Trenutno čitaš
Bajkoviti evropski gradovi koji su najmagičniji u jesen

Bajkoviti evropski gradovi koji su najmagičniji u jesen

Iako je bilo koje godišnje doba savršeno vrijeme za odmor, jesen ipak ima posebne čari i magiju. Priroda koja se mijenja i oblači u zlatne boje izaziva dodatni osjećaj čuđenja, avanture i strahopoštovanja koji bi svako trebao doživjeti barem jednom u životu. Evo nekoliko evropskih gradova koje bi trebaš uzeti u obzir ako želiš osjetiti pravu jesenju magiju.

Rothenburg ob der Tauber
Foto:: SINA ETTMER PHOTOGRAPHY/SHUTTERSTOCK

Ako tragaš za bajkovitim putovanjima ne trebaš ići dalje od Rothenburga ob der Tauberu. Jedan je od rijetkih preostalih srednjovjekovnih gradova u cijeloj Njemačkoj i toliko je dobro očuvan da ćeš na momente zaboraviti da si u 21. vijeku. Uz mnoštvo istorijskih znamenitosti koje možeš vidjeti i tradicionalne njemačke kuhinje istraživanju neće biti kraja. Rothenburg je takođe početna tačka šarmantne biciklističke rute koja se vijuga pored drevnih zamkova, manastira i drugih zdanja zaglavljenih u vremenu.

Zaanse Schans
Foto: SIRIOCARNEVALINO / DREAMSTIME

Nedaleko od zadivljujućeg grada Amsterdama nalazi se Zaanse Schans. Ovaj knjiški grad priča je za sebe, a vjetrenjače i autentične zelene drvene kuće vratiće te u 18. vijek. U ovom gradu možeš doživjeti Verkade Experience, gdje ćeš se vratiti u fabriku čokolade i keksa s početka dvadesetog vijeka. Takođe možeš istražiti druge tradicionalne industrije poput rezbarenja drvenih klompi, pravljenja bačvi i učestvovati u degustaciji sira, posjetiti dom ribara, pa čak i provjeriti radnu vjetrenjaču.

Annecy
Foto: PHILIPIMAGE/SHUTTERSTOCK

Smješten u Alpima na jezeru Annecy, pogled na planine i samu vodu dovoljan je razlog za posjetu ovom bajkovitom mjestu. Stari grad je zaista mjesto gdje ćeš osjetiti šarm i privlačnost starih priča koje ovaj gradić priča. Kuće i kaldrmisane ulice Starog grada Annecyja smještene su na kanalima pa ga zbog toga nazivaju i “Alpska Venecija”. Jesen je najbolje vrijeme za posjetu, jer je temperatura najugodnije u to vrijeme.

Castle Combe
Foto: OCTUS_PHOTOGRAPHY/SHUTTERSTOCK

Castle Combe bi svakako trebao biti na listi gradova koje ćeš posjetiti. Često nazivan jednim od najljepših gradova u Engleskoj, popularna je lokacija za filmske setove. Kuće u boji meda naspram zadivljujućeg jesenjeg ambijenta su prizor koji nećeš lako zaboraviti.

Hallstatt
Foto: OLGA GAVRILOVA/SHUTTERSTOCK

Hallstatt koji se nalazi u Austriji je definicija grada iz bajke. Smješten na jezeru, sam grad je bio poznat po proizvodnji soli. Ali poznat je i po svojoj ljepoti i proglašen je UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom.

Pročitaj
drevni gradovi

Trondheim
Foto: EDGIEUS/SHUTTERSTOCK

Za ljubitelje hrane, kulture, bogate istorije Trondheim je idealno mjesto, jer sadrži šarene drvene kuće, kafiće i trgovine u kojima možeš osjetiti duh nekog drugog vremena. Prekrasne pješačke staze sa pogledom na planinu i more savršen su način da započnete živahno jesenje jutro. Okružen bezbrojnim malim i velikim proizvođačima hrane, Trondheim je grad u Norveškoj s najvećim fokusom na lokalnu hranu, pravi dom nordijskih okusa.

Mdina
Foto: KARINA MOVSESYAN/SHUTTERSTOCK

Grad zlatne nijanse, opasan zidinama, Mdina ima sve osobine savršenog bajkovitog mjesta. Bez automobila, “tihi grad” je zadržao atmosferu ljepote i užitka kroz vrijeme, a njegova mješavina srednjovjekovne i barokne arhitekture, uključujući palače, daje osjećaj da zaista možeš otputovati u prošlost. Ukradi i trenutke čistog blaženstva u kaldrmisanim, uskim ulicama koje su gotovo zamrznute u vremenu.

Izvor: fodors.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum