Trenutno čitaš
Adidas prekida partnerstvo sa Kanye Westom nakon reperovih antisemitskih izjava

Adidas prekida partnerstvo sa Kanye Westom nakon reperovih antisemitskih izjava

Ana Ivanović Natural Performance
Ana Ivanović Natural Performance

Adidas je prekinuo partnerstvo sa Ye-om, ranije poznatim kao Kanye West, nakon što je muzičar iznio niz uvredljivih i antisemitskih komentara.

“Adidas ne toleriše antisemitizam i bilo koju drugu vrstu govora mržnje. Vaši nedavni komentari i postupci bili su neprihvatljivi, puni mržnje i opasni, i krše vrijednosti kompanije kao što su različitost i inkluzija, međusobno poštovanje i pravednost,” navedeno je u izjavi.

“Nakon detaljnog pregleda, kompanija je donijela odluku da odmah raskine partnerstvo s brendom Yeezy, prekine proizvodnju proizvoda pod markom Yeezy i zaustavi sva plaćanja Ye i njegovim kompanijama. Adidas će odmah zaustaviti Adidas Yeezy posao.”

PACO FREIRE/SOPA IMAGES/LIGHTROCKET VIA GETTY IMAGES

Njemački gigant sportske odjeće bio je suočen sa pritiskom javnosti i sopstvenih zaposlenih da prekinu veze sa Ye-om, koji je u podcastu 16. oktobra rekao: „Mogu da kažem antisemitske stvari, a Adidas me ne može odbaciti. Šta sad?”

Pozivi na Adidas takođe su dolazili od najmanje tri legalne organizacije, kao i antirasističkih grupa. Change.org peticija koju je pokrenula Kampanja protiv antisemitizma, kojom se Adidas poziva da prekine veze sa Ye-om, prikupila je 169.100 potpisa do utorka ujutro.

Pročitaj

Agencija za talente CAA potvrdila je da je odustala od Ye-a kao klijenta u ponedjeljak, a Balenciaga ga je odbacila prošle sedmice.

Twitter i Instagram blokirali su ga zbog antisemitskih izjava.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum