Vodimo te u svijet čokoladnog užitka bez grižnje savjesti!
Ako sanjaš o domaćoj verziji omiljenog čokoladnog namaza, tvoja potraga se završava ovdje. Naš recept za domaći zdravi čoko namaz donosi savršen balans između neodoljivog čokoladnog okusa i zdravih, prirodnih sastojaka. Umjesto da posegneš za kupovnim verzijama, koje često sadrže dodate šećere i konzervanse, sada možeš stvoriti vlastitu poslasticu kod kuće, znajući tačno šta unosiš u svoje tijelo.
Ovaj recept nije samo jednostavan za pripremu, već omogućava da uživaš u bogatom okusu pravog lješnjaka i kakaoa, bez nepotrebnih aditiva. Slijedi naše korake i oduševi se rezultatom: kremastim, mirisnim namazom, koji je ukusan na tostu, kao umak za voće ili kao tajna sastojaka u omiljenim poslasticama. Pripremi se da otkriješ čaroliju domaćeg zdravog čoko namaza, napravljenog s ljubavlju i pažnjom kod kuće.
Sastojci:
- 2 šolje sirovih lješnjaka
- 1/4 šolje kakao praha (nezaslađeno)
- 1/4 šolje čistog javorovog sirupa, agava sirupa, sirupa od datula ili meda
- 1/4 šolje kokosovog ulja (otopljenog)
- 1 kašičica vanilin ekstrakta
- 1/2 kašičice morske soli
Uputstva:
Zagrij pećnicu na 175°C. Rasporedi lješnjake ravnomjerno po plehu i peci ih oko 10-12 minuta ili dok ne zamirišu i lagano ne porumene. Redovno provjeravaj da ne izgore. Izvadi iz rerne i pusti da se malo ohlade. Trljaj lješnjake čistom kuhinjskom krpom da skineš ljušturu. Ako neka ljuštura ostane, nije problem.
Stavi pečene lješnjake u blender ili procesor za hranu visoke snage. Miksaj dok ne postanu glatki kao puter. Ovaj proces može potrajati nekoliko minuta i proći će kroz faze grubljeg sjeckanja, prije nego što postane kremasto. Imaj strpljenja; prirodna ulja će se osloboditi, rezultirajući kremastom teksturom.
Kada lješnjaci postanu kremasti puter, dodaj kakao prah, javorov sirup (ili med), otopljeno kokosovo ulje, vanilin ekstrakt i morsku so u blender ili procesor. Miksaj sve sastojke zajedno dok ne dobiješ glatku i kremastu čokoladnu smjesu.
Probaj domaći čoko namaz i po potrebi prilagodi slatkoću. Možeš dodati više javorovog sirupa ili meda ako želiš slađu verziju.
Premjesti domaći čoko namaz u čistu staklenu teglu sa poklopcem. Čuvaj je u frižideru do dvije sedmice. Zbog odsustva konzervansa, najbolje je konzumirati je u ovom vremenskom roku.
Maži ovu ukusnu domaću zdravu čoko kremu na tost ili omiljeno pecivo, koristi je kao umak za voće ili je uključi u svoje omiljene recepte.