nesanica, bolovi u zglobovima, bolne menstruacije, problem s pamćenjem i glavobolje.

Ta neravnoteža korisnih u odnosu na štetne bakterije crijeva, nazvana “disbioza”, uzrokuje listu psihijatrijskih i neuroloških poremećaja, uključujući stres, autizam, tjeskobu i depresiju.

Štaviše, ona čak može doprinijeti razvoju neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. To može biti posljedica pro-upalnih stanja izazvanih neravnotežom bakterija na ili unutar tijela.

Osim toga, istraživači sumnjaju da manipulisanje bakterijama iz crijeva može proizvesti ponašanje povezano s tjeskobom i depresijom. Studija iz 2013. godine pokazala je da, zamjenom crijevnih bakterija anksioznih miševa bakterijama iz neustrašivih miševa, miševi su postali manje zabrinuti i društveniji. To je takođe djelovalo i obrnuto.

Ovi nalazi su vrlo važni i obećavajući, jer veza između crijeva i mozga može biti od pomoći u prevenciji i liječenju neuroloških i neuropsihijatrijskih poremećaja.

Pročitaj

Foto: Unsplash

Kako bi optimizovali svoju crijevnu floru i tako osigurali zdravlje i mentalnu dobrobit trebamo redovno jesti tradicionalno fermentisane i kultivisane namirnice, jer je to najjednostavniji, najefikasniji i najjeftiniji način za značajan uticaj na mikrobe crijeva.

Zdrav izbor uključuje lassi (indijsko jogurtno piće, koje se tradicionalno konzumira  prije večere), fermentisano organsko mlijeko kao što je kefir, natto (fermentisana soja) i razne kisele fermentacije kupusa, repe, patlidžana, krastavaca, luka, tikve i mrkve.

Uzimanje probiotika može pomoći, ako ne jedeš fermentisanu hranu na regularnoj bazi. Takođe je važno izbjegavati stvari za koje se zna da ometaju ili ubijaju naš zdrave bakterije, a to uključuje: antibiotike, osim ako je to apsolutno nužno, konvencionalno uzgojeno meso i druge životinjske proizvode, prerađenu hranu, hlorisanu i / ili fluoridisanu vodu, te antibakterijski sapun i proizvode koji sadrže triclosan.

 

Izvor: healthyfoodhouse.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum