Trenutno čitaš
Avangardna palata mjehurića: Mjesto koje želimo posjetiti

Avangardna palata mjehurića: Mjesto koje želimo posjetiti

Palais Bulles

Palais Bulles, ili Palata mjehurića, je spektakularna rezidencija smeštena u Théoule-sur-Mer, blizu Cannesa, Francuska. Ova jedinstvena kuća je remek-djelo mađarskog arhitekte Anttija Lovaga, izgrađena između 1975. i 1989. godine. Lovag je dizajnirao ovu kuću za francuskog industrijalca Pierrea Bernarda, ali je ona stekla svjetsku slavu tek kada ju je 1991. godine kupio modni dizajner Pierre Cardin.

Palais Bulles se prostire na 1.200 kvadratnih metara. Lovag, poznat po svojoj averziji prema ravnim linijama koje je smatrao “agresijom na prirodu”, stvorio je kuću koja odiše spontanom i veselom igrom oblika. Na žalost, Bernard nikada nije živio u ovoj zgradi, ali je izjavio da je za njega predstavljala dio raja. Cardin je, nakon kupovine, ovu palatu pretvorio u pravi muzej, gdje su izloženi radovi savremenih dizajnera i umjetnika.

Godine 2016. završeno je petogodišnje renoviranje pod rukovodstvom francuskog arhitekte Odile Decq. Iako je 2017. godine bila ponuđena na prodaju za 350 miliona evra, nije našla kupca. Nakon smrti Pierre Cardina u decembru 2020. godine, predloženo je da se zgrada pretvori u javno mjesto za umjetničke izložbe.

Palais Bulles se sastoji od recepcije, panoramskog salona, amfiteatra na otvorenom, spavaćih soba, raznih bazena i vodopada, a sve je sve smješteno u prostrano uređenom prostoru. Svaka od deset spavaćih soba je jedinstveno uređena od strane različitih umjetnika, uključujući Patricea Breteaua, Jeromea Tisserana, Daniela Youa, Françoisa Chauvina i Gerarda Cloareca.

Ova nevjerovatna građevina, smještena na stjenovitom masivu de l’Esterel i nudi prekrasan pogled na obalu rivijere i njene oker uvale. Lovag je, sa blagom ironijom, sebe nazivao “habitologom”, vjerujući da sve treba da bude okruglo, glatko i meko, omogućavajući tijelima, idejama i osjećajima da slobodno teku. Palais Bulles je savršena manifestacija te filozofije.

Ovo futurističko zdanje sa svojom masom zakrivljenih, sfernih modula ispresjecanih terasama i bazenima, izgleda kao da visi između mora i neba. Njegove obline se prenose i u dekor, sa namještajem po mjeri dizajniranim od strane savremenih umjetnika kako bi se skladno uklopio u prostore brojnih apartmana.

Palais Bulles je rezidencija iz snova, futuristički moderni lavirint sa velikim, zaobljenim otvorima okupanim sunčevom svjetlošću, koji reflektuju more i jedrilice. Ova jedinstvena kuća je ne samo arhitektonsko čudo, već i mjesto gdje umjetnost i priroda savršeno koegzistiraju. To je vizija, umjetničko djelo i mjesto koje želimo posjetiti i doživjeti istinski spoj arhitekture i prirode na francuskoj rivijeri.

 

Naslovna fotografija: jeremie_bertrand_photographe

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum