Trenutno čitaš
Kako ojačati imunitet za jesen?

Kako ojačati imunitet za jesen?

Jesen najavljuje promjenu godišnjih doba. Sa ovom promjenom dolazi i potreba za jačanjem našeg imunološkog sistema kako bismo se mogli nositi s izazovima koje hladnije vrijeme i fluktuirajuće temperature mogu donijeti.

Hranjenjem svog tijela pravim nutrijentima, davanjem prioriteta brizi o sebi i usvajanjem zdravih navika, možeš ojačati svoj imuni sistem da napreduje tokom ovog prelaznog perioda. U nastavku pročitaj savjete i efikasne načine za jačanje imuniteta i održavanje zdravlja tokom jesenje sezone.

Freepik

Ishrana

Uravnotežena ishrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima ključna je za snažan imuni sistem. U svoje obroke uključi raznovrsno sezonsko voće i povrće poput bundeve, slatkog krompira, jabuka i tamnog lisnatog povrća. Ove namirnice bogate hranjivim tvarima pružaju esencijalne vitamine i antioksidanse koji podržavaju imunološku funkciju.

Vitamin D

Uz kraće dane i smanjenu izloženost sunčevoj svjetlosti, važno je osigurati da dobiješ adekvatnu količinu vitamina D. Razmisli o provođenju vremena na otvorenom tokom dana, a ako je potrebno ubaci suplemente vitamina D.

Hidratacija

Održavanje odgovarajućeg nivoa hidratacije ključno je za podršku svih tjelesnih funkcija, uključujući i imunološki sistem. Potrudi se da piješ dovoljnu količinu vode svaki dan i razmisli o uključivanju biljnih čajeva i bujona za dodatnu hidrataciju i jačanje imuniteta.

Freepik

Redovna vježba

Vježbanje ne samo da doprinosi opštem blagostanju, već i jača imunološku funkciju. Uključi se u redovnu fizičku aktivnost, bilo da se radi o aktivnostima na otvorenom poput planinarenja ili vježbama u zatvorenom poput joge ili treninga snage. Pronađi aktivnosti u kojima uživaš i učini ih dijelom svoje rutine.

Kvaliitetan san

Kvalitetan odmor je neophodan za jak imuni sistem. Ciljaj na 7-9 sati sna po noći i uspostavi rutinu prije spavanja koja promoviše opuštanje i bolji kvalitet sna.

Pročitaj
kafa

Smanjenje stresa

Hronični stres može oslabiti imuni sistem, pa je od vitalnog značaja pronaći načine za efikasno upravljanje stresom. Uključi se u aktivnosti kao što su meditacija, vježbe dubokog disanja ili prakse svjesnosti da podstakneš opuštanje i mentalno blagostanje.

Biljna podrška

Određene biljke i suplementi tradicionalno se koriste za podršku imunološkom sistemu. Razmisli o uključivanju biljaka koje jačaju imunitet kao što su ehinacea, bazga, đumbir, kurkuma u svoju rutinu. Konsultuj se sa zdravstvenim radnikom prije nego što dodaš nove suplemente svom režimu.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum