Trenutno čitaš
Apple je objavio iOS 17 koji donosi neke nove funkcije

Apple je objavio iOS 17 koji donosi neke nove funkcije

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Apple je objavio iOS 17, najnoviji iPhone operativni sistem, a ovo dugo očekivano izdanje donosi niz novih i uzbudljivih funkcija. Predstavljen kao razvojna beta verzija uz macOS Sonoma, iPadOS 17 i watchOS 10 na WWDC23, iOS 17 je prošao temeljno testiranje i usavršavanje kako bi pružio besprijekorno korisničko iskustvo.

Nove karakteristike iOS 17

iOS 17 donosi niz uzbudljivih promjena u Apple ekosistem “koje svakodnevne aktivnosti čine još boljim”. Ažuriranje uvodi neka značajna poboljšanja iskustva kucanja, s obnovljenom tastaturom koja uključuje naprednu funkciju automatskog ispravljanja, koju sada „pokreće novi jezički model“. Dodatno, tu su novi režimi pripravnosti, posteri za kontakte i proširene mogućnosti prilagođavanja, čime se poboljšava cjelokupno korisničko iskustvo. Sada kada je iOS 17 spreman za preuzimanje, hajde da zaronimo u ono što vam ova ažuriranja spremaju.

Apple kontakt posteri

Aplikacija Telefon je doživjela veliku promjenu i donosi svjež i uzbudljiv izgled dolaznim pozivima putem postera za kontakt. Sada ima[ slobodu da personalizuješ kako se pojavljuješ na uređajima drugih ljudi, uključujući telefon, FaceTime, poruke i AirDrop. Prema Apple-u, posteri za kontakt daju „dolaznim pozivima prekrasan novi izgled“ i omogućavaju korisnicima „da biraju između prekrasnih tretmana za fotografije i memodžije, plus upadljive tipografije“.

Apple

Govorna live pošta

Aplikacija Telefon takođe nudi funkciju automatske transkripcije u realnom vremenu za poruke govorne pošte, omogućavajući da pregledaš identitet pozivatelja i sadržaj poruke prije nego što odgovoriš na poziv, što je čini pogodnim alatom za izbjegavanje neželjenih poziva. Međutim, funkcija je trenutno dostupna samo korisnicima u SAD-u i Kanadi. Uz Live Voicemail na iOS-u 17, dolazni pozivi koji rezultiraju porukama govorne pošte sada će prikazivati transkripciju u realnom vremenu dok pozivalac govori. „Ako se pokaže da je to nešto što želite da se obratite u ovom trenutku, možete preuzeti poziv da razgovarate sa njima u bilo kom trenutku“, kaže Apple.

Poboljšana tastatura sa preciznijim automatskim ispravljanjem

Apple je implementirao značajna poboljšanja svoje tastature, naglašavajući kako tačnost tako i dizajn prilagođen korisniku. Prema gigantu iz Cupertina, novi model jezika tastature „čini Autocorrect preciznijim i sposobnijim, dok osvježeni dizajn olakšava ispravke ispravaka“. Tastatura na iOS-u 17 je postala prilično pametna, a sve zahvaljujući neuronskom mehanizmu i napravila je značajan korak naprijed prilagođavajući se i učeći na ručnim ispravkama, omogućavajući vam slobodu da koristite psovke. Ako funkcija automatskog ispravljanja ikada napravi grešku, lako možete vratiti ispravljeni tekst dodirom na podvučene riječi. Tastatura sada također može omogućiti predviđanje i besprijekorno dovršavanje rečenica dok kucate, kao i prilagođavanje vašim jezičkim preferencijama.

Facetime iOS17

Čak je i FaceTime dobio neka uzbudljiva ažuriranja u svom najnovijem izdanju. Među novim dodacima je niz divnih video efekata, reakcija i uvođenje Continuity Camera, koja vam omogućava da uživate u FaceTime pozivima na vašem Apple TV-u. Osim toga, ako neko propusti vaš FaceTime poziv, sada imate opciju da ostavite poruku. Nadalje, sa iOS 17, sada možete dodati reakcije na svoje FaceTime pozive, ispunjavajući „okvir kamere zabavnim 3D efektima proširene stvarnosti“. Apple je dodao širok spektar reakcija, uključujući srca, balone, vatromete, konfete, laserske zrake, kišu i geste s palcem gore i dolje, kako bi vaše FaceTime razgovore učinili još zabavnijim i zanimljivijim.

Apple

Poruke, Chek-In i stikeri

Aplikacija Messages je dobila prijeko potreban facelift s iOS 17 i sada je lakše nego ikad pronaći razgovore koje tražite. Uz nove filtere za pretraživanje, sve što trebate učiniti je upisati ime kontakta, a zatim odabrati njegovo ime za pretraživanje unutar određenih razgovora. Audio poruke su takođe poboljšane, omogućavajući vam pauziranje i nastavak snimanja, slušanje dolaznih poruka bez zadržavanja u aplikaciji, te uživanje u automatskim transkripcijama.

IOS17
Apple

Uz iOS 17, Apple je dodao novi sigurnosni alat pod nazivom “Check In” koji čini dijeljenje lokacije sa prijateljima i porodicom lakim. Ova funkcija može automatski otkriti kada stigneš kući i u skladu s tim će poslati brzu tekstualnu poruku odabranim kontaktima. Osim toga, ako osjeti kašnjenje, može poslati tvoju lokaciju, status baterije i druge važne detalje tvojim kontaktima, tako da mogu ponuditi pomoć kada je to potrebno.

Apple

Osim toga, tu je svježe iskustvo naljepnica u porukama i cijelom sistemu na Emoji tastaturi. Ova funkcija vam omogućava da slobodno “izražavate sebe, budete kreativni i dijelite ideje u hodu”. Svi emojiji su sada dostupni kao naljepnice, a sada imate mogućnost kreiranja vlastitih naljepnica uživo koristeći svoje fotografije, omogućavajući još kreativnije i personaliziranije slanje poruka.

iOS 17 StandBy

S novim StandBy načinom rada u iOS 17, tvoj iPhone se može pretvoriti u praktičan pametni ekran kada se postavi horizontalno tokom punjenja. U pejzažnom načinu rada prikazuje bitne informacije kao što su vrijeme, widgeti, fotografije i mnoštvo drugih bitnih informacija, a sve to uz dodatnu pogodnost interakcije sa Siri. Govoreći o Siri, postoji nova opcija koja eliminiše potrebu da kažeš “hej” pre nego što pozoveš Appleovog glasovnog asistenta. Nadalje, Siri sada može rješavati uzastopne zahtjeve bez potrebe da svaki put ponavljaš “Siri”.

Apple

Početni ekran Widgeti su napravili iskorak u pogledu interaktivnosti, omogućavajući da postavše poboljšane interaktivne vidžete na početni ekran. To znači da možeš započeti reprodukciju albuma direktno iz vidžeta za muziku ili kontrolisati svjetla tako što ćete ih isključiti preko vidžeta Home, a sve to bez otvaranja odgovarajućih aplikacija. Ostali interaktivni widgeti uključuju widget Podcasts, Safari widget, Home widget, Contacts widget, widget Books i News widget.

Pročitaj

AirDrop iOS 17

iOS 17 je podigao AirDrop na potpuno novi nivo, pojačavajući njegove postojeće mogućnosti i uvodeći nove, kao što je ‘NameDrop.’ Uz ovu funkciju, dijeljenje podataka o kontaktu je jednostavno kao zbližavanje dva iPhonea, zajedno sa glatkom animacijom za potvrdu veze. Ostale promjene AirDropa u iOS-u 17 uključuju poboljšanja za kontinuitet prijenosa, gdje sistem privremeno otprema preostale datoteke u Cloud ako se udaljite tokom prijenosa kako bi spriječio gubitak podataka. Pokretanje AirDrop prijenosa sada je jednostavnije nego ikad jer sve što trebaš učiniti je samo postaviti dva iPhone uređaja jedan pored drugog. Osim toga, NameDrop dijeljenje zasnovano na blizini takođe se primjenjuje na druge AirDrop interakcije dijeljenja datoteka, poboljšavajući cjelokupno korisničko iskustvo.

Apple

Aplikacija Journal iOS 17

Dolazeći kasnije ove godine, Journal obećava uvođenje inovativnog načina vođenja dnevnika. Ova aplikacija koristi prednosti tvojih kontakata, lokacija, fotografija, podcasta, muzike i još mnogo toga kako bi pružila personalizovane prijedloge za kreiranje novih unosa u dnevnik. Uz Journal, možeš bez napora uključiti medije samo jednim dodirom i pronaći inspiraciju kroz ugrađene upute za pisanje. “Koristeći mašinsko učenje na uređaju, Journal pruža personalizovane prijedloge trenutaka za pamćenje, uključujući fotografije, lokaciju, muziku, treninge i još mnogo toga. Upute za pisanje olakšavaju početak, a zakazana obavještenja mogu pomoći da se izgradi navika vođenja dnevnika, odličan način da praktikujete zahvalnost i poboljšate svoje blagostanje,” kaže Apple.

Apple

Sa kojim iPhone uređajima je iOS 17 kompatibilan?

Sa izdavanjem iOS 17, tri iPhone modela neće biti kompatibilna s najnovijim OS: iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X. Sada možeš preuzeti iOS 17 na svim kompatibilnim iPhone uređajima, a za iPad postoji iPadOS 17. Kompletna lista kompatibilnih uređaja uključuje:

 • iPhone 14
 • iPhone 14 Plus
 • iPhone 14 Pro
 • iPhone 14 Pro Max
 • iPhone 13
 • iPhone 13 mini
 • iPhone 13 Pro
 • iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone SE (2. generacija i noviji)

Kako nabaviti iOS 17?

Sve što trebaš učiniti je otići u aplikaciju Settings, odabrati General, a zatim dodirnuti Ažuriranje softvera. Nakon što klikneš na Preuzmi i instaliraj, on će pokrenuti ažuriranje.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum