Trenutno čitaš
Audio – vizuelni centar RS otvara svoja vrata svim filmskim profesionalcima

Audio – vizuelni centar RS otvara svoja vrata svim filmskim profesionalcima

Ana Ivanović Natural Performance
Ana Ivanović Natural Performance

Audio – vizuelni centar Republike Srpske otvorio je vrata svog renoviranog i adaptiranog prostora za sve filmske profesionalce sa kojima će u narednom periodu raditi na proizvodnji kvalitetnog filmskog, serijskog i drugog audio-vizuelnog sadržaja i na taj način podstaći kulturni, privredni, turistički i ekonomski rast Republike Srpske.

Audio – vizuelni centar rs
Foto: Play Team

Direktorica Audio – vizuelnog centra, Anja Ilić, na pres konferenciji održanoj 18.juna, podsjeća da je Centar osnovan prošle godine pod pokroviteljstvom Vlade RS, pod nazivom Centar za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske, ali zbog usvajanja novog Zakona o audio-vizuelnoj djelatnosti, Centar je promijenio ime.

Ovim Zakonom je regulisano i finansiranje Centra, uslovi budućih konkursa, kao i registracija produkcijskih kuća koje sada mogu da budu i samostalni preduzetnici, a ne samo d.o.o.

Audio – vizuelni centar neće samostalno proizvoditi filmove, serije i ostali audio-vizuelni sadržaj, nego će putem javnih konkursa sredstva dodjeljivati producentskim kućama koje će potom samostalno ili u saradnji sa drugim produkcijama, televizijskim emiterima ili internet operaterima da proizvode filmove, serije i ostali audio – vizuelni sadržaj.

Foto: unsplash.com

Najavljeno je da će Centar u narednom periodu raspisati konkurse za razvoje scenarija za igrane dugometražne i kratkometražne filmove te igrane televizijske serije, za razvoje projekata za igrane, dokumentarne, animirane filmove i televizijske serije, za završne studentske filmove, za manjinske koprodukcije i organizaciju filmskih festivala.

Takođe, u ovoj godini će biti raspisan i konkurs za vizuelni identitet i idejno rješenje logotipa Audio – vizuelnog centra Republike Srpske.

Pročitaj

Direktorica Anja Ilić je napomenula i da je proces proizvodnje audio – vizuelnog sadržaja dug i kompleksan i da prosječan vremenski period za proizvodnju evropskog dugometražnog igranog filma iznosi između 3 i 5 godina, tako da će javnost morati biti strpljiva kada su u pitanju prvi rezultati Centra.

Osim podsticanja proizvodnje sadržaja i podrške domaćim filmskim radnicima, Centar će raditi i na promociji naše zemlje kao nove i pristupačne lokacije za snimanje.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum