Trenutno čitaš
AI – vještačka inteligencija detektuje rak dojke 4 godine prije nego što razvije

AI – vještačka inteligencija detektuje rak dojke 4 godine prije nego što razvije

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Mađarska je postala glavni poligon za testiranje A.I. softvera za rano uočavanje raka dojke.

Mađarski ljekari koriste model AI kompjuterski potpomognutu detekciju, kako bi identifikovali rak dojke 4 godine prije nego što se rak dojke razvije.

pexels

AI identifikuje promjene na mjestima, nakon identifikovanja problematičnih tačaka, radiolozi mogu odrediti koji bi dodatni testovi mogli biti prikladni za pacijente, kako bi smanjili izglede za razvoj raka. Mađarska je jedan je od najvećih poligona za testiranje tehnologije na stvarnim pacijentima. Izvedu 35 000 projekcija godišnje, a A.I. sistemi su uvedeni od 2021. godine i sada pomažu u provjeri znakova raka. AI se provodi u Sjedinjenim Državama, Britaniji i Evropskoj uniji, kako bi se poboljšao pregled i uticalo na rano otkrivanje raka dojke.

pexels

U Okružnoj bolnici Bács-Kiskun u blizini Budimpešte, dr. Éva Ambrózay, radiologinja s više od dvije decenije iskustva, zurila je u monitor, koji je prikazivao mamografiju pacijentice. Dvojica radiologa prethodno su izjavila da rendgenska snimka nije pokazala nikakve znakove raka dojke, da pacijentica ima rak dojke. Ali dr. Eva Ambrózay je pomno promatrala nekoliko područja skeniranja zaokruženih crvenom bojom, koja je AI softver umjetne inteligencije, označio kao potencijalno kancerogena.

pexels

“Ovo je nešto”, rekla je. Ubrzo je rekla da se pacijentkinja ponovno pozove na biopsiju, koja će se obaviti sljedeće sedmice. Napredak u A.I. počinje donositi pomake u otkrivanju raka dojke, ranim otkrivanjem znakova koje ljekari propuštaju. Zasad tehnologija pokazuje impresivnu sposobnost uočavanja raka, barem jednako dobro kao ljudski radiolozi, prema prvim rezultatima i radiolozima, što je jedan od do sada najopipljivijih znakova, kako A.I. može poboljšati javno zdravstvo.

pexels

Raširena upotreba tehnologije za otkrivanje raka, još uvijek se suočava s mnogim preprekama i još uvijek se sve testira. Potrebna su dodatna klinička ispitivanja, prije nego što se sistemi mogu šire usvojiti kao automatizirani. Alat takođe mora pokazati da može proizvesti tačne rezultate na ženama svih dobi i tipova tijela. A tehnologija mora dokazati da može prepoznati složenije oblike raka dojke i smanjiti lažno pozitivne rezultate koji nisu kancerogeni, rekli su radiolozi.

Pročitaj
samopregled dojki

I na kraju, A.I. može spasiti život, rekao je dr. László Tabár, vodeći edukator mamografije u Evropi, koji je rekao da ga je ta tehnologija osvojila, nakon što je pregledao njenu efikasnost u ranom otkrivanju raka dojke.

Izvor: nytimes.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum